Kadına şiddeti eleştiren 'gelinlikli' yürüyüş

Doğan BİLMEZ/KAYSERİ, () – KAYSERİ’de Dünya Kadınlar Günü'nde yapılan eylemde yaklaşık bin kişi yürüdü. Sloganların atıldığı kadına şiddetin eleştirildiği pankartların taşındığı yürüyüş öncesi, kadına...

08 Mart 2015 Pazar 17:11
Kadına şiddeti eleştiren 'gelinlikli' yürüyüş






Doğan BİLMEZ/KAYSERİ, () – KAYSERİ’de Dünya Kadınlar Günü'nde yapılan eylemde yaklaşık bin kişi yürüdü. Sloganların atıldığı kadına şiddetin eleştirildiği pankartların taşındığı yürüyüş öncesi, kadına şiddet konulu tiyatral gösteri yapıldı. Bir genç kızda elinde  gelinlik giyip 'Çocuk gelinlere son' pankartı taşıdı.
Sivas Caddesindeki bir alışveriş merkezi  önünde toplanan kadınlara, erkekler de destek verdi. Ellerinde ‘Emeğe aç, şiddete tokuz, kadınız’, ‘Anaların öfkesi katilleri yenecek’, ‘Çocuk gelinlere son’, ‘Dişisine kötü davranan tek hayvan, insanoğludur’ yazılı dövizler taşıyan kadınlar, ‘Yaşasın kadın dayanışması’, 'İnadına isyan, inadına özgürlük’, 'Dünya yerinden oynar, kadınlar özgür olsa’ sloganları atarak, Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. Burada, Kayseri Kadınları Grubu adına konuşma yapan Eğitim-Sen Sekreteri Necla Ünsal, hükümeti eleştirerek, "Yolsuzluk düzeninde esnek, güvencesiz, sendikasız düşük ücretli işlere mahkum ediliyor, her gün daha da yoksullaşıyoruz" dedi.
Bir yıl içerisinde ülkenin farklı yerlerinde en az 308 kadının öldürüldüğünü, yüzlercesinin tecavüze uğradığını ve binlerce kadının da şiddet gördüğünü söyleyen Ünsal, kürtaj üzerinden politika üretilmesini de eleştirdi. Kadınların, sadece anne, eş ya da çocuk olarak tanımlanmasının yanlış olduğunu belirten  Necla Ünsal, şöyle konuştu:
“Kadınların iradeleri yok sayılmakta, hayatlarına müdahale edilmektedir. Sermayeye ucuz iş gücü tedarikçisi, sosyal devletin yükümlülüklerinin taşıyıcısı olarak görülüyor. Bu çürümüş düzeni reddediyoruz. Bedenlerimiz bizimdir. Ölümlere, tacizlere, tecavüzlere, işkencelere karşı eşitlik, demokrasi ve barış yolunda yürüyeceğiz. Devlet, talep ettiğimiz yasal değişiklikleri yapmadığı gibi, var olan yasaları da uygulamıyor. Haksız tahrik indirimi uygulanarak, şiddetin failleri devlet tarafından korunuyor. Biz, bugün Özgecanların, Ali İsmaillerin, Berkinlerin ve onların analarının çığlıklarının sesiyiz. Kadınların, kadın olmaktan kaynaklı yaşadığı sorunlara karşı bir araya gelinen, 8 Mart’ın tüm kadınlar için resmi tatil ilan edilmesini istiyoruz."

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.