Kadınlar, Kadına Şiddete Karşı Yürüdüler

Özkan ARSLAN/İSTANBUL,() KADIN Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve çeşitli sivil toplum örgütü üyesi kadınlar, ‘25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Dayanışma Günü’ nedeniyle Beyoğlu İstiklal...

23 Kasım 2014 Pazar 17:49
Kadınlar, Kadına Şiddete Karşı Yürüdüler







Özkan ARSLAN/İSTANBUL,() KADIN Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve çeşitli sivil toplum örgütü üyesi kadınlar, ‘25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Dayanışma Günü’ nedeniyle Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde yürüyüş düzenledi.
Tünel Meydanı’nda, saat 15.00’de toplanan yaklaşık 150 kadın, ‘Kadın cinayetlerini durdurmak için omuz omuza’ yazılı pankart açtı. Aralarında CHP Milletvekili Binnaz Toprak, sinema sanatçısı Nur Sürer’in de bulunduğu kadınlar, “Kadın katillerine indirim değil ağır ceza”, “AKP’ye karşı kadınlar omuz omuza” şeklinde sloganlar atarak yürüyüşe geçti. Galatasaray Lisesi önüne gelen kadınlar adına basın açıklamasını okuyan Dilek İsmailoğlu, kadın cinayetleri karşısında kadınların güçlerini birleştirdiğini belirterek, “Türkiye’de her gün kadınlar kendi hayatlarına karar vermek istedikleri için, boşanmak, çalışmak, sevgilisinden ayrılmak istediği için öldürülüyor. AKP hükümeti de kadın düşmanı politikalarıyla kadın cinayetlerini körüklüyor. AKP’nin yeni Türkiye’sinde kadına yer yok. Çünkü kadınlar kürtaj yapamaz, hamileyken sokakta gezemez, aynı evde kızlı erkekli kalamaz, hatta kahkaha da atamaz. Bu yüzden bizler AKP’nin yeni Türkiyesi’ne alışmayacağız” dedi.

Açıklamada, 6284 Sayılı Koruma Kanunu’nun etkin uygulanması ve kadınların korunmasındaki bürokratik engellerin ortadan kaldırılması da istendi.
KADIN CİNAYETLERİ YILDA BİN 200  ARTMIŞTIR

Eylemde konuşma yapan CHP Milletvekili Binnaz Toprak, Türkiye’de kadın cinayetlerinde yılda yüzde bin 200’lük bir artış olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

 “İki yıl içinde Alo 183 hattında ‘imdat şiddet görüyorum bana yardımcı olun’ diye telefon eden kadınların sayısı Bakanlık verilerine göre 90 binin üzerinde. 22 bin kadının koruma altında olduğunu söylüyor bakanlık. Gerçekten öldürülen kadınlar sadece buz dağının bir parçası. Çünkü intihar süsü verilen , intihara sürüklenen , teşvik edilen , kaza süsü verilen çok sayıda kadın var. Bunlar konuşulmuyor, çünkü aile içinde cinsel şiddet ve cinsel tecavüzle ilgili meseleler. Dolayısıyla hasır altı ediliyor. Durum bir kadın kıyımı haline gelmiş vaziyette. Buna dur denmesi lazım. Bu tür yürüyüşlerin, örgütlenmelerin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bunun sonucunda nihayet siyasi partiler de bunun sesini duydu. Önümüzdeki Salı günü Mecliste kadın cinayetlerini durdurmak üzere bir komisyonu kurulacak. Bu bir başlangıçtır. Mücadeleye devam etmek zorundayız. Mücadeleye devam diyorum, hep birlikte.”

AYNI MONTUN İÇİNDE ISINMAYA ÇALIŞTILAR

Aynı saatlerde Galatasaray Lisesi önünde ‘Emekçi Kadın Komisyonları’ adlı başka bir grup da kadına şiddete karşı eylem yaptı. Kadınlar, eylemde Nazım Hikmet’in ‘Tanya’ adlı şiirini oyun olarak sergiledi. Bu sırada anneleriyle birlikte eyleme gelen iki kız çocuğu oyunu izlerken soğuk hava nedeniyle üşüdü. Soğuk havada titreyen iki kız, aynı montun içine girerek ısınmaya çalıştı.

(FOTOĞRAF)
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.