Kadınların yüzde 75’i siyasette daha fazla yer istiyor

Oktay ENSARİ/KAYSERİ, () - TÜRKİYE İstatistik Enstitüsü (TÜİK) tarafından yaptırılan araştırmaya göre kadınların yüzde 75’inin siyasette daha fazla yer almak istedikleri belirlendi. Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırmasına göre...

08 Mart 2015 Pazar 13:09
Kadınların yüzde 75’i siyasette daha fazla yer istiyor






Oktay ENSARİ/KAYSERİ, () - TÜRKİYE İstatistik Enstitüsü (TÜİK) tarafından yaptırılan araştırmaya göre kadınların yüzde 75’inin siyasette daha fazla yer almak istedikleri belirlendi.
Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırmasına göre kadınların toplumsal cinsiyet rollerine yönelik tutumları incelendiğinde; kadınların yüzde 75,2’si 'Yemek, bulaşık, çamaşır, ütü ve temizlik gibi ev işlerini erkekler de yapmalıdır' derken, yüzde 75’i 'Kadınlar siyasette daha çok yer almalıdır' ifadesine, katıldı. 77 milyon 695 bin 904 kişi olan Türkiye nüfusunun yüzde 50,2’sini erkek nüfus (38 milyon 984 bin 302 kişi) ve yüzde 49.8’ini kadın nüfus (38 milyon 711 bin 602 kişi) oluşturduğuna dikkat çekilen  TÜİK araştırmada şöyle denildi:
"Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması sonuçlarına göre, kadınların toplumsal cinsiyet rollerine yönelik tutumları incelendiğinde; kadınların yüzde 75,2’si 'yemek, bulaşık, çamaşır, ütü ve temizlik gibi ev işlerini erkekler de yapmalıdır' ifadesine katılmaktadır. Yüzde 75’i 'kadınlar siyasette daha çok yer almalıdır' demekte, yüzde 52’si 'küçük çocuğu olan kadınlar çalışmamalıdır' diye düşünmektedir. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki (TBMM) kadın milletvekili oranı 1935 yılında yüzde 4.5 iken, 79 yıl sonra bu oran yüzde 14.4'e yükseldi. Türkiye'de 2014 yılında toplam bakan sayısı 25 olup, kadın bakan sayısı 1’dir. Ülke karşılaştırmalarına bakıldığında, kadın bakan oranının en yüksek olduğu ülkeler yüzde 54.2 ile İsveç ve yüzde 50 ile Norveç‘tir.''


 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.