Kale Grubu 60 yaşında

- 60. kuruluş yıl dönümünü, doğduğu topraklar olan Çanakkale'nin Çan ilçesinde düzenlenen törenlerle kutlayan Kale Grubu, yeni Sinterfleks fabrikasının açılışını da yaptı - Kale Grubu Başkanı ve CEO'su Okyay: - "Rahmetli İbrahim Bodur liderliğinde köklerden göklere ilham verici bir yolculuğa imza atan Kale Grubu, bundan sonra da ülke sanayisinin geleceğine yatırım yapmayı sürdürecek"

27 Temmuz 2017 Perşembe 15:05
Kale Grubu 60 yaşında






ÇANAKKALE (AA) - Kale Grubu, 60. kuruluş yıl dönümünü, doğduğu topraklar olan Çanakkale'nin Çan ilçesinde düzenlenen törenlerle kutladı.

Geçen yıl hayatını kaybeden, Türk sanayisinin duayenlerinden İbrahim Bodur'un, 27 Temmuz 1957'de temellerini attığı Kale Grubu'nun 60'ıncı kuruluş yıl dönümü ve geleneksel Seramik Bayramı, 3 gün süren törenle kutlandı.

Kale Grubu'nun temellerinin atıldığı Çanakkale'nin Çan ilçesindeki Kaleseramik fabrikalarındaki tören, Başbakan Yardımcısı Fikri Işık'ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Yurt içinde farklı illerden çok sayıda iş ortağı ve bayinin yanı sıra dünyanın farklı ülkelerinden 63 yabancı iş ortağının yer aldığı etkinliklerde, Kale Grubu'na 5 yıl ila 60 yıl arasında hizmet etmiş çalışanlar ve bayiler kıdem ödüllerini alırken, bu yıl gruba 25 yıl ve üstü emek veren 33 kişiye plaket verildi.

Programa, eski Başbakan Yıldırım Akbulut, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Çan Belediye Başkanı Abdurrahman Kuzu da katıldı.


- 30 milyon liralık yatırımın açılışı yapıldı


Her yıl 27 Temmuz'u Anadolu'da sanayileşmenin bayramı olarak da kutlayan, bir temel atan ya da bir tesis açan Kale Grubu, bu yıl da bu geleneği devam ettirdi. Etkinlikler kapsamında geçen yıl 27 Temmuz Seramik Bayramı'nda temeli atılan, Kale'nin 30 milyon liralık yatırımı ikinci Sinterfleks fabrikasının açılışı yapıldı.

Gruba 120*360 santimetre ebadında ince karo üretme kabiliyeti kazandıran bu yatırım, Sinterflex üretim kapasitesini 2'ye katladı ve 69 kişiye ilave istihdam sağladı.

2013 yılında enerjide en verimli tesis seçilen ve her geçen yıl çevreye duyarlı faaliyetlerini ileri taşıyan Kaleseramik fabrikası ile birlikte Kale Grubu, sürdürülebilir kalkınma vizyonu doğrultusunda önemli bir adım daha attı. Bu kapsamda, Kaleseramik fabrikasının baca gazı, Çan'da 100 dönüm arazide sosyal girişim projesi olarak tasarlanan serada kullanılacak.


- İbrahim Bodur miras projeleri


Kale Grubu, 60'ıncı yılında Kurucusu ve Onursal Başkanı İbrahim Bodur'un anısına 3 ayrı projeye imza attı.

Çanakkale'nin bir akıllı şehre dönüşmesi için başlatılan "Aklım Fikrim Çanakkale" projesinde yol haritası raporu tamamlandı. İkinci fazda ise akıllı şehir vizyonunun uygulayıcılarla paylaşılması hedefleniyor.

İbrahim Bodur'un çok sevdiği çocuklar için bir Çocuk Bilim Merkezi kurma çalışmalarına da başlandı. Konseptinin paydaşlarla birlikte oluşturulduğu ve dünyadaki iyi örneklerden de ilham alınan Çocuk Bilim Merkezi ile merak eden, keşfeden ve teknoloji üreten nesillerin yetişmesine fırsat yaratılarak sadece Çanakkale'ye değil, ülkenin geleceğine yatırım hedefleniyor.

STEAM denilen bilim, teknoloji, mühendislik, sanat ve matematik eğitiminde farklı platform ve kuruluşlarla iş birliğini her fırsatta destekleyen Kale Grubu, Çocuk Bilim Merkezi ile de deneyim kısmına hizmet edecek.

Çocuk Bilim Merkezi, 1991 yılında kurulan Dr. (h.c.) İbrahim Bodur Kaleseramik Eğitim, Sağlık ve Sosyal Yardım Vakfı çatısı altında hayata geçirilecek.

Ayrıca İbrahim Bodur'un sanayici kimliğine ek olarak insana yatırımı merkez alan cesur girişimci yönünü de ön plana çıkarmak üzere, bu yıldan itibaren "İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödülü" verilmesi kararlaştırıldı. Ödül ile ülke topraklarından sosyal fayda yaratacak yeni nesil sosyal girişimcilerin çıkması ve bu ekosistemin güçlenmesi amaçlanıyor.


- "Yeni sulara yelken açma vakti"


Kale Grubu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Zeynep Bodur Okyay, törende yaptığı konuşmada, Kale Grubu'nun 60'ıncı kuruluş yıl dönümünün sevincini ve haklı gururunu yaşadıklarını dile getirdi.

Okyay, "Biz alın teri ile ilmik ilmik dokunmuş 60 yıllık bir sanayi kervanının yolcularıyız. Rahmetli kurucumuz, babam İbrahim Bodur'dan devraldığımız sorumluluğu daha yükseklere çıkarma kararlılığıyla daha da büyük hedeflerin peşinde koşuyoruz. Hayallerimiz de sorumluluğumuz da bugün eskisinden daha büyük. Bu bilinçle şimdi yeni ufuklara yelken açma zamanı." diye konuştu.

Okyay, Kale Grubu'nun, "Ticaret bireyleri, sanayi toplumları kalkındırır" düsturundan hareketle daima sanayiyi odak aldığını, kolay kazanca hiç tevessül etmediğini söyledi.

Rahmetli İbrahim Bodur'un Çanakkale'de bir sanayi geleneği yeşertmeyi başarabilmiş ender kişilerden biri olduğunu vurgulayan Okyay, şunları kaydetti:

"Onun vizyonu doğrultusunda Kale Grubu, içinde olduğu sektörlerde ilkleri gerçekleştirerek, daha 1970'lerde Ar-Ge merkezi kurarak, teknoloji yatırımı yaparak, 100'ü aşkın ülkeye ihracat gerçekleştirerek, ilgili pazarlarda lokalleşme yönünde cesur adımlar atarak ülke sanayisine yön vermiştir. Bundan sonra da gerek geleneksel sanayilerin dönüşümünde gerekse ileri teknoloji yatırımların ülkeye kazandırılmasında kritik rol oynamaya devam edecektir."

Okyay, İbrahim Bodur'un Türkiye'nin ve Kale Grubu'nun geleceğini "Türkiye artık sadece üretim merkezi olmaktan çıkmalı, yenilikçiliği de içeren yeni bir yapıya kavuşmalıdır" sözleriyle çizdiğini hatırlattı.

Yapı grubunda birçok ilke, yenilikçi ürün ve hizmete imza attıklarını belirten Okyay, "Savunma ve havacılık sanayisinde pek çok yerli tasarım ve üretim projesini hayata geçirdik, geçiriyoruz. Son olarak İngiliz Rolls-Royce ile Türkiye'de uçak motorları üretmek için kurduğumuz ortaklık, ülkemizin tasarım, geliştirme ve üretim kabiliyetlerini geliştirmesi açısından önemli." ifadelerini kullandı.

Okyay, rahmetli İbrahim Bodur liderliğinde "köklerden göklere" ilham verici bir yolculuğa imza atan Kale Grubu'nun, bundan sonra da ülke sanayisinin geleceğine yatırım yapmayı sürdüreceğini bildirdi.


- Kale Grubu'nun ilkleri


Kale Grubu, 60 yıllık tarihine birçok ilki sığdırdı. Bunlara, 1957 yılında Çan'da Çanakkale Seramik ile sektördeki ilk yerli üretimin yapıldığı fabrika ile başlayan Kale Grubu'nun ilklerinden bazıları şöyle:

- 1962'de Türkiye'nin ilk seramik ihracatını gerçekleştirdi.

- 1965'te Türkiye'nin ilk PVC esaslı yer döşemesini "marley" adıyla üretti.

- 1969'da Türk sanayisinin ihtiyaç duyduğu hassas kalıpları üretmeye başladı.

- 1972'de Türkiye'nin ilk yer karosu ve granit seramiğinin üretimine imza attı. Kalebodur, ürüne adını veren ilk marka oldu.

- 1975'te kurduğu Ar-Ge merkeziyle yerli sanayide bir ilke imza attı.

- Savunma ve havacılığa ilk kez 1989'de Stinger füze parçaları üretimiyle girdi.

- 1991'de eğitim, istihdam ve girişimcilik alanlarında sosyal destek için Dr. (h.c.) İbrahim Bodur Kaleseramik Eğitim, Sağlık ve Sosyal Yardım Vakfı kuruldu.

- 2000'de Çanakkale Seramik ve Kalebodur birleşti ve ortaya yıllık 66 milyon metrekare üretim kapasitesi ile tek alanda dünyanın en büyüğü olan Kaleseramik çıktı.

- 2004'te Kale Kalıp, dünyanın en büyük savunma ve havacılık projesi olarak değerlendirilen Müşterek Taarruz Uçağı projesine alt yapımcı oldu.

- Dünyanın en ince seramiği olan Kalesinterflex'in fabrikası 2005'te Çan'da faaliyete geçti.

- 2009'da Kale Kalıp, Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) ile birlikte ilk yerli milli piyade tüfeğinin tasarımına başladı.

- 2011'de seramik sektörünün kalbi olan İtalya'dan Fincuogi şirketini satın alarak bu alanda ilk oldu.

- 2017'de dünyanın en büyük uçak motor üreticilerinden Rolls-Royce ile başta Türkiye'nin milli savaş uçağı projesi TF-X olmak üzere, uçak motorları geliştirmek için ortak oldu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.