Karadeniz Uluslararası Sempozyumu Giresun'da Başladı

GİRESUN Üniversitesi Karadeniz Stratejik Araştırma ve Uygulama Merkezi (KARASAM) ve Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği (EKO AVRASYA) tarafından düzenlenen 6'ncı Karadeniz Uluslararası Sempozyumu başladı. Etkinlik kapsamında Güre Yerleşkesindeki...

06 Kasım 2014 Perşembe 18:12
Karadeniz Uluslararası Sempozyumu Giresun'da Başladı






GİRESUN Üniversitesi Karadeniz Stratejik Araştırma ve Uygulama Merkezi (KARASAM) ve Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği (EKO AVRASYA) tarafından düzenlenen 6'ncı Karadeniz Uluslararası Sempozyumu başladı.
Etkinlik kapsamında Güre Yerleşkesindeki konferans salonunda düzenlenen, 'Karadeniz’den Hazar’a Stratejik Bakış' konulu sempozyuma 11 ülkeden çok sayıda akademisyen, araştırmacı, gazeteci, siyasetçi ile birlikte Giresun Valisi Hasan Karahan, Azerbaycan Ankara Büyükelçisi Faig Nusret Bağırov, Azerbaycan Milli Meclisi Milletvekili Eldar Qulıyev, Kazakistan Ankara Büyükelçisi Prof.Dr. Canseyit Tüymebayev, Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu, davetliler ve öğrenciler katıldı.
ÇIKAR ÇATIŞMASI VE REKABET
Sempozyumun açılışında konuşan Giresun Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Aygün Attar, Hazar bölgesinin Türkiye'nin enerji politikaları açısından önemine işaret etti, “Bu bölgelerdeki devletler sahip oldukları doğal servetler üzerinde kendi egemenliklerini tahsis etmek istiyorlar. Sovyetler Birliği’nin yıkılışından sonra ortaya yeni bir düzen çıktı. Azerbaycan ile Kafkasya, doğal servetlere sahip oldukları için bir şeyler yaratmak istiyorlar. Bir de servetleri olmayan ama bulundukları nokta açısından, Gürcistan gibi, Ermenistan gibi stratejik konumu kullanarak bir şeyler yapmak ve bundan kazançlı çıkmak isteyen devletler var. Devletler, sahip oldukları ürünü uluslararası piyasaya çıkarmak, satışa sunmak ister. Burada da çıkar çatışmaları ve rekabet tüm acımasızlığıyla devreye girer” dedi. Rektör Attar konuşmasını şöyle sürdürdü:
ALTERNATİF AKTÖRLER ESKİ ETKİNLİKLERİ KALDIRIYOR
“Bu ülkeler, sahip oldukları enerji kaynaklarını yabancı ortaklarıyla uluslararası piyasaya çıkarmak için boru hatları ve koridorlar gibi konuları uluslararası ekonomik ilişkiler düzlemine taşımak zorunda kalır. Hazar Karadeniz havzasında boru hatları ve güzergahları politikasının karakterini etkileyen en temel etken, bu hatlarla ilgili devletlerin tutumu olmuştur. En temel sorun da budur. Bu devletlerin amacı, özgür biçimde uluslararası pazara çıkarak satıştan kar elde etmek ve ekonomik açıdan gelişmektir. Ama aynı zamanda burada bir soru işareti de var; bu mudur, yoksa boru hatları üzerindeki avantajlı konumlarını kullanarak komşu devletlere ve dünya devletlerine jeopolitik tazyik yapmak mıdır? Burada unutulmaması gereken bir gerçek var. Rusya ve İran’ın uluslararası piyasada fiyat politikalarına kadar çok ciddi etkileri var. Bu piyasaların olumsuz etkileneceğinden endişelidirler. Bu nedenle enerji alanında alternatif ve bağımsız aktörlerin yer alması eski etkinliklerini ortadan kaldıracağı için farklı tavır sergileyecekler ve sergiliyorlar.”
ENERJİ GÜVENİRLİĞİ KRİZ NEDENİ
Kazakistan Ankara Büyükelçisi Prof.Dr. Canseyit Tüymebayev ise, devletlerin dış politika stratejilerini belirlenmesinde enerji faktörünün önemli olduğuna dikkat çekerek, “Enerji güvenirliği konusu bölgesel ve küresel krizlerin önemli sebeplerinden birisi olmuştur. Bunun delili olarak Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgelerinde yaşanan enerji arzı kaynaklı çatışmaları gösterebiliriz. Dolayısıyla sadece arz eden ülkeler değil, transit ülkeler, tüketiciler, enerji şirketleri gibi enerji zincirinin tüm halkaları dayanışma içinde sorumluluk üstlenmelidir” dedi.
Siyasal, kültürel ve ekonomik açıdan Avrasya merkezleri olma özelliğini sürdüren Karadeniz ve Hazar havzasındaki ülkelerin birbirleriyle çatışma değil, kaynaşma içinde olması gerektiğini kaydeden Tüymebayev, şunları söyledi:
“Bölgede 1990’ların başından itibaren çok taraflı iş birliğine yönelip çeşitli girişimler oldu. Karadeniz havzasında yer alan çok sayıda ülke bu iş birliğinin platformlarında yerlerini buldu. İnanıyoruz ki Karadeniz havzasında vuku bulan anlaşmazlıklar, çatışmalar son bulacak ve bölge ülkeleri huzur ve istikrar içerisinde iş birliğini sürdürecek.”
Açılış konuşmalarının ardından yeni hizmete giren binalar ile Kafkas İslam Ordusu Meydanı’nın açılışları gerçekleştirildi. Sempozyum öğleden sonraki oturumlarla devam etti.

FOTOĞRAFLI
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.