Karadeniz’de gemi batıkları bulundu

Karadeniz’in dibinde, Bizans ve Osmanlı imparatorluklarına ait gemi batıkları bulundu..

25 Ekim 2016 Salı 06:35
Karadeniz’de gemi batıkları bulundu






Karadeniz’in dibinde, Bizans ve Osmanlı imparatorluklarına ait gemi batıkları bulundu..
Karadeniz Sualtı Arkeoloji ekibiKaradeniz’de Bizans ve Osmanlı imparatorluklarına ait olduğunu belirlenen 40’tan fazla gemi tespit etti.Aramalarda son teklonoji cihazlar kullanıldı. Batan gemilerin kaplamalarını inceleyerek iskeletinin resimlerini çeken arkeologlar, oksijen eksikliği nedeniyle, gemilerin iyi korunduğunu kaydetti. Aramalar, Bizans’ı diğer ülkelere bağlayan eski güzergahlara uygun olarak gerçekleştirildi.

Karadeniz Sualtı Arkeoloji ekibidenizin 1800 metre derinliğini taramak için uzaktan kumandalı iki adet cihaz kullandı.Cihazlardan bir tanesi yüksek çözünürlüklü 3D resimler çizerken diğer cihaz ise projektörleri, lazer tarayıcıları ve kameraları taşıyarak alan hakkında bilgi ve veriler topladı.
Ekibin lideri Prof. Dr. John Adams projenin temel amaçlarından bir tanesinin gemilerin yerlerini tespit etmek için jeofizik çalışmaları yapmak olduğunu belirterek bir diğer amaçlarınında Karadeniz’in hikayesini anlatacak bilgi ve veriler toplamak olduğunu söyledi.Bu verilerin Osmanlı ve Bizans'ın ortak tarihine ışık tutacağı ve bilinmeyen bir çok bilginin öğrenilmesini sağlayacak.
Batan gemilerin dış kaplamalarını inceleyerek iskeletinin fotoğraflarını çeken arkeologlar, gemilerin iyi korunmasının sebebini oksijen eksikliği nedeniyle olduğunu açıkladı.Gemilerle ilgili araştırmaların ilerleyen zamanlarda devam edeceği açıklayan Karadeniz Sualtı Arkeoloji ekibi aramaların Bizans’ı diğer ülkelere bağlayan eski yollara uygun olarak yapılmaya devam ediyor.

Son Güncelleme: 25.10.2016 08:03
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.