Karaman'da Termik Santral Hazırlığına Tepki Yürüyüşü

Serdar ÖZGÜR/KARAMAN, () - KARAMAN'da merkeze bağlı Akçaşehir Beldesi'nde 120 dekarı linyit ocağı olmak üzere 5 bin 947 hektarlık alana kurulması planlanan termik santrali için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevre Etki Değerlendirme...

22 Kasım 2014 Cumartesi 17:37
Karaman'da Termik Santral Hazırlığına Tepki Yürüyüşü






Serdar ÖZGÜR/KARAMAN, () - KARAMAN'da merkeze bağlı Akçaşehir Beldesi'nde 120 dekarı linyit ocağı olmak üzere 5 bin 947 hektarlık alana kurulması planlanan termik santrali için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporunu onayladı. 25 sivil toplum kuruluşu öncülüğünde bir araya gelen yaklaşık 2 bin kişi beldede yürüyüş yapıp raporun onaylanmasına, hem de termik santralin yapılmasına tepki gösterdi.
Kent merkezine yaklaşık 60 kilometre uzaklıktaki Akçaşehir Beldesi'nde 120 hektarı linyit kömür ocağı olmak üzere 5 bin 947 hektarlık alanda termik santrali kurulması planlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı geçen Eylül ayında proje için hazırlanan ÇED raporunu onayladı. Karaman Çevre Gönüllüleri Hareketi (KAÇEG) ve Tema Vakfı Karaman Şubesi öncülüğündeki 25 sivil toplum kuruluşu bugün Akçaşehir'de protesto yürüyüşü düzenledi. Yaklaşık 2 bin kişi katıldığı kent merkezinde yapılan yürüyüşte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ÇED raporunu onaması ile bölgeye linyit ocağı ve beraberinde termik santralin yapılma çalışmalarını protesto etti. Toprak, erozyonla mücadele ve termik santral yapımına karşı çeşitli dövizlerin yer aldığı yürüyüşte, kaldırımda bulunan vatandaşlar da alkışlarla destek verdi.
Ermenek'te 18 işçinin mahsur kaldığı maden faciasını hatırlatan Tema İl Temsilcisi Yardımcısı Halil Başkalkan, "Kömür madenciliği Karaman’da göçüklerle, patlamalarla can almaya devam ederken doğamıza, suyumuza, toprağımıza yönelik de büyük tehdit oluşturuyor" dedi.
ÇED RAPORUNA İTİRAZ
Karaman Çevre Gönüllüleri Hareketi (KAÇEG) Başkanı Mahmut Demir, bu karara karşı Akçaşehirliler ve duyarlı halk tarafından idari mahkemeye ‘ÇED Olumlu’ kararının iptali için açılan dava sürecinin devam ettiğini söyledi. Demir, şöyle dedi:
"Açılması planlanan linyit ocağından elde edilecek kömürün yine bu bölgede yapılması planlanan termik santralde kullanılacağı bakanlığın raporlarında ve ÇED raporunda açıkça belirtiliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı çalışmalarına göre 5870 MW kurulu güç planlanıyor. Bahsedilen termik santral, Türkiye’nin mevcut kurulu kömürlü termik santral gücünün yarısına eşdeğer bir ölçekte olacaktır."

"İNSAN ÖMÜRDEN 10 YIL GİDECEK"
Kurulacak linyit ocağı ve termik santralin bölgedeki insan ömrünü de olumsuz etkileyeceğini ifade eden Demir, şöyle dedi:
"Madencilik faaliyeti nedeniyle kaybedilecek tarım toprakları, termik santral nedeniyle zehirlenecek araziler, tamamen kaybedilecek su kaynakları, başlıca ekonomisi tarıma dayalı Karaman’ın sonu olması anlamına geliyor. Termik santral sadece toprağımızı, suyumuzu değil, doğrudan bizi de zehirleyecek. Bilimsel raporlar, termik santrallerin olduğu yerlerde, insan ömrünün 10 yıl kısaldığını gösteriyor. 2010 yılında Türkiye’de kömürden kaynaklı ölümlerin, trafik kazalarında yaşanan can kayıplarının neredeyse 2 katı olduğu görülüyor. Anayasamızın bizlere verdiği ödevi yerine getirmek istiyor, kendimiz, çocuklarımız ve torunlarımız adına bu bölgede ‘Kömür Ocağı’ açılmasını ve ‘Termik Santral’ yapılmasını istemiyoruz."
Basın açıklamasında ayrıca, maden yasası da sloganlar eşliğinde protesto edildi.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.