Karlı zeminde düşe kalka cirit müsabakası

Bedir ALTUNOK / KARS, () - KARS'ın Selim İlçesi'ne bağlı Akçakale Köyü'nde geleneksel cirit müsabakasında, karlı zeminde atlarla birlikte ciritçiler de düştü. Akçakale, Başköy, Beyköy, Sarıgül ve Kekeç köylerinden 40 atla gelen ciritçiler...

25 Ocak 2015 Pazar 09:37
Karlı zeminde düşe kalka cirit müsabakası






Bedir ALTUNOK / KARS, () - KARS'ın Selim İlçesi'ne bağlı Akçakale Köyü'nde geleneksel cirit müsabakasında, karlı zeminde atlarla birlikte ciritçiler de düştü. Akçakale, Başköy, Beyköy, Sarıgül ve Kekeç köylerinden 40 atla gelen ciritçiler kıyasıya mücadele etti. Karlı zeminde oynanan ciritte zaman zaman ayağı kayan atlar dengesini kaybederek düştü. Birkaç ciritçinin de atlarıyla seyircilerin arasına dalması yürekleri ağza getirdi.
Bölgede geleneksel hale gelen, özellikle kış mevsiminde her hafta sonu oynanan cirit sporu Selim'in civar köylerinde renkli görüntülere sahne oluyor. Bölgedeki vatandaşlar çocuklarıyla birlikte sabahın erken saatinde ata binerek karlı ve zorlu yolculuğa göğüs geriyor. Özellikle gençlerin bu spora gösterdikleri ilgi ise, gerek geçmişte bu sporu yapan büyükleri, gerekse küçük yaştaki çocukları teşvik ediyor.

Akçakale, Başköy, Beyköy, Sarıgül ve Kekeç başta olmak üzere çevre köylerden 40 atla gelen ciritçiler, karda bata çıka ilerlerken oldukça zorlandı. Bir süre sonra karlı zemin az da olsa atların hareket edebileceği seviyeye geldiğinde yarış başladı. Her anı ayrı bir heyecana dönüşen cirit karşılaşması izleyicilerin alkış, tezahürat ve yorumlarıyla daha da renklendi. Zeminin karlı olması ve saha çizgilerinin yapılamaması nedeniyle müsabaka karadüzen yapıldı. Müsabakada ciritler havada uçuştu, atlar sağa- sola kaçıştı, izleyiciler zor anlar yaşadı ve ciritçiler birbiri ardına karlı zemine düştü.

Kars'in Selim Akçakale Köyü Allahu Ekber Dağı Atlı Cirit Spor Kulubü Başkanı Şimşek Yıldırım, "Kulüplere maddi destek verilmesini istiyoruz. Ata sporunu yaşatmak için bizler elimizden gelen gayreti sarf ediyoruz ama, destek verildiği taktirde bu spora ilgi daha da artacaktır" dedi.
FOTOĞRAFLI

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.