Kasımpatıyı don vurdu

İZMİR'de, 51 yıl aradan sonra termometreler yılın ilk haftası sıfırın altında 7 dereceyi gösterdi. Narenciye ve sebzeyi vuran don, kasımpatıyı da soldurdu. En çok üretimin yapıldığı Seferihisar İlçesi'ndeki çiftçi, donun zararının...

25 Ocak 2015 Pazar 11:38
Kasımpatıyı don vurdu






İZMİR'de, 51 yıl aradan sonra termometreler yılın ilk haftası sıfırın altında 7 dereceyi gösterdi. Narenciye ve sebzeyi vuran don, kasımpatıyı da soldurdu. En çok üretimin yapıldığı Seferihisar İlçesi'ndeki çiftçi, donun zararının farkına 15 gün sonra vardı. Kasımpatılar çiçek açmadı.
Seferihisar'da 277 dekar alanda kasımpatı üretiliyor. Kasımpatının ilçeye yıllık getirisi 6.5 milyon liraya ulaşıyor. Yaklaşık 70 çiftçi bu çiçeği yetiştiriyor. Ocak ayının ilk haftasında hava sıcaklığının eksi 7'ye düşmesi serada ve tarlada olan kasımpatıyı vurdu. Geçen zaman, donun zararlarını da ortaya koydu. Kasımpatının anaçları, çelikleri zarar gördü, tohumlar ve fideler dondu, goncalar çiçek açmadı. 17 dekarlık serasında kasımpatı üreten Hüseyin Kublay, seralarının yıkıldığını özellikle anaçların çok etkilendiğini belirterek, "Bazı çiçeklerin durumunu büyüdükçe göreceğim. Gövdesinde bir zarar var mı, çiçek açar mı bunlar zamanla ortaya çıkacak. Çelikleri havada köklendiriyordum onların tamamı gitti. İki aylık birikimimiz emeğimiz yok oldu" dedi. 15 dönümlük serasında kasımpatı yetiştiren Aylin Bostan, her çiftçinin bankaya kredi borcu olduğunu belirterek, "İnsan karnını bir şekilde doyuruyor ama borç dert oluyor. Hepimiz kara kara 'ne yapacağız' diye düşünüyoruz. Herkesin bankaya kredi borcu var ve geri ödemeler başladı. Zararımız büyük, muhtarlar aracılığıyla Tarım İlçe Müdürlüğü'ne başvurduk" dedi.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.