Kayseri'deki mimar ve mühendislerden, Bakan Yıldız’a men kararına tepki

KAYSERİ, () - KAYSERİ'de Mimar ve Mühendisler Grubu üyeleri yaptığı açıklamada, Türkiye Makine Mühendisleri Odaları Birliği (TMMOB) Yüksek Onur Kurulu’nun, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız hakkında verdiği 6 ay meslekten...

03 Mart 2015 Salı 18:56
Kayseri'deki mimar ve mühendislerden, Bakan Yıldız’a men kararına tepki






KAYSERİ, () - KAYSERİ'de Mimar ve Mühendisler Grubu üyeleri yaptığı açıklamada, Türkiye Makine Mühendisleri Odaları Birliği (TMMOB) Yüksek Onur Kurulu’nun, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız hakkında verdiği 6 ay meslekten men kararına tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, "TMMOB'un bu kararını, durumdan vazife çıkarmaya çalışan ideolojik, önyargılı ve objektif olmayan gerekçelerle alınmış, yetkisini aşan bir karar olarak değerlendiriyoruz" denildi.
Grubun yaptığı yazılı açıklamada, "Üyemiz, Elektrik Mühendisi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Taner Yıldız'la ilgili olarak TMMOB Yüksek Onur Kurulu tarafından alınan Disiplin Kararı hakkında; TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi, 30.05.2014 tarihinde EMO Yönetim Kurulu’na göndermiş olduğu ANK-EMO02-2654 sayılı yazı ile, üyemiz Elektrik Mühendisi Sayın Taner Yıldız’ın, 6235 sayılı TMMOB Yasasının 26. maddesi ve Disiplin Yönetmeliğinin 9/b maddesini ihlal ettiği iddiası ile Oda Onur Kurulu’na sevk edilmesini talep etmiştir. Bu doğrultuda açılan disiplin soruşturması sonucunda Sayın Taner Yıldız'a 6 ay meslekten men cezası verilmiş olup bu ceza Yüksek Onur Kurulunca da onaylanmıştır" ifadeleri yer aldı.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Söz konusu karara dayanak teşkil eden 6235 sayılı yasanın 26. Maddesi, ‘Odalara kayıtlı meslek mensuplarından bu kanuna aykırı hareketleri görülenlerle meslekle alâkalı işlerde gerek kasten ve gerekse ihmal göstermek suretiyle zarara sebebiyet veren veya akdettiği mukavelelere riayet etmeyen veyahut meslek şeref ve haysiyetini muhil durumları tespit olunanlara kayıtlı bulundukları oda haysiyet divanınca aşağıda yazılı inzibatî cezalar verilir’ TMMOB Disiplin Yönetmeliğinin 9/b maddesi, ‘Mesleğini ve görevini kişisel ya da bir grup adına çıkar sağlamak için TMMOB mevzuatına, bilime ve meslek tekniğine aykırı biçimde uygulamak ya da mesleğini ve görevini TMMOB mevzuatına, bilime ve meslek tekniğine aykırı biçimde uygulayarak kamuya, halka, üçüncü şahıslara zarar vermek’ şeklinde olup, burada atfedilen kusur ve kabahatler, madde metinlerinden açıkça anlaşılabileceği gibi, kişinin doğrudan mesleğini veya o mesleğin gereği nedeniyle elde ettiği bir görevi icra ederken, mesleği kapsamında yaptığı uygulamaları içermektedir. Oysa burada Sayın Taner Yıldız'a atfedilen suçlamalar, Taner bey'in doğrudan yaptığı Elektrik Mühendisliği veya bu mesleği gereği aldığı bir görev ile ilgili olmayıp, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı görevi kapsamındaki uygulamaları ve açıklamaları ile ilgilidir. Bakanlık kapsamındaki uygulamalarından dolayı da Sayın Bakan'ın sorumlu olduğu mercii TBMM'dir. TMMOB'un bu kararını, durumdan vazife çıkarmaya çalışan ideolojik, önyargılı ve objektif olmayan gerekçelerle alınmış, yetkisini aşan bir karar olarak değerlendiriyoruz. Tüm siyasi ve ideolojik görüşten meslektaşlarımızın üst meslek örgütü olan TMMOB'un benzeri ideolojik yaklaşımlarla almış olduğu karar ve yaptığı uygulamalar maalesef toplumumuzda ve meslektaşlarımız arasında, odalarımıza olan inanırlığı, saygıyı ve sahiplenmeyi zedelemektedir. Bu vesile ile, TMMOB yönetiminden, öncelikli olarak mesleğimizin gelişimini sağlayacak ve itibarını arttıracak, meslektaşlarımızın da gerek haklarını koruyup geliştirecek gerekse mesleki bilgi ve becerilerini ilerletecek çalışmalarda bulunmalarını beklerken, kanun koyuculardan da, TMMOB'un yapısını ve etkisini demokratik ve katılımcı bir anlayışla daha da güçlendirecek olan düzenlemeleri bir an önce hayata geçirmelerini beklemekteyiz."

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.