Kaz Dağları'nın talanına UNESCO formülü (2)

MADENCİLİK VE HES'LER BÜYÜK TEHDİT Oksijen kaynağı olan, 37'si endemik tür 906 farklı bitki türünün yaşadığı nesli tehlike altında olan hayvanlar için de önemli bir yaşam kaynağı olan cennet Kaz Dağları ve yöresi altın madeni...

21 Şubat 2015 Cumartesi 13:06
Kaz Dağları'nın talanına UNESCO formülü (2)






MADENCİLİK VE HES'LER BÜYÜK TEHDİT
Oksijen kaynağı olan, 37'si endemik tür 906 farklı bitki türünün yaşadığı nesli tehlike altında olan hayvanlar için de önemli bir yaşam kaynağı olan cennet Kaz Dağları ve yöresi altın madeni işletmelerinin yanı sıra, termik santraller, demir çelik, çimento fabrikaları ve taş ocakları gibi tesislerin tehditi altındadır. Bugün Kaz Dağları'nda arama ruhsatı verilen 285 ayrı bölgede altın arama faaliyetleri hızla sürmektedir. DSİ Genel Müdürlüğü tarafından Edremit ilçe sınırları içinde kalan Mıhlı, Manastır, Kızılkeçili ve Zeytinli çaylarında HES (Hidro Elektrik Santralı) kurulması için fizibilite çalışmalarına da devam ediliyor. Eğer HES projeleri hayata geçerse, binlerce ağaç kesilecek.
Maden arama faaliyetleri durdurulmazsa 338 ton altın rezervini çıkarmak için tüm dağlar, tepeler, vadiler makinelerle kazılacak. 2.5 milyar ton kaya ve toprak yaklaşık 125 milyon adet damperli kamyon ile siyanür havuzlarına taşınacak.
Karaca, yaban kedisi, su samuru, sincap, yarasa, kirpi, tavşan, porsuk, sansar, tilki, yaban domuzu, kartal, doğan, atmaca, şahin, keklik, tahtalı, çulluk, alabalık ve sazan türlerini yaşadığı aynı zamanda 200'den fazla antik kenti bünyesinde bulunduran açık bir müze olan Kaz Dağları, termik santrallerin de işgali altında. Ezine’de 500 Mw, Bandırma’da 1600 Mw ve 4.000 Mw’ı da Biga’da olmak üzere yaklaşık 6.000 Mw kurulu gücünde termik santraller kuruluyor. Şu an Çanakkale’ de 320 Mw kurulu gücü olan Çan termik santralıyla birlikte 500 Mw gücündeki termik santraller zaten çalışmaktadır. Etkili ve sürekli esen poyrazın da etkisiyle Kaz Dağları'na kuşuçuşu yaklaşık 50 kilometre mesafede kurulmakta olan termik santraller ve Kaz Dağları'na sadece yaklaşık 25 km mesafede bulunan Çan Termik Santralı, başta Kaz Dağları olmak üzere, bölgenın toprağını ve su kaynaklarını asit yağmurlarıyla tehdit etitği gerekçesişyle çevrecilerin tepkisine neden oluyor.
Ahmet ERTAN / EDREMİT (Balıkesir), ()

 

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.