Kck Basın Davası Anayasa Mahkemesi'ne Gönderildi

Serpil KIRKESER/İSTANBUL,() Terör örgütü PKK'nın üst yapılanması KCK'ya ilişkin, aralarında gazetecilerin de bulunduğu 46 tutuksuz sanığın yargılandığı davada yeni bir gelişme yaşandı.Sanık avukatları, Özel Yetkili Mahkemelerin...

05 Kasım 2014 Çarşamba 14:21
Kck Basın Davası Anayasa Mahkemesi'ne Gönderildi






Serpil KIRKESER/İSTANBUL,() Terör örgütü PKK'nın üst yapılanması KCK'ya ilişkin, aralarında gazetecilerin de bulunduğu 46 tutuksuz sanığın yargılandığı davada yeni bir gelişme yaşandı.Sanık avukatları, Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılmasının ardından, davaya yeni bir mahkemede kaldığı yerden devam edilmesinin Anayasa'ya aykırı olduğunu savundu.

Talebi ciddi bulan mahkeme heyeti, dosyayı Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'na gönderilmesine karar vererek, Anayasa Mahkemesi'nin bu konuda vereceği karara kadar davanın geri bırakılmasına hükmetti. Duruşma 10 Nisan 2015 tarihine erteledi.


İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya 7 tutuksuz sanık ile hakkında yakalama kararı bulunan Şerafettin Sürmeli katıldı.
Tüm sanıkların avukatlarından Ercan Kanar, 6 Mart 2014'te yürürlüğe giren 6526 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) birinci maddesi ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunun 14/4 maddesinin Anayasa'ya aykırı olduğunu belirtti.
6526 sayılı yasayla geçici bir madde eklendiğini hatırlatan Kanar, geçici maddeyle TMK 10. maddesiyle görevli olan ağır ceza mahkemelerinin kaldırıldığını hatırlattı. Kanar, bu geçici maddede yer alan “Yürürlükten kaldırılan Terörle Mücadele Kanununun 10'uncu maddesi uyarınca görevlendirilen ağır ceza mahkemelerinde derdest bulunan dosyalar, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihte bulundukları aşamadan itibaren kovuşturmaya devam edilmek üzere yetkili ve görevli mahkemelere devredilir" cümlesinin Anayasa'ya aykırı olduğunu savundu. Dava dosyasının Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesini talep eden Kanar, mahkeme aksi kanaatteyse tüm işlemlerin yok sayılarak yeniden yargılamaya başlanmasını istedi.

SANIK HAKKINDAKİ YAKALAMA KALDIRILSIN
Avukat Sinan Zincir de hakkında yakalama kararı bulunan müvekkili Şeraffettin Sümeli hakkındaki yakalama kararının kaldırılmasını ve dosyanın Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesini talep etti. Talebe ilişkin görüşünü açıklayan savcı, talebin ciddi olduğunu ve dosyanın Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesini istedi.

MAHKEME TALEBİ CİDDİ BULDU
Kısa aranın ardından mahkeme heyeti, 6526 sayılı yasanın 1. maddesiyle, 3713 sayılı yasaya eklenen 14-4 maddesi'nin 1. cümlesinde geçen "bulundukları aşamadan itibaren kovuşturmaya devam edilmek üzere" ibaresinin Anayasaya aykırılık iddialarının mahkemelerince ciddi bulunduğunu ifade etti. Talebi ciddi bulan mahkeme heyeti, dosyayı Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'na gönderilmesine karar vererek, Anayasa Mahkemesi'nin bu konuda vereceği karara kadar davanın geri bırakılmasına hükmetti.

2 SANIK HAKKINDAKİ YAKALAMA KARARI KALDIRILDI
Hakkında yakalama kararı bulunan sanıklar İsmet Kayhan ve Şerefettin Sümeli hakkında çıkarılan yakalama kararının kaldırılmasına hükmeden mahkeme heyeti, duruşmayı 10 Nisan 2015 tarihine erteledi.

 

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.