Kolin'in santral yeri araması dört mahalleye umut oldu

TERMİK santral kurmak için Manisa'nın Soma İlçesi Yırca Mahallesi'nden umudunu kesen Kolin firmasının yeni yer arayışına girmesi, gözlerin Çerkez Sultaniye, Türkpiyale, Bozarmut ve Kayrakaltı mahallelerine çevrilmesine neden oldu. Dört...

06 Mart 2015 Cuma 15:34
Kolin'in santral yeri araması dört mahalleye umut oldu






TERMİK santral kurmak için Manisa'nın Soma İlçesi Yırca Mahallesi'nden umudunu kesen Kolin firmasının yeni yer arayışına girmesi, gözlerin Çerkez Sultaniye, Türkpiyale, Bozarmut ve Kayrakaltı mahallelerine çevrilmesine neden oldu. Dört mahallenin muhtarı da santralin kendi mahallerine yapılmasını isterken, köylüler bunu sevinçle karşıladı.
Mahallerinin Yırca'ya oranla daha çorak olduğunu ve çok fazla tarım yapılmadığını belirten mahalle muhtarları, işsizliğe de çözüm olacağını düşündükleri santalin bir önce yapılması konusunda ortak görüş de belirtti. Soma'ya 15 kilometre mesafedeki mahallerinde santralin yapılabileceği 500 dönümlük bir arazinin bulunduğunu belirten Çerkez Sultaniye Mahallesi Muhtarı Abdullah Çelik, "Yırcalılar'ın santrali mahallelerine yaptırmamalarına anlam veremedim. Santralin yapılması demek Soma'daki işsizlik oranının düşmesine destek demek. Santralin Yırca'ya yapılamamasından sonra böyle büyük yatırım ve iş kapsının başka yerlere gitmemesi için muhtar ve mahalle sakinleri ile bir araya geldik. Mahallemizde santral için uygun yer olduğunu ilgililere bildirdik" dedi.
Muhtar Çelik, mahallelerindeki arazilerin çorak olduğuna, zeytinlik bulunmadığına da dikkati çekti. Santrali yap-işlet-devret modeliyle 30 yıllığına kuracak olan Kolin firmasının, Türkiye Kömür İşletmeleri'ne ait olan, köylerine 3 kilometre mesafedeki Deniş Bölgesi'ndeki kömür yataklarını da almak için anlaşma yapmasının, mahalleleri için büyük avantaj olduğunu söyleyen Çelik, köylülerden bir bölümünün şimdiden noter kanalıyla arazilerini santral yapılmak üzere devrettiğini de anlattı.
"SANTRAL YAPILIRSA EVLENEBİLİRİZ"
Çerkez Sultaniye Mahallesi sakinlerinden 20 yaşındaki Emre Avcu da santralin büyük ihtimalle mahallerine yapılacak olması nedeniyle sevinçli olduğunu belirtip, "Mahallemizde benim gibi bekar olan çok sayıda arkadaşım var. Evlenmek istiyoruz. Kız istemeye gittiğimizde işimizi soruyorlar. İşsiz olduğumuzu öğrendiklerinde de kızlarını vermiyorlar. Santral yapılırsa işimiz olur, böylece biz de sevdiklerimize kavuşuruz" diye konuştu.
Eynez Mahallesi Muhtarı Hüseyin Ölek de santralin mahallellerine yapılmasını isteyen dört meslektaşına destek verdiğini belirtip, "Kendileriyle Ankara'ya kadar gittim. Santral buradaki insanlar için umut kapısı. Bunu başarıp, santrali buraya yaptırabilirsek büyük mutluluk yaşayacağım. İleride bu desteğim nedeniyle muhtar arkadaşlarımdan gelecek olan bir teşekkür tek isteğim" diye konuştu.
KOLİN'DEN AÇIKLAMA
muhabirlerinin dün bu konuyu aktardığı Kolin Şirketi'nden yapılan açıklamada alternatif yer arayışı doğrulandı. Kolin tarafından yapılan açıklamada
"Soma Belediyesi ve ilgili kurumlar tarafından yapılan yönlendirmeler neticesinde, santralın kurulmasının uygun olabileceği birden fazla alternatif lokasyon belirlenmiştir. Bu lokasyonlarla ilgili arsa geliştirme çalışmalarında önemli yol katedilmiştir. Kolin Grubu, ilgili lokasyonlarda yerel halkın ve hak sahiplerinin hassasiyetlerini azami düzeyde dikkate almakta ve karşılıklı mutabakat ile hareket etmektedir. Alternatif olarak değerlendirilen lokasyonların hiçbirinin zeytinlik olmadığını ve zeytin ağacı dikili olmadığını önemle vurgulamak isteriz. Bu alanlar üzerinde santral yapımına ilişkin olarak ilgili makamlar nezdinde resmi bir başvuruda bulunulmamış olmakla birlikte, arsa satın alımı dahil sürece ilişkin çalışmalar devam etmektedir. Öte yandan Kolin Grubu, Soma Belediyesi ve Soma Ziraat Odası ile imzalanan protokoller ve kamuoyuna verilen söz uyarınca Soma ve çevresinde 60 bin zeytin ağacının dikilmesini ve yetişecek zeytinin Soma ekonomisine kazandırılması projesine aynı inançla devam ettirecektir. Kolin Grubu, Soma halkının ve yerel sivil toplum kuruluşlarının bu yatırımın hem Soma'da hem de ulusal boyutta varılacak bir uzlaşı ortamı içinde gerçekleşmesi temennisini paylaşmakta ve desteklemektedir" denildi

FOTOĞRAF

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.