KÖMÜR OCAĞI VE TERMİK SANTRALE KÖYLÜDEN TEPKİ

Serdar ÖZGÜR/KARAMAN, () - KARAMAN ve Konya sınırları içerisinde kalan arazi üzerinde yapılması planlanan açık kömür ocağı ve termik santrali projesine köylüler tepki gösterdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Çevre Etki Değerlendirme...

20 Aralık 2014 Cumartesi 14:26
KÖMÜR OCAĞI VE TERMİK SANTRALE KÖYLÜDEN TEPKİ






Serdar ÖZGÜR/KARAMAN, () - KARAMAN ve Konya sınırları içerisinde kalan arazi üzerinde yapılması planlanan açık kömür ocağı ve termik santrali projesine köylüler tepki gösterdi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporunu onaylaması ardından yayladaki bir camide düzenlenen ilk toplantıda köylülerden Ali Cinanoğlu, "Termik santral ve kömür ocağı istemiyoruz. Türkiye’nin tahıl ambarı ateşe verilecek. Biz bu topraklarımızı terk emek zorunda kalacağız" diye konuştu.
İLK TOPLANTI
Karaman'a bağlı Akçaşehir Beldesi ile Ayrancı İlçesi'ne bağlı Kavuklar, Anbar ve Kale Köyü ile Konya’nın Karapınar İlçesi Samuk Yaylası Havzası'nı kapsayan Açık Kömür Ocağı yapımı ve nihai Termik Santral Projesi kapsamında halk ile firma yetkilileri arasında ilk toplantı gerçekleştirildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporunu onaylaması ardından Samuk Yaylası’ndaki bir camide yapılan toplantıya köylülerin yanı sıra Ege Makine ve Elektrik Üretim Sanayi Proje Koordinatörü Mehmet Beyaz, Proje Mühendisi Abdüsselam Oğuz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yüksek Mühendisi Fatih Selimoğlu, Çevre ve Şehircilik Konya Şube Müdürlüğü Makine Mühendisi Cengiz Ayçiçek ve Çevre Şehircilik Konya ÇED ve Çevre İzlerinden Sorumlu Şube Müdürü Hasan Küçükaydın katıldı.
6 KİLOMETRELİK BETON PERDE 100 METRE DERİNLİĞİNDE ÇALIŞMA
Toplantıda kömür ocağı ve termik santral yapım çalışmalarında 960 milyon dolarlık  yatırım ile 6 kilometrelik beton perde duvarı yapılarak 100 metre derinliğinde su ve toprak çalışmalarında bilimsel ve az kayıpla fiziki çalışmaların gerçekleştirileceğini vurgulandı. Toplamda 750 kişinin de istihdam edileceği belirtildi.
"TAHIL AMBARI ATEŞE VERİLECEK"
Kömür ocağı ve termik santral yapımı öncesinde başta su ve çevresel etkiler üzerinde tarım ve hayvancılığa verebileceği zararlardan endişe eden köylüler tepki gösterdi. Bölgede 2 bin dekar tarlası olduğunu belirten çiftçi Murat Mavi, "Bu bölgede 1500-2 bin işçi çalışıyor. Burada tarım, hayvancılık ve meyvecilik tamamen kapatılacak. Devlet bunları bildiği halde sürekli üzerimize geliyor. Bizim bu bölge kömür ocağı için zorunlu olarak alınacak. Ama biz istemiyoruz."
Köylülerden Ali Cinanoğlu ise, "Eğer bu kömür ocağı başlarsa 110 metreden aşağı su bulamayacağız. Burada tarım ve hayvancılık ölecek. Termik santral ve kömür ocağı istemiyoruz. Türkiye’de tahıl ambarı ateşe verilecek. Biz bu topraklarımızı terk emek zorunda kalacağız" diyerek tepkisini dile getirdi.
"DEVLET ZATEN PROJE HAZILIYOR"
Toplantıyı yürüten mühendislerin sunumu arasında söz alan Ege Makine ve Elektrik Üretim Sanayi Proje Koordinatörü Mehmet Beyaz, da bölgede 1 milyar 800 milyon ton kömür rezervinin bulunduğunu belirterek şunları söyledi:
"1 milyar 800 milyon ton kömür devletin. Şu anda onun anlaşmaları yapılıyor. Biz vazgeçeriz. Bizim için çok önemli bir şey değil. Ege Makine olsa da olmasa da devlet 1 milyar 800 milyon ton kömür üzerinde proje hazırlıyor."
Samuk Yaylası’nda yapılan toplantıdaki arz ve taleplerin rapor halinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunulacağı ifade edildi.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.