Kömürü Bulan Uzun Mehmet Anıldı

Şafak NEGÜZEL/EREĞLİ (Zonguldak), () - ZONGULDAK'ın Ereğli İlçesi'nde taşkömürünü bulan Uzun Mehmet, kömürü buluşunun 185'inci yılında törenle anıldı. Uzun Mehmet'in de yaşadığı Kestaneci Mahallesi'ndeki Uzun Mehmet Anıtı'nda...

08 Kasım 2014 Cumartesi 14:12
Kömürü Bulan Uzun Mehmet Anıldı






Şafak NEGÜZEL/EREĞLİ (Zonguldak), () - ZONGULDAK'ın Ereğli İlçesi'nde taşkömürünü bulan Uzun Mehmet, kömürü buluşunun 185'inci yılında törenle anıldı.
Uzun Mehmet'in de yaşadığı Kestaneci Mahallesi'ndeki Uzun Mehmet Anıtı'nda düzenlenen törene Kaymakam İbrahim Çay, Karadeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Doğan Bozkurt, Belediye Başkanvekili AK Partili Reşat Latif, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş katıldı. Anıta çelenk konulması ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, hafta içinde açıklanan ekonomi paketinde öz kaynakların değerlendirileceği, ithalatın azaltılacağının ifade edildiğini söyledi. Alabaş, şöyle dedi:
"Yılladır hükümet ve ilgili bakanlıkları uyarıyoruz. Yılda 4-5 milyar doları taşkömürü için dışarı vermekten vazgeçmek mecburiyetindeyiz. Kömür, çalışacak insanımız ve ülkemizin bu kömüre ihtiyacı var. Bu yüzden Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun işçi açıkları en kısa sürede giderilmelidir. GMİS olarak 2004'den bu yana ısrarla uyardık, eylemler, mitingler yaptık; 'Yer altında taşeron olmaz' dedik. Kar mantığı ile kömür üretimi yapılmayacağını, görülmedik kazalara yol açabileceğini ifade ettik. Ama ilgili bakanlıklar ve hükümet bu politikalarda ısrar ettiler. Artık Türkiye, TTK, TKİ ve MTA gibi madencilik sektöründe deneyimli kurumları korumak ve geliştirmek, kendi madencilerini yaşatmak, istihdam yaratmak, üretmek ve kömür ithalatını azaltmak mecburiyetindedir."

Törende, Armutçuk Madenci İlköğretim Okulu öğrencileri tarafından, madencilerin hayatının anlatıldığı oyun sergilnedi. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce lise öğrencileri arasında yapılan resim, şiir okuma ve kompozisyon yarışmalarında dereceye girenlere ise ödülleri verildi.
Törene katılan Kestaneci Mahallesi sakinleri gazetecilere yaptıkları açıklamada, Uzunkum Caddesi Sahil Bandı üzerinde bulunan Uzun Mehmet heykelinin mahallelerindeki anıtın bulunduğu alana konulmasını istedi.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.