Konteynırda tiyatro

Ömer GÖREN / İSTANBUL, () - 8 yaşındaki Suriyeli bir kız çocuğunun savaş nedeniyle kamyon içerisinde Avrupa’ya kaçış hikayesinin anlatıldığı oyun, tiyatro sahnesine dönüştürülen bir konteynırın içinde hayat bularak seyirciyle...

22 Mayıs 2015 Cuma 16:48
Konteynırda tiyatro






Ömer GÖREN / İSTANBUL, () - 8 yaşındaki Suriyeli bir kız çocuğunun savaş nedeniyle kamyon içerisinde Avrupa’ya kaçış hikayesinin anlatıldığı oyun, tiyatro sahnesine dönüştürülen bir konteynırın içinde hayat bularak seyirciyle buluşuyor. 
Belçikalı yazar Michael de Cock’un, “ iki ufak çanta ve on milyon hayal” metnine dayanan “Kamyon” adlı oyun, savaştan kaçan Suriyeli küçük bir kız çocuğunun kamyonla kaçış hikayesini anlatıyor. “Kamyon” un en önemli özelliği ise, oyunun tiyatro sahnesine dönüştürülen bir Konteynırın (çelik kutu) içinde oynanıyor olması.
Belçika’lı t,Arsenaal Tiyatro topluluğunun “Kamyon” adlı oyunu, Platform 0090 ve Kadıköy Belediye’sinin işbirliği ile Kadıköy İskele Meydanı’nda kurulan Konteynırda seyirciler, kamyonun içinde sahneye yakın oturuyor ve canlı müzik eşliğinde hem sahneyi, hem de dış dünyayı izliyor. 

"İNSANLAR DUYARSIZ"
Oyunun konseptiyle ilgili bilgi veren Platform 0090’nın kurucusu Mesut Arslan, “Kamyon" 8 yaşındaki Suriyeli bir kız çocuğunun kamyonla kaçış hikayesini anlatıyor. Kız 9 gün boyunca kendisini kandırıp kamyonla yolculuk yaptığını değil de uzaya yolculuk yaptığını sanıyor. Konteynırın içinde oynama sebebimiz imgenin gücünü arttırmak. Irak savaşı çıktığında ben çocuktum ve haberleri izlerken ağlamıştım. Şimdi insanlar haberlerde her gün savaş görüntüleri izliyorlar ama çok duyarsızlar. Farkındalık yaratmanın en iyi yolu bence sanat… Biz de sanatın gücünü kullanarak bir farkındalık yaratmak istedik.”
Seyretmesi ve dinlemesi keyifli bir oyun olan “ Kamyon,” oyununun temasını konteynırın üzerine resmeden Grafik sanatçısı Luca Kortekaas, kamyonun kendisini de bir sanat eserine dönüştürmüş. Kasım ayına kadar Türkiye, Fransa, Slovenya, Belçika ve İngiltere gibi birçok Avrupa ülkesinde oynanacak olan oyun, 22 -24 Mayıs tarihleri arasında Kadıköy İskele Meydanı’nda ücretsiz olarak seyirciyle buluşacak.

(FOTOĞRAFLI)      

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.