Kör Ahmet hayatını kaybetti: Konyalı müzikseverler yasta

Konya ve çevresinde Kör Ahmet adıyla bilinen ünlü sanatçı Ahmet Özdemir hayatını kaybetti. İçanadolu ve Akdeniz bölgesinde yaygın bir hayran kitlesi bulunan Ahmet Özdemir son 50 yılda bölgesel Türkü ve Manilerin yaşatılmasına büyük katkı sunmuştu.

06 Eylül 2016 Salı 14:10
Kör Ahmet hayatını kaybetti: Konyalı müzikseverler yasta






Kör Ahmet hayatını kaybetti: Konyalı müzikseverler yasta

Konya'nın kültür sanat hayatının simge isimlerinden Konyalı 'Kör Ahmet' lakaplı sanatçı Ahmet Özdemir hayatını kaybetti. Yerel şarkıcılar arasında ayrı bir yeri bulunan Ahmet Özdemir İçanadolu bölgesinde geniş bir hayran kitlesine sahipti.

Yakın dönemde son 50 yıllık Konya'nın kültür hayatına damgasını vuran 'Kör Ahmet' lakaplı Ahmet Özdemir' bir süre önce hastaneye kaldırılmış, 'Hayatını kaybetti' söylentileri üzerine 'Hayattayım' mesajı vermişti.

Ahmet Özdemir'in ceenazesi, ikindi namazı sonrası Ahmet Dede Yediler Mezarlığı'na defnedilecek.

Özdemir'in cenazesi Musalla Mezarlığı gasilhanesine gönderildi.


Konya'nın 'Kör Ahmet'i böbrek yetmezliği nedeniyle hastaneye kaldırılmış ve taburcu edilmişti.

KÖR AHMET KİMDİR?

Kör Ahmet, Konya'nın meşhur yerel sanatçısı.... Asıl adı Ahmet Özdemir'dir. Doğuştan gözleri görmez. Çiçek hastalığı yüzünden 1933 yılında Konya'da görme özürlü olarak dünyaya gelen Ahmet Özdemir'e kentte 'Ahmet Ağa' çağrılmasına karşın, o kendisini 'Kör Ahmet' diye namlandırarak ismiyle müsemma olmanın özgüvenini yaşadı.

Bağlama ve ud çalan Ahmet Özdemir, düğün, nişan ve sünnetlerde müzisyenlik yapmasının yanı sıra Türkiye'nin nadir meddahlarından biriydi.

Yerel ağız ile yaptığı taklitler, oynadığı piyesler, Anadolu'da kökü çok eskilere dayanan hikâye anlatıcılığı Kör Ahmet'i Konya folklörünün en önemli kişilerinden biri yaptı.

Ahmet Özdemir'in müziğe kabiliyeti, 2-3 yaşlarında çevresindeki sesleri taklit etmeye başlamasıyla ortaya çıkmış. Babası tarafından kendisine hediye edilen ud ile adeta bütünleşen ve peşine takıldığı tını ile hayatını tanımlayan Özdemir, kısa sürede bir udî gibi çalıp söylemeye başlamış. 11 yaşında başladığı ud eğitimini Şehabettin isimli öğretmeninin yardımıyla ilerleten Özdemir, daha sonrasında TRT Ankara Radyosu'nda büyük udîlerden ders alarak eğitimini tamamlamıştır.

Ahmet Özdemir: Herkes bir kazaya namzettir. Cenab-ı Hakk kiminin elini alır, kiminin ayağını. Benim de gözümü aldı.Ancak bana öyle bir kalp gözü verdi ki, benim gördüğümü sizin görmeniz mümkün değil
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.