KPSS soruşturmasının 'yeni aşamasında' ilk dava açıldı

Soruşturmasına 2010'da başlanan KPSS'nin Eğitim Bilimleri testi sonuçlarına yönelik şu ana kadar 3 binin üzerinde kişiye dava açıldı.

26 Nisan 2018 Perşembe 11:34
KPSS soruşturmasının 'yeni aşamasında' ilk dava açıldı






ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensuplarınca 10 Temmuz 2010'daki KPSS Eğitim Bilimleri testindeki soruların önceden sızdırıldığının belirlenmesi üzerine 3 binden fazla kişiye dava açan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, sınavın Genel Kültür ve Genel Yetenek testiyle ilgili soruşturma kapsamında hazırladığı ilk iddianame mahkemece kabul edildi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, soruşturmasına 2010'da başlanan KPSS'nin Eğitim Bilimleri testi sonuçlarına yönelik şu ana kadar 3 binin üzerinde kişiye dava açıldı.

Terör Suçları Soruşturma Bürosundan sorumlu Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Ender Coşkun'un koordinasyonunda yürütülen KPSS soruşturmasında yeni aşamaya geçildi.

Büroda görev yapan Ankara Cumhuriyet Savcısı Abbas Arınan, sınavın 60'ar soruluk Genel Kültür ve Genel Yetenek testi kapsamında ilk iddianameyi düzenledi. Başsavcıvekili Coşkun'un da onaylamasının ardından "Bünyamin Ugar" adlı kişi hakkında düzenlenen iddianame, gönderildiği mahkemece kabul edildi.

İddianamede sanığa "silahlı terör örgütü yöneticisi olmak, resmi belgede sahtecilik ve kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık" suçlamaları yöneltildi ve 21 yıl 9 aydan 47 yıl 6 aya kadar hapsi istendi.

İddianamede, Ugar hakkında bazı şüpheliler ile gizli tanık beyanları bulunduğu bildirildi.

Gizli tanık "Albatros"un, sanığa ilişkin, "Merkez evde toplantı yaptığı biliniyor. Birçok elemanı var." dediğine yer verilen iddianamede, yine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca şüpheli olarak ifadesi alınan Ö.P'nin de "Öğrencilere ders veriyordum. Bu dersler 2014 adli tatili sonrasına kadar devam etti. O tarihten sonra Ugar, beni Danıştay personelinden 5A derecesinde olanlara ders vermekle görevlendirdi. Bünyamin Ugar, o tarihlerde Yargıtay Bilgi İşlem'de çalışıyordu. Aynı zamanda Danıştayda da FETÖ yapısının müdürü konumundaydı. Adalet Bakanlığında çalışan A.S. de Ugar tarafından benim gibi Danıştayda ders vermekle görevlendirilmişti." dediği aktarıldı.

Astsubaylık sorularını da sızdırdığı iddiası

İddianameye göre şüpheli olarak ifade veren M.S. de Ugar'ı teşhis ederek, "Balgat'ta benim kaldığım örgüt evine sohbet abiliği yapmaya gelirdi." dedi.

Tokat'ta ifadesi alınan H.S. ise "B.K, bir gün beni bir pansiyona, Bünyamin Ugar'ın yanına gönderdi. Ugar, bana 2009 yılı astsubaylık sınav sorularını kendi bilgisayarında göstererek ezberlememi söyledi. Daha sonra beni sorularla ilgili test etti. Sivas'ta girdiğim astsubaylık sınavında Ugar'ın bana göstermiş olduğu soruların aynısı çıktı. Sınav sonuçları açıklandığında 85 ya da 87 puan aldım." bilgisini verdiği kaydedildi.

Doğru sayısında dikkati çekici artış

İddianameye göre Tokat'taki Gaziosmanpaşa Üniversitesinden 2007'de mezun olan Ugar, KPSS'nin Genel Yetenek testinde 2007'de 38, 2008'de 35, 2009'da 33, soruların sızdırıldığı belirlenen 2010'da 58, 2012'de de 52 soruyu doğru yanıtladı.

Ugar, Genel Kültür testinde ise 2007'de 33, 2008'de 21, 2009'da 21, 2010'da 49 ve 2012'de 54 soruya doğru cevap verdi.

İddianamede, "Ugar'ın doğru sayılarında olağanüstü ve şüpheli artış" bulunduğu belirtildi.

Ugar'ın, FETÖ/PDY kapsamında tedbir uygulanan veya soruşturma yürütülen üç iş yerinde sigorta kaydının bulunduğu, bazı KPSS şüphelileriyle HTS irtibatı olduğu ifade edilen iddianamede, Ugar'ın eşinin de KPSS şüphelileri arasında yer aldığı anlatıldı.

Sınav sonuçlarına ilişkin soruşturma sırasında alınan bilirkişi raporlarına göre Ugar'ın "çok kuvvetli şüpheli" olduğu kaydedilen iddianamede, sanığın ByLock kullandığı ve Bank Asya'ya FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in çağrısının ardından 21 bin 345 lira yatırdığına işaret edildi.

Ugar'ın yargılanmasına ilerleyen günlerde başlanacak.

Anahtar Kelimeler:
Türkiye
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.