Kulak Pompasıyla Temizlik Kulak Zarına Zararlı

BOLU, () - BOLU'da özel bir hastanede görevli kulak burun boğaz uzmanı Dr. Abuzer Kaylan, özellikle çocukların kulak temizliği için satılan kulak pompalarının zararlı olduğunu belirterek, "Temizlerken kulak zarını görmek gerekir. Çocukların...

01 Kasım 2014 Cumartesi 10:32
Kulak Pompasıyla Temizlik Kulak Zarına Zararlı






BOLU, () - BOLU'da özel bir hastanede görevli kulak burun boğaz uzmanı Dr. Abuzer Kaylan, özellikle çocukların kulak temizliği için satılan kulak pompalarının zararlı olduğunu belirterek, "Temizlerken kulak zarını görmek gerekir. Çocukların kulakları zaten ince ve dar olduğu için piyasada satılan ürünlerle yararlı şeyler olacağına dair inancım yok. Onu kullanırken kulak zarı bile zarar görebilir" dedi.
Kulak kirlenmesinin doğal bir durum olduğunu söyleyen Dr. Kaylan, "Normalde insanın kulağı dışarıdan gelen kiri, tozu, zararlı etkenleri dışarı atmak için etkin haldedir. Ayrıca kulakta oluşan hücreler kulak zarındaki dökülen epitel artıklar dışarı atılmaktadır. Bu belli bir süre içinde gerçekleşir. Fakat bazı kişilerin kulak yapılarına göre farklılıklar yaşanmaktadır. Yaşlılarda özellikle vücudun yağ oranın azalmasına bağlı kirdeki akışkanlığın azalmasından dolayı kulak kiri dışarı atılmaz. Tortulaşır ve kulakta birikme yapar. Kulak ameliyatı geçirmiş hastalarda da dış kulak yoluyla müdahale edildiği için kulak temizleme mekanizması tam işlemeyebilir bu da kulakta kir adını verdiğimiz sıvıları meydana getirir" diye konuştu.
Kulak kirlenmesinin bir hastalık olmadığını belirten Dr. Kaylan, şunları söyledi:
"Bu bir hastalık değil. İnsandan insana değişen kulaktaki kirin dışarı atılmasındaki kulak tembelliği adını verdiğimiz durumdur. Bunu önleyecek bir yöntem yok. Nasıl terleyince dışarı atıyorsak bu da öyle bir durumdur. Vücudun yapısı böyledir. Biz elimizdeki gereçlerle hastanın dış kulak yolunu, zarını ve kirleri görerek kontrollü bir şekilde temizleme hareketi yapıyoruz. Tabi burada hastanın kulak uyumu da önemli, çünkü kulak deliği çok küçük bir alandır. Orada çalışırken hasta uygunsuz bir hareket yaptığı zaman, bize müdahale ettiği zaman kulak zarı zarar görebilir ya da hastanın canı yanabilir. Bu konuda hastayı her zaman müdahale sırasında daha sabırlı olmasını, ani hareket yapmamasını, bizlerle uyumlu olmasını söylüyoruz."

Çocukların kulaklarını temizlemek için satılan pompaların sağlıklı olmadığını vurgulayan Dr. Kaylan, "Son zamanlarda televizyonlardaki pazarlama şirketleri reklamlarında çocukların kulaklarını temizlemede pompa yöntemi gibi tamamen ticari amaçlı ve sağlıklı olmayan çocuğun kulağını temizleye yaradığı iddia edilen ürünler satılıyor. Ben onu kendi hastalarıma da tavsiye etmiyorum. Çünkü sonuçta temizlerken kulak zarını görmek gerekir. Çocukların kulakları zaten ince ve dar olduğu için piyasada satılan ürünlerle yararlı şeyler olacağına dair inancım yok. Onu kullanırken kulak zarı bile zarar görebilir. Daha duyarlı olmakta fayda var" diye konuştu.

 
FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.