Kuş Cenneti’nde 12 Yılda 92 Bin Kuş Halkalandı

Yaprak KOÇER/ SAMSUN, () - SAMSUN Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ornitoloji Araştırmalar Merkezi görevlisi Yrd. Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, 2014 sonbahar döneminde Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde 74 türden 7 bin 477 kuşun halkalandığını...

03 Kasım 2014 Pazartesi 11:20
Kuş Cenneti’nde 12 Yılda 92 Bin Kuş Halkalandı






Yaprak KOÇER/ SAMSUN, () - SAMSUN Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ornitoloji Araştırmalar Merkezi görevlisi Yrd. Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, 2014 sonbahar döneminde Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde 74 türden 7 bin 477 kuşun halkalandığını belirtti. Yrd. Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, 2002 yılından bu yana yapılan çalışmalarda 180 türden yaklaşık 92 bin kuşa halka takıldığını söyledi.
OMÜ Ornitoloji Araştırma Merkezi tarafından Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde bu yıl 15 Ağustos - 30 Ekim tarihlerinde yapılan sonbahar dönemi kuş halkalama çalışmaları sona erdi. OMÜ Ornitoloji Araştırmalar Merkezi görevlisi Yrd. Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, Kızılırmak Deltası Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nda bulunan Cernek Gölü kıyısında 2002 ilkbahar döneminden bu yana kuş halkalama çalışmaları yaptıklarını dile getirerek, "2002 yılından bu yana her sene kuşların kışlama alanlarından üreme alanlarına gittikleri ilkbahar döneminde 15 Mart - 30 Mayıs tarihlerinde ve üreme alanlarından kışlama alanlarına göç ettikleri sonbahar döneminde 15 Ağustos - 30 Ekim tarihlerinde kuş halkalama çalışmalarını gerçekleştiriyoruz. Şu ana kadar Kızılırmak Deltası’nda halkalanan kuş türleri farklı ülkelerde yeniden tekrar yakalanmıştır. İsrail, Finlandiya, Mısır, KKTC, Polonya, Ukrayna, Rusya, Suriye gibi ülkelerde halkaladığımız kuşlar yeniden yakalanmış ve kaydedilmiştir. Bu dönem Rusya’da halkalanan bir Küçük sinekkapan tarafımızdan tekrar yakalanmıştır" dedi.
Yrd. Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde 2014 sonbahar döneminde 74 türden 7 bin 477 kuşun halkalandığını ifade etti. Yrd. Doç. Dr. Yavuz, "Kızılırmak Deltası'nda 2002 yılından bu yana 180 türden yaklaşık 92 bin kuşa halka takıldı. Türkiye'nin en uzun süre düzenli halkalama yapan istasyonuyuz. 15 Ağustosta başladığımız sonbahar döneminde halkalanan kara boğazlı dağbülbülü ülkemiz için yeni bir türdür. Bu kayıt ile birlikte ülkemiz kuş tür sayısı 478’e yükselmiştir. Bunun yanı sıra halkalanan ortanca ağaçkakan, küçük yeşil ağaçkakan, orman düdükçünü, çam baştankarası halkalama istasyonumuzda ilk defa halkalanmış olup küçük yeşil ağaçkakan Kızılırmak Deltası için yeni bir türdür. Bu kayıtla birlikte Kızılırmak Deltası tür sayısı 348’e yükselmiştir" diye konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, en çok boz ötleğen, karabaşlı ötleğen ve zöğütbülbülü türlerinin halkalandığını söyledi. Yrd. Doç. Dr. Yavuz, "Halkalama çalışmaları ile kuşların yaşam döngüleri, göç dinamikleri, konaklama süreleri, göç stratejileri gibi bilgilere ulaşmayı amaçlıyoruz. Ayrıca halkalama çalışmalarının yanı sıra Boyunçeviren türüne radyo vericisi takılarak Kızılırmak Deltası’ndaki konaklama davranışı araştırıldı" dedi.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.