Lübnan, Cezayir, Ürdün ve Kuveyt'ten Suriye operasyonu açıklaması

Lübnan Cumhurbaşkanı Avn, "Suriye'de bu sabah saatlerinde yaşananlar, ülkedeki siyasi krize çözüm bulmaya katkı sağlamaz." dedi.

14 Nisan 2018 Cumartesi 18:14
Lübnan, Cezayir, Ürdün ve Kuveyt'ten Suriye operasyonu açıklaması






BEYRUT/AMMAN/CEZAYİR (AA) - Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, ABD, İngiltere ve Fransa’nın Beşşar Esed rejimine yönelik operasyonla ilgili Suriye'de yaşananların ülkedeki siyasi krize çözüm bulmadığını belirtti.

ABD Esed rejimini vurdu ABD, İngiltere ve Fransa'dan Esed rejimine ortak saldırı'Suriye'deki kimyasal saldırılar cevapsız bırakılamazdı' Türkiye'den Suriye operasyonuna yönelik ilk açıklama ABD Genelkurmay Başkanı Dunford: Suriye'ye ilk dalga saldırı sona erdiSuriye'ye saldırı Amerikan medyasında geniş yer buldu ABD'nin Esed rejimine saldırısına Rusya'dan tepki 'AB, müttefiklerin, yani haklının yanında yer alacaktır' NATO, Suriye'yi görüşmek için olağanüstü toplanacakPutin'den operasyona tepki: Rusya en sert şekliyle kınamaktadır'Saldırıda İncirlik Üssü kullanılmadı'Fransa'dan Suriye'nin geleceğine dair üç öncelikBMGK Rusya'nın talebiyle acil toplanıyor

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, Avn, "Suriye'de bu sabah saatlerinde yaşananlar, ülkedeki siyasi krize çözüm bulmaya katkı sağlamaz. Herhangi bir Arap ülkesinin dıştan gelen bir saldırıyla hedef alınmasını reddediyoruz." ifadelerine yer verdi.

Avn, Suriye'nin dış müdahalelerle daha karmaşık bir hale geldiğini, ülkedeki krizin azaltılması ve çözüme kavuşturulması için de diyaloğun gerekli bir ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Öte yandan, Ürdün, Suriye topraklarının ve halkın birliğinin muhafaza edilmesinin tek yolunun siyasi çözüm olduğunu belirterek krizinin siyasi yollarla çözülmesi çağrısında bulundu.

Ürdün Hükümet Sözcüsü Muhammed el-Mumeni, ABD, İngiltere ve Fransa’nın Suriye'deki Beşşar Esed rejimine operasyonuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, "Suriye'de krizin tek çıkış yolu, ülkenin istikrarını, toprak bütünlüğünü ve halkın güvenliğini garanti altına alacak siyasi çözümdür." ifadesini kullandı.

Siyasi çözümün kardeş halkın birliğini muhafaza edeceğini, Suriye'ye güvenliği ve istikrarı yeniden getireceğini dile getiren Mumeni, şiddetin devam etmesinin ise daha fazla şiddete, çatışmaya, yıkıma ve insanların yerinden olmasına neden olacağını aktardı.

Cezayir Başbakanı Ahmed Uyahya ise Esed rejimine yönelik operasyonu esefle karşıladıklarını dile getirdi.

Başbakan Uyahya, başkent Cezayir'de yaptığı basın açıklamasında, ülkesinin ABD, İngiltere ve Fransa’nın Suriye'deki Esed rejimine yönelik yapılan operasyonu esefle karşıladığını söyledi.

Kuveyt resmi haber ajansı KUNA'ya konuşan Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, "Kuveyt, yasaklanan kimyasal silahların kullanımı neticesinde olan son askeri operasyonlar gibi Suriye'deki tehlikeli gelişmeleri dikkatle ve endişe ile takip ediyor." denildi.

Haberde, ABD öncülüğündeki saldırının siyasi çözüm konusundaki uluslararası çabaların boşa çıkarılması sonucunda gerçekleştiği kaydedildi.

Ülkenin bu tehlikeli gerilimden üzüntü duyduğu ifade edilerek, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin tarihi sorumluluğu olan uluslararası güvenlik ve barışı sağlama gücünü pekiştirmek için üyeler arasındaki anlaşmazlıkları aşması için çağrı yapıldı.

ABD, İngiltere ve Fransa'nın Suriye rejimine yönelik saldırısı kapsamında, başkent Şam yakınında bir kimyasal silah araştırma merkezi, Humus'un batısında yer alan bir kimyasal silah deposu ile kimyasal silahlarla ilişkili bir komuta merkezinin vurulduğu açıklanmıştı.

Muhabir: Mehmet Nuri Uçar, Ali Semerci, Ayşe Sümeyra Aydoğdu

Anahtar Kelimeler:
Dünya
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.