Macar Kraliçesi İlona Zrinyi ölümünün 312'nci yıl dönümünde anıldı

Ergün AYAZ/KARTEPE (Kocaeli), () - KOCAELİ'nin Kartepe İlçesi'ne bağlı Karatepe Köyü'nde anıtı bulunan Macar Kralı Tökeli İmre'nin eşi Kraliçe İlona Zrinyi, ölümünün 312'nci yılında törenle anıldı. Anma töreninde, İrona...

27 Şubat 2015 Cuma 18:10
Macar Kraliçesi İlona Zrinyi ölümünün 312'nci yıl dönümünde anıldı






Ergün AYAZ/KARTEPE (Kocaeli), () - KOCAELİ'nin Kartepe İlçesi'ne bağlı Karatepe Köyü'nde anıtı bulunan Macar Kralı Tökeli İmre'nin eşi Kraliçe İlona Zrinyi, ölümünün 312'nci yılında törenle anıldı. Anma töreninde, İrona Zirini ile ilgili 'Avrupa'nın en cesur kadını' adlı kitabı yazan ve 9 Ocak'ta ülkesinde ölen Macar yazar Agneş Varkony'in de buradaki anıta bir kitabesi konuldu.
Tökeli  İmre ve Ilona Zrinyi Macar Dostluk Derneği’nin organizasyonuyla Kraliçe İlona Zrinyi’nin ölümünün 312'nci yıl dönümü anma etkinliğine DSP İl Başkanı Hayati Özzeren, İl Kadın Kolları Başkanı ve milletvekili aday adayı Meral Uçarı, Türk Macar Dostluk Derneği Başkanı Meral Özesener, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Numan Gülşah, Turizm Derneği, Türk Macar yetkili ve temsilcileri, Karatepe Mahalle Muhtarı Kerim Kaygın katıldı. Kraliçe İlona Zrinyi'nin anıtına çelenk konuldu. Ayrıca anma töreninin ardından geçen Ocak ayında ölen ve 9 Ocak'ta da ülkeasinde toprağa verilen, İrona Zirini ile ilgili olarak 'Avrupa'nın en cesur kadını' adlı kitabın yazarı olan Macar yazar Agnes Varkony'in de buradaki anıta bir kitabesi konuldu.
Türk- Macar Dostluk Derneği Başkanı Meral Özesener, "Karatepe'de yaşayıp hayatını burada kaybeden Macar kraliçesi İlona Zriniyi yaşamını yitirdiği yer olan Karatepe'de hüzünle anıyoruz" dedi.

Macar Kralı Tökeli İmre, Avusturya'ya karşı amansız savaşlar yapmış 1701 yılında onun gibi ülkesi için büyük mücadeleler veren eşi İnona Zrinyi ile birlikte Osmanlı İmparatorluğu'na sığınmıştı. Yerleştiği İzmit'te bugünkü Karatepe Köyü'nde yaşayan ve İzmit'te 1705 yılında ölen Macar Kralı Tökeli İmre, günümüzde  parka dönüştürülen Seka Fabrikası'nın arazisine gömülmüş, yıllar sonra da Macaristan Hükümeti tarafından cenazesi ülkesine götürülmüştü.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.