Marmaris'te Uluslararası Fotoğraf Festivali Sona Erdi

MUĞLA'nın Marmaris İlçesi'nde bu yıl ilk kez düzenlenen Uluslararası Fotoğrafçılık Festivali, Avrupa ve Türkiye'den fotoğraf sanatçılarını buluşturdu. Marmaris'in doğal güzellikleri de objektiflere taşınırken; altı gün boyunca...

22 Kasım 2014 Cumartesi 17:04
Marmaris'te Uluslararası Fotoğraf Festivali Sona Erdi






MUĞLA'nın Marmaris İlçesi'nde bu yıl ilk kez düzenlenen Uluslararası Fotoğrafçılık Festivali, Avrupa ve Türkiye'den fotoğraf sanatçılarını buluşturdu. Marmaris'in doğal güzellikleri de objektiflere taşınırken; altı gün boyunca katılımcılara atölye çalışmaları, fotoğraf sergileri, söyleşi ve sunumlar içeren zengin bir program sunuldu. Festival kapsamında düzenlenen yarışmada dereceye girenlerin isimlerinin akşam düzenlenecek törende duyurulacağı açıklandı.
İlçede 17-22 Kasım tarihleri arasında Marmaris, Köyceğiz, Datça Turizm Altyapı Birliği (MARTAB) tarafından düzenlenen 'Uluslararası Fotoğrafçılık Festivali', Avrupa ve Türkiye'den birçok fotoğraf sanatçısına ev sahipliği yaptı.
HER GÜN SÖYLEŞİ VE PANELLER İLE GEÇTİ
Altı gün boyunca sabah ve öğleden sonra Armutalan Kültür Merkezi ve Marmaris Belediye Sanat Evi'nde gazeteci ile fotoğraf sanatçıların katıldığı panel ve söyleşi gerçekleştirildi. Dün gerçekleştirilen 'Ustalar' adlı panelde ünlü fotoğraf sanatçısı Sabit Kalfagil, Ozan Sağdıç, Ersin Alok, İbrahim Zaman ve İlyas Göçmen, ülkemizde fotoğrafçılığın son durumu hakkında bilgi verip, yeni fotoğrafçılara öneride bulundu. Fotoğraf çekme sevgisine yeni başlayan gençlere "tek kare ile işi bitirmeleri" tavsiyesinde bulunan Prof. Sabit Kalfagil, "İyi fotoğraf çekmekten daha ziyade iyi fotoğrafı seçebilmek önemlidir. Her çektiğiniz fotoğraf şaheser değildir. Fotoğraf çekme üzerine sürekli okuyun ve araştırın" dedi.
ULUSAL GAZETE FOTOĞRAF EDİTÖRLERİ BİR ARAYA GELDİ
Armutalan Kültür Merkezi'ndeki programda da 'Basın Fotoğrafçılığı' adlı panelde sorunlar ve temel çözümleri masaya yatırıldı. Gazeteci ve foto muhabiri Abdurrahman Antakyalı'nın başkanlığını yaptığı panelde Hürriyet Gazetesi Fotoğraf Editörü Sebati Karakurt, Sabah Gazetesi Fotoğraf Editörü Kutup Dalgakıran ve Zaman Gazetesi Fotoğraf Editörü Selahattin Sevi konuşmacı olarak katıldı. Tecrübelerini katılımcılarla paylaşan Antakyalı, basın fotoğrafçılığının içinde bulunduğu durum, temel sorunları ve çözüm önerileri hakkında görüşlerini paylaştı.
SIRADIŞI GÖRÜNTÜ VE FOTOĞRAF VURGUSU
Olayların daha etraflıca okuyucuya ulaştırılabilmesi için foto muhabirlerin video da çekmesi gerektiğini belirten Hürriyet Gazetesi Fotoğraf Editörü Karakurt, "Yaşanan o anı anlatabilmek için video çekimi çok önemli. Anın öncesini ve sonrasını göstermesi nedeniyle video fotoğraf kadar önemlidir. Beraber çalışacağım foto muhabirinin eğitimine ve sabıka kaydına bakmıyorum. Sıra dışı yerlere girip çıkan, sıra dışı işler yapan personeli tercih ediyorum" dedi. Foto muhabirliğin yıllar sonra tarihe karışacağını iddia eden Karakurt, "Dünyadaki 8 milyar insan foto muhabiri. Herkes sıra dışı bir görüntü veya fotoğrafı çekebilecek elektronik cihazlara sahip. Yakında kadrolu çalışacak foto muhabiri kalmayacaktır. Asıl önemli olan gelen verinin doğruluğudur. Kaynakların üst üste göndereceği verilerle güven eksikliği ortadan kalkacaktır" diye konuştu. Panelde soruları yanıtlayan editörlerden Kutup Dalgakıran, fotoğraf editörlerinin karar verici rolünün henüz istenilen düzeyde olmadığını dile getirdi. Foto muhabirliğin önemini anlatan Sevi ise "Gezi olaylarında binlerce kişi fotoğraf çekti ama sadece foto muhabirlerin çektiği kareler akıllarda kaldı" ifadesini kullandı.
GÜNEY EGE'DE FOTOĞRAF ÇEKİMİ
Editörler, gelişen dijital çağla birlikte 'yurttaş foto muhabirlik' kavramının ön plana çıkacağını belirtti. Gazetelerin yayın politikaları gereği her istenen fotoğrafın sayfalarda yer alamadığını belirten editörler, bazen güçlü fotoğrafların yayın politikalarını yenerek gazetelerde yer bulduğunu ifade etti. Panel ve sunumlarda arta kalan zamanda ise usta fotoğrafçılar, Bozburun Yarımadası ve Gökova Körfezi'ni deniz ile karadan gezme fırsatı buldu. Güney Ege Bölgesi'nin güzelliklerini yakından gören sanatçılar fotoğraf çekimleri yaptı. Köy ve körfezlerde yaptıkları gezilerde çektikleri fotoğraflar konferanslarda gösterime sunuldu.
FESTİVAL GALA VE ÖDÜL TÖRENİ İLE SON BULUYOR
Bugün akşam saatlerinde 5 yıldızlı Grand Yazıcı Mares Otel'de düzenlenecek gala yemeği ve ödül töreni ile festivalin sona ereceği ifade edildi. Törende itibar ödülü 'Altın İnci' ile 'Benim Gözümden Marmaris' Samsung Yeni Medya Fotoğraf Yarışması kapsamında dereceye giren 7 kişi ya da kuruma 'Büyük Hizmet Ödülü', 'Başarı Ödülü' ve 'Jüri Özel Ödülü' olmak üzere 3 ayrı kategoride ödül verileceği belirtildi. Yarışmada dereceye giren fotoğraf severlere Marmaris'te bir hafta tatil imkanı sunulacağı kaydedildi. Ayrıca festivale katkı sağlayan sponsor firmalar tarafından ödüller verileceği bildirildi.

FOTOĞRAF

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.