Organik Akkuş şeker fasulyesi kilosu 25 liradan satılıyor

Nedim KOVAN/ AKKUŞ (Ordu), () - ORDU'nun Akkuş İlçesi'nde yetişen ve Türk Patent Ensitüsü tarafından 'coğrafi işaret' olarak tescillenen Akkuş şeker fasulyesine talep artınca organik üretime geçildi. Akkuş Ziraat Odası Başkanı Ahmet...

25 Eylül 2015 Cuma 11:42
Organik Akkuş şeker fasulyesi kilosu 25 liradan satılıyor






Nedim KOVAN/ AKKUŞ (Ordu), () - ORDU'nun Akkuş İlçesi'nde yetişen ve Türk Patent Ensitüsü tarafından 'coğrafi işaret' olarak tescillenen Akkuş şeker fasulyesine talep artınca organik üretime geçildi. Akkuş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kaya, fasulye hasadına başladıklarını belirterek "İki çeşit fasulyemiz var, tescilli normal yetişen fasulyemizin kilosu 15 TL'den, organik olanı ise 25 TL'den satılıyor" dedi.
Akkuş İlçesi'nde yetişen şeker fasulyesi Akkuş Ziraat Odası tarafından başlatılan çalışma sonucu 4 yıl önce Türk Patent Enstitüsü tarafından 'coğrafi işaret' olarak tescillendi. Tescil olmadan önce fasulyenin kilogramı 2 TL iken tescilden sonra 15 TL'ye kadar yükseldi. Tescilli fasulyeye talebin artması üzerine bazı üreticiler daha fazla gelir etmek amacıyla organik üretime geçti. Akkuş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kaya, fasulye hasadının başladığını, bu yıl ilk defa organik fasulye üretimi gerçekleştirildiğini söyledi.
24 bin 634 nüfuslu ilçede 3 bin 500 çiftçinin tescilli fasulye üretimi yaptığını, üretilen fasulyenin üreticiden alınarak Ziraat Odası tarafından paketlenip satışa sunulduğunu belirten Kaya, "Yaklaşık 7 yıldır ilçemizde fasulye üretimi yapılıyor. Fındığa alternatif ürün olabilecek fasulye üretimini yaygınlaştırmak, çiftçilerimize ek gelir sağlamak için Türk Patent Enstitüsü'nden coğrafi tescil işaret olarak tescilleme çalışması yapıldı. Yıllık fasulye üretimi 500 ton civarında. Bu yıl 600 ton fasulye bekliyorduk, fakat bir ay önce yağan dolu nedeniyle fasulyede yüzde 50 oranında ürün kaybı oldu. Yinede 300 ton civarında fasulye üretimi bekliyoruz. Bu yıl ilk defa 89 çiftçimiz belgeli organik fasulye üretimine başladı. 10 ton civarında organik fasulyemiz olacak. Fasulyeye her yerden talep var bu nedenle önümüzdeki 3 yılda hedefimiz tamamen organik üretime geçmek. İki çeşit fasulyemiz var normal fasulye 15 TL'den organik ise 25 TL'den satılıyor" dedi.

GEÇEN YIL AMERİKA'YA 7 TON FASULYE SATTIK
İlçede üretilen tescilli fasulyenin tamamının Ziraat Odası tarafından alınarak paketlendikten sonra satışa sunulduğunu; Ankara, İstanbul, İzmir ve Antalya'dan yoğun taleple karşılaştıklarını da vurgulayan Ahmet Kaya, "Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile birlikte ilçemizde yetişen fasulyenin toprak yapısı, vitamin değeri, pişirilmesi, kabuk yapısı, damak lezzeti gibi özelliklerinin ortaya çıkarılması için bilimsel çalışma yaptırdık. Akkuş şeker fasulyesinin değerini verebilecek başka bir fasulye yok. Damak zevki, erken pişmesi, kabuksuz olması gibi birçok farklı özelliği bulunuyor. Şu anda Türkiye'de fasulyede en geçerli marka bizim fasulyemiz. Ankara'da şubelerimizden satış yapıyoruz. Bunun dışında Türkiye'nin her yerinden gelen talepleri karşılayıp kargo ile gönderiyoruz. Yurt dışına da aynı şekilde kargo ile fasulye satıyoruz. Geçen yıl Amerika'ya bile 7 ton civarında fasulye sattık. Üreticilerimizin pazar sıkıntısı yok. Ürettikleri fasulyeyi biz alıp paketleyip satışa sunuyoruz. Organik üretimi daha da artırarak önümüzdeki yıllarda yurt dışına da ihracata başlayacağız" diye konuştu. 

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.