Osb'ler Dolana Kadar Teşvik

Elif DEMİRCİ / İZMİR, ()- EKONOMİ Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, İzmir'de organize sanayi bölgelerinin atıl kapasite çalıştığını belirterek, bunda komşu il Manisa'ya verilen teşviğin etkili olduğunu söyledi. Yıldırım,...

24 Kasım 2014 Pazartesi 22:13
Osb'ler Dolana Kadar Teşvik






Elif DEMİRCİ / İZMİR, ()- EKONOMİ Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, İzmir'de organize sanayi bölgelerinin atıl kapasite çalıştığını belirterek, bunda komşu il Manisa'ya verilen teşviğin etkili olduğunu söyledi. Yıldırım, OSB'lerin atıl kısımları dolana kadar İzmir'e teşvik vermek için çalıştıklarını ifade etti.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Kasım ayı olağan meclis toplantısına konuk olan Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, İzmir'i mevcut organize sanayi bölgeleri (OSB) dolana kadar öncelikli yatırım alanı kapsamına alınmasına çalıştıklarını vurgulayarak, "Bu bizim için önemli bir sorun olduğu için olabildiğince çabuk sonuçlandırmak istiyoruz. Çünkü Türkiye'nin birçok yerinde altyapısı tamamlanmış ama komşu teşvik nedeniyle atıl durumda kalması bizi de üzüyor" dedi. Stratejik yatırımlara da İzmir'de çok ilgi olmadığını aktaran Yıldırım, "Çünkü bu yatırımlara 50 milyon dolar sınırı olması sıkıntı yaratıyor. Ar-Ge teşviklerinden yararlanılmak için de Ar-Ge uzman sayısını 50'den 30'a düşürdük ama bunun da fazla olduğunu düşünüyoruz. Onun için Stratejik yatırımlarda da 50 milyon dolarlık yatırımı aşağıya çekip KOBİ'lerin de bu teşviklerden yararlanmasını sağlayacağız" dedi.

İZMİR'E 160 BAKAN GELECEK

12 Kasım'da Türk-Yunan Ekonomi Forumu'nu İzmir'de yaptıklarını ve 550'den fazla iş görüşmesinin gerçekleştirildiğini belirterek, "Bu tür toplantıları arttırarak İzmir'i tüm dünyada tanıtmak için çalışıyoruz. Şimdiki hedefimiz ise 2015 yılında Dünya Ticaret Örgütü toplantısını Türkiye'de hatta İzmir'de yapmak için çalışıyoruz. Bunu gerçekleştirdiğimizde DTÖ üyesi ülkelerden 160 bakan ve yöneticiyi bu kente getirerek tanıtmış olacağız" ifadelerini kullandı.

SERBEST BÖLGELER ÇOĞALACAK

Kentin 'serbest bölgeler' şehri olması için çalışmalarını anlatan Yıldırım,

"İzmir'de serbest bölgelerin sağladığı avantajlardan yararlanmak için daha fazla serbest bölge olmasına çalışıyoruz. Serbest bölge kurmak için ne kadar farklı proje olursa o kadar iyi olur. Biz de oraları serbest bölge ilan etmeyi en az sizler kadar istiyoruz. Bu konudaki çalışmaların da 3-5 ay içinde tamamlanacağını tahmin ediyoruz" dedi.


"BİRLİKLER KURULSUN"

EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, TOKİ'nin fabrika yapmasını beş yıldır söylediklerini belirterek, "Ama bazıları çıktı anlamadan fikir beyan etti. Bakan Bey bizi haklı buldu ve bu konuda çalışma yapılacağını söyledi. Bu bizim büyük mutluluk" dedi. İzmir'de bazı alanlarda ihracatçı birliklerin kurulmasını isteyen Başkan Yorgancılar, "Otomotiv, fındık ve mamulleri, süs bitkileri, elektrik-elektronik, değerli mücevher, gemi ve yat sanayi, havacılık, iklimlendirme, çimento sanayi birliklerinin kurulması ne yazık ki bugüne kadar gerçekleşmedi. Eğer bu ihracatçı birlikleri İzmir'de kurulsaydı ihracatı fazla olan iller arasında olacaktık. Eğer bu konuda talimat verirseniz bir kez daha gözden geçirilip bu birlikler İzmir'e kazandırılabilir" dedi.

TEKNOLOJİK ÜRÜN ÜRETİMİ İÇİN BİLİMSEL GÖRÜŞ ALINDI

Geçtiğimiz hafta İzmir'e iki günlük bir ziyaret gerçekleştiren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın 5. bölge teşviği açıklaması EBSO'da ele alındı. Yüksek teknolojili ürünlerin nerede olursa olsun üretimine 5'inci bölge teşviki verileceğini müjdelemesinin ardından Ege Bölgesi Sanayi Odası konuyu Meclis'e taşıdı. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Teknoloji Transfer Ofisi Öğretim Üyesi Dr. Emrah Tomur, Ege Üniversitesi EBİLTEM Teknoloji Transfer Ofisi Müdürü Prof. Dr. Fazilet Vardar Sukan ile Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Özgören, görev yaptıkları ileri teknoloji merkezlerindeki uygulamalarını anlattı.

EBSO ÇİĞLİ OSB'YE TAŞINIYOR

EBSO hizmet binasının, Çiğli Atatürk OSB'ye taşınması için oluşturulan komisyon, raporunu Meclis'e sundu. Raporda Çiğli'de tahsil edilecek 6 bin metrekarelik arsaya EBSO binasının taşınması konusunda yaptıkları çalışmayı anlatan Komisyon Başkanı Hakkı Aktaroğlu, "Bize tahsis edilecek alan son derece uygun bir konumda. Tahsisin tapuya tescili, üst kullanım hakkının ve 49 yıllık kira süresinin ve tapuya işlenmesi gibi konuların bizim için uygun olduğunu belirledik. Yalnız açıklamam gereken bir konu var o da intifa hakkı. Yönetmelikte bu konuda bir açıklama olmadığı için Sanayi Bakanlığı'na intifa hakkını verilip verilemeyeceği sorulacak. Atatürk OSB yönetim ve genel kurulda karar alarak arsa üzerinde EBSO lehine intifa hakkı tesis ettirilmesi ile tahsis ve kira süresinin 49 yıllığına yeniden oluşturulması kaydıyla odamız hizmet binamızın yapılacak yeni binaya taşınmasında bir sakınca olmadığına oybirliğiyle karar verdik" dedi. Meclis üyelerinin onayına sunulan taşınma konusu oy çokluğuyla kabul edildi. Bundan sonraki süreçte yeni bina için proje hazırlıklarına başlanacak" dedi.

FOTOĞRAF

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.