Oşinografik ve meteorolojik ölçüm yapan şamandıra, testleri başarıyla geçti

Mehmet DOĞANER/ ERDEMLİ(Mersin), () - ORTA Doğu Teknik Üniversitesi'nin (ODTÜ), Mersin Erdemli İlçesi'ndeki Deniz Bilimleri Enstitüsü tarafından körfeze bırakılan ve Türkiye'de bir ilk olan oşinografik ve meteorolojik ölçüm yapan şamandıra,...

22 Mayıs 2015 Cuma 15:19
Oşinografik ve meteorolojik ölçüm yapan şamandıra, testleri başarıyla geçti






Mehmet DOĞANER/ ERDEMLİ(Mersin), () - ORTA Doğu Teknik Üniversitesi'nin (ODTÜ), Mersin Erdemli İlçesi'ndeki Deniz Bilimleri Enstitüsü tarafından körfeze bırakılan ve Türkiye'de bir ilk olan oşinografik ve meteorolojik ölçüm yapan şamandıra, testleri başarıyla geçti.
Geçtiğimiz günlerde Mersin Körfezi'nde açık denize bırakılan oşinografik-meteorolojik şamandıra hakkında veri toplamak üzere Deniz Bilimleri Enstitüsü tarafından araştırma gemisi 'RV Bilim 2' ile bir sefer düzenlenip kamu yöneticilerine çalışmalar hakkında bilgiler verildi.
Sefer sırasında bir konuşma yapan Enstitü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kıdeyş, ODTÜ'nün nisan ayında açıklanan İngiltere merkezli Quacquarelli Symonds (QS) değerlendirmesinde 'Yer ve deniz bilimleri' alanında dünyanın en başarılı 200 üniversitesi arasına girdiğini hatırlatarak, bu başarıda ODTÜ Erdemli kampüsündeki Deniz Bilimleri Enstitüsü'nün öncü bilimsel çalışmalarıyla önemli bir role sahip olduğunu söyledi. Kıdeyş, "Türkiye'de ilk defa oşinografik ve meteorolojik verileri gerçek zamanlı ölçebilecek kabiliyete sahip şamandıra enstitümüz tarafından denize bırakıldı. Uzun yıllar hizmet vermesi planlanan oşinografik-meteorolojik şamandıra, özellikle Doğu Akdeniz'deki iklim değişimlerinin takip edilmesinde ve bunların deniz ekosistemi üzerindeki etkilerinin anlaşılmasına çok önemli katkılarda bulunacaktır" diye konuştu.

Test çalışmalarının başarılı olduğunu ve sistemin sorunsuz çalıştığını da kaydeden Kıdeyş, çalışmanın Kalkınma Bakanlığı tarafından desteklenen Deniz Ekosistem ve İklim Araştırmaları Merkezi projesi kapsamında gerçekleştirildiğini, bir ikincisinin de Karadeniz'e kurulacağını ifade etti.
Enstitünün öğretim üyelerinden Dr. Devrim Tezcan ise, yürütülen bilimsel çalışmalar ve şamandıranın bu çalışmalara katkısı hakkında teknik bir sunum gerçekleştirdi.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.