Pakistan'da yoksul kız çocuklarının yaşam mücadelesi

Okul çağındaki 5,5 milyon çocuğun eğitim imkanlarından yoksun olduğu Pakistan'da çok sayıda kız çocuğu, geçimlerini sağlamak için sokaklarda çiçek satıyor, dileniyor ya da araba camı silmek zorunda kalıyor.

11 Ekim 2017 Çarşamba 13:53
Pakistan'da yoksul kız çocuklarının yaşam mücadelesi






İSLAMABAD - Yusuf Hatip

Dünyada en fazla Müslüman nüfusun yaşadığı ikinci ülke Pakistan'ın hemen hemen her kentinde yoksulluğun pençesinde hayata tutunmaya çalışan yüzlerce kız çocuğunu küçük bedenlerine rağmen sokaklarda çalışırken görmek mümkün. Bazı kız çocukları da evlerde hizmetçilik yaparak, aile bütçelerine katkı sağlıyor.

11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü'nde, kız çocuklarının yaşadığı sıkıntılara dikkat çekmek amacıyla AA muhabirinin görüştüğü yoksul kız çocuklarının hikayesi yürek burkuyor.

"Ailemin imkanı olmamasından dolayı okula gidemiyorum"

Başkent İslamabad yakınlarındaki Afgan mülteci kampında derme çatma bir evde yaşayan 9 yaşındaki Zeynep Afzal, doğumundan bir süre sonra babasını kaybetti. Annesi evlere temizliğe giden küçük Afzal, “Ailemin imkanı olmamasından dolayı okula gidemiyorum. Ailemin geçimine her hafta kurulan pazarda maydanoz satarak destek oluyorum.” dedi.

"Bizden başka eve para getirebilecek yok"

İslamabad’da kağıt toplayıcılığı yapan 8 yaşındaki Ruhsana Aftan da üç kız ve bir erkek kardeşi olduğunu belirterek, "Erkek kardeşim daha bebek. Diğer kız kardeşlerim benle aynı işi yapıyor.” ifadesini kullandı.

Babasının madde bağımlısı olduğunu dile getiren Aftan, annesinin ise ev hanımı olduğunu kaydetti.

Aftan, kız kardeşleriyle beraber çalışmak zorunda olduğuna dikkati çekerek, “Çünkü bizden başka eve para getirebilecek yok.” dedi.

"Caddelerde arabaların camlarını silerek para kazanıyoruz"

Ravalpindi kentindeki caddelerde arabaların camlarını silen 12 yaşındaki Tayyibe Menzur ise işçi babanın dokuz çocuğundan biri.

Yoksul bir aileden geldiğini anlatan Menzur, “Ravalpindi kentine babam iş bulamadığı için göç ettik. Ailem son derece yoksul. Babam eğitim masraflarımı karşılayamadığı için okula gidemiyorum. Diğer dört kız kardeşim de caddelerde arabaların camlarını silerek para kazanıyor.” diye konuştu.

Hem çalışıp hem okuyorlar

Hem çalışıp hem okuyan 10 yaşındaki Samina Bibi de zorluklar içerisinde hayata tutunmaya çalışanlardan.

Bibi, Ravalpindi'deki Benazir Butto Hastanesi önünde ailesinin küçük tezgahında şekerleme ve kuruyemiş satıyor.

Biri kız üç kardeşi olduğunu dile getiren Bibi, “Bir erkek kardeşim ise iki yıldır kayıp. Babam öldükten sonra, dedem ve babaannem bizi evden kovdular. Hastanenin açık otoparkında yatıp kalkıyoruz ve yine hastanenin girişindeki ufak tezgahımızda sattıklarımızdan geçimimizi sağlıyoruz. Gündüz biz okuldayken tezgahta annem duruyor. Okuldan döndükten sonra tezgahın başına ben ve kız kardeşim geçiyoruz." şeklinde konuştu.

5,5 milyon çocuk eğitim imkanlarından yoksun

Asya Kalkınma Bankası verilerine göre, yaklaşık 200 milyonluk Pakistan nüfusunun yüzde 29,5’i yoksulluk sınırında bulunuyor. Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) raporunda ise Pakistan’da okul yaşındaki 5,5 milyon çocuğun eğitim imkanlarından yoksun olduğu belirtiliyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.