Panelde Şarki Polemiği

Ali Can ZERAY/ EDİRNE,()-TARİHİ Kentler Birliği'nin Edirne toplantısında Danışma Kurulu Üyesi Hasan Özgen ile Yunanistan’ın Kavala Belediye Başkanı Dimitra Çanaka arasında şarkı polemiği yaşandı. Özgen'in konuşması...

22 Kasım 2014 Cumartesi 17:11
Panelde Şarki Polemiği






Ali Can ZERAY/ EDİRNE,()-TARİHİ Kentler Birliği'nin Edirne toplantısında Danışma Kurulu Üyesi Hasan Özgen ile Yunanistan’ın Kavala Belediye Başkanı Dimitra Çanaka arasında şarkı polemiği yaşandı. Özgen'in konuşması sırasında, “Üsküdar’a gideriken” şarkısının bir bölümünü salondakilere Türkçe ve Yunanca dinlettikten sonra, “Bu şarkı bizim ama siz de sahip çıkıyorsunuz” deyince, Yunanlı Belediye Başkanı Çanaka’ya itiraz ederek kendilerine ait olduğunu savundu. 
Tarihi Kentler Birliği, Trakya’nın tüm kentleri ile Balkan ülkelerinden kültürel ve doğal mirasın korunması alanında çalışan uzmanlar, akademisyenler ve yerel yönetimlerin temsilcilerinin katılımı ile Edirne'de toplandı. Toplantıda, ortak mirasları için işbirliği ve süreklilik kurmak amacıyla, 'Kültürün Sınır Tanımayan Gücü’ adlı panel düzenlendi.
Edirne Belediyesi’nin ev sahipliğini yaptığı panele, CHP Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli, Edirne Belediye Başkanı CHP’li Recep Gürkan, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Tarihi Kentler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Özgen, Yunanistan’ın Kavala Belediye Başkanı Dimitri Çanaka ile Balkan ülkelerindengelen belediye başkanları ile diğer davetliler katıldı. Paneli yöneten ve açılış konuşmasını yapan ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen tarihi kentlerin korunmasına vurgu yaparak ortak çalışmanın önemine dikkat çekti. 

Panelde konuşan Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Üyesi Hasan Özgen, Balkanların coğrafyasının kültürel etkinlikleri arasında çok benzerlik olduğunu anlattı.  Özgen, konuşmasının son bölümünde Üsküdar’a gideriken şarkısını salondakilere dinleterek, toplantıda bulunan Kavala Belediye başkanı Dimitra Çanaka’ya, “Sorun bakalım bu kimin şarkısıdır?” dedi. Yunanlı Belediye Başkanı Çanaka da elleriyle ve yanında bulunan tercümanla 'şarkı bizim' diyerek cevap vermesi üzerine Özgen, “Zaten bu şarkı bütün Balkanlarda, Ortadoğu’da, İsrail’de Amerika’da Avrupa’da herkes benim diye kullanıyor bu şarkıyı. Herkes nasıl olur bu benim, bizim şarkımız diyor. Bu şarkı bizim aslında hepimizin olsun” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Özgen'in ardından söz alan Yunanlı Belediye Başkanı Dimitra Çanaka’da, “Benim büyük dedem Çanakkale’den Yunanistan’a gelmiş. Soyadımın , ‘Çanaka’ olması Çanakkale’den geldiğimin göstergesidir. Benim büyük annem ise Edirnelidir. Bizim kültürümüz ortak. Bizim ortak yönümüz Bizans döneminden bugüne kadar uzanıyor. Şarkılarımız yemeklerimiz ve birçok ortak kültürümüz var. Komşu ülkeleriz ve ben gerçek bir Trakyalıyım. Bu beni çok mutlu ediyor” dedi.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.