Profesör Demir: Su fakirliği sınırına yaklaştık

ONDOKUZ Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölüm Başkanı Prof.Dr. Yusuf Demir, Türkiye'de kişi başı su tüketiminin 1300 metreküp olduğunu belirterek, "Dünyada su fakirliği sınırı 1000 metreküp. Su fakirliği...

01 Ağustos 2015 Cumartesi 17:56
Profesör Demir: Su fakirliği sınırına yaklaştık






ONDOKUZ Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölüm Başkanı Prof.Dr. Yusuf Demir, Türkiye'de kişi başı su tüketiminin 1300 metreküp olduğunu belirterek, "Dünyada su fakirliği sınırı 1000 metreküp. Su fakirliği sınırına yaklaştık" dedi.
Dünya Kitle İletişimi ve Araştırma Vakfı'nca, Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi'nde, 'Çevre için medya ve iletişim ağı' konulu çalıştay düzenlendi. Prof.Dr. Yusuf Demir, 'Türkiye'de susuzluğa doğru yolculuk' başlıklı sunumunda Türkiye'nin önümüzdeki yıllarda yaşayabileceği su sıkıntılarına değindi. Türkiye'de şu anda 112 milyar metreküplük su bulunduğunu belirten Prof. Dr. Demir, şöyle dedi:
"Türkiye'de kullanılan 112 milyar metreküp suyun 33 milyar metreküpünü tarımda kullanıyoruz. Tarımda kullandığımız 33 milyar metreküp suyun 19 milyar metreküpünü yanlış kullanma nedeniyle boşa akıtıyoruz. Yani, 77 milyon insanın evde ve sanayide kullandığı suyun iki katını insanların yanlış kullanımı nedeniyle boşa akıtıyoruz. Bu kadar israf ediyoruz. Sadece tarımda yanlış yöntemlerle ortaya koyduğumuz zararın karşılığı maalesef 19 milyar metreküp. Biz ülkede yanlış bir algıyla ‘su zenginiyiz’ diyoruz. Hayır, su fakiriyiz. Nüfusumuz 77 milyon. 112 milyar metreküpe böldüğünüz zaman kişi başı yaklaşık 1300 metreküp su oluyor. Dünyada su fakirliği sınırı ise 1000 metreküptür. Su fakirliği sınırına yaklaştık. Hesaplamalara göre 2035'de nüfusumuz 100 milyonu geçecek. Yani 1000 metreküpün altına düşeceğiz ve su fakiri olacağız. O yüzden mevcut su kaynaklarımızı kullanmayı, korumayı bilmeliyiz."
Hızlı bir şekilde Türkiye'nin güneyinden kuzeyine doğru kuraklık geldiğini ifade eden Prof.Dr. Demir, "2030 yılında Türkiye’de kuraklık tehdidini en az yaşayacak bölge Karadeniz bölgesi olacak. Diğer bölgelerin tamamı eğer biz bu şekilde suyu yok edersek, bu şekilde suyu israf edersek kuraklık tablosuyla karşılaşacak. Küresel iklim değişim işaretleri aslında bize günlük yaşantımızda da görüyoruz" dedi.

FOTOĞRAFLI

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.