Rekor uçuşunu Temel fıkraları ile yapıyor

Tolga ÖZBEK/İSTANBUL ()- GÜNEŞ enerjisi kullanarak dünya turuna çıkan Solar Impulse uçağı çıktığı dünya turunda yedincisi olan en zorlu etabında gökyüzünde iki günü geride bıraktı. Japonya'nın Nagoya kentinden havalanan...

30 Haziran 2015 Salı 15:50
Rekor uçuşunu Temel fıkraları ile yapıyor






Tolga ÖZBEK/İSTANBUL ()- GÜNEŞ enerjisi kullanarak dünya turuna çıkan Solar Impulse uçağı çıktığı dünya turunda yedincisi olan en zorlu etabında gökyüzünde iki günü geride bıraktı. Japonya'nın Nagoya kentinden havalanan uçak, toplam 120 saat yani 5 gün boyunca uçup okyanusu aşarak ABD'de Hawaii'ye inecek.
Kanatlarının üzerinde taşıdığı paneller yardımı ile topladığı güneş enerjisini motorlarına aktaran uçağın pilotluğunu ise bu uçuşta İsviçreli Andre Borschberg yapıyor. Eşi Türk olan Borschberg'e 'Temel fıkraları' ise moral veriyor. Eşi Yasemin Hanım ve Türkiye sponsoru Brisa'nın elektronik posta ile yolladığı Temel fıkraları, Borschberg'e moral oluyor.
Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dhabi'den 9 Mart'ta yola çıkan ve iki pilotun dönüşümlü kullandığı uçak, yeşil enerji kaynaklarına dikkat çekiyor. Uydu telefonu ile konuşan pilot Borschberg, Türkçe 'merhaba' dedikten sonra uçuşun sorunsuz sürdüğüne dikkat çekti:
"Bu etap en zor uçuş. Fiziksel ve psikoloj olarak çok ciddi bir hazırlık dönemi geçirdik. Bir de hava durumundaki gelişmeler gibi elimizde olmayan durumlar da var. İki gün mükemmel bir uçuştu. Umarım devamı da böyle olur ve tarihi uçuşun tamamlanması için en önemli adım atılır."
20 DAKİKA UYUYABİLİYOR
Toplam 120 saatlik uçuşta Borschberg'i zorlayan en önemli konu uyku. Uçağın kontrolünü kaybetmemesi için en fazla 20 dakika uyuyabiliyor. Yerdeki kontrol ekibi 20 dakika sonrasında pilotu uyandırıyor. 
Aynı zamanda yoğa eğitmeni olan eşi Yasemin Borschberg'in bu konuda ciddi bir katkısı olduğunu belirten deneyimli pilot, şöyle dedi:
"Vücudum uzun süredir bu kadar az dinlenmeye hazır. 20 dakika o anlık uyku ihtiyacınızı karşılamanız için yeterli. Psikolojik olarak otomatik olarak uyanıyorsunuz. Daha fazla uyku, uçağın kontrolünü kaybetmenize neden olabilir. Ancak 8 bin 500 metre gibi yüksek irtifa çabuk yorulmama neden oluyor. Kokpitte sıcaklık gündüz yükseliyor. Gece ise eksi 40 santigrat dereceye kadar düşüyor."

Uçakta geçen boş zamanlarında Türkiye'den gelen Temel fıkralarını gülerek okuduğunu belirten rekortmen pilot, "Türkiye benim ikinci ülkem. Projenin ilgi görmesi de bizleri çok mutlu ediyor. Kokpitte, sürekli sistemleri kontrol ediyorum. Uçuşa konsantreyim. Ama aralarda bu tür fıkralar okuyarak rahatlıyorum" diye konuştu.
İŞTE EN ÇOK GÜLDÜĞÜ FIKRA
Bir mecliste konuşulurken, Amerikalı: "Biz Mars`a gideceğiz", demiş. Alman "Biz yakıtsız giden otomobil üreteceğiz" diye eklemiş. Fransız da "Atom bombasını etkisiz hale getirecek projelerimiz var" diyerek ortalığı kızıştırmış.
Temel de onlardan geri kalmamak için "Biz de güneşe gideceğiz" deyince Alman ile Fransız hemen lafa atlamış: "Güneşe gidemezsiniz, güneş yakar"
Temel gülümsemiş: "O kadar da enayi değiliz, tabi, biz de akşam serinliğinde gideceğiz’ demiş.
35 BİN KİLOMETRE YOL
Solar Impulse, 4 elektrik motoruna sahip özel tasarım bir uçak. Kanat açıklığı 72,3 metre. Ancak ağırlığı sadece 2 bin 300 kilogram. Tek pilotun uçurduğu Solar Impulse, saatte ortalama 70 kilometre hıza çıkabiliyor. Uçağın kanatlarının üzerinde 17 bin güneş paneli bulunuyor. Gündüz güneşten aldığı enerjiyi bataryaya depolayan sistem gece de uçuş imkanı veriyor. Dünya turu 35 bin kilometreden oluşan uçak toplam 500 saat havada kalacak.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.