Rusların kış ugurlama bayramı Kars'ta kutlandı

Bedir ALTUNOK/KARS, () - KARS Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Slav Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Rus Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı'nda, 'Maslenita Bayramı' kutlandı. 'Maslenita Bayramı' Rus halkının Türk dünyasındaki...

20 Mart 2015 Cuma 11:42
Rusların kış ugurlama bayramı Kars'ta kutlandı






Bedir ALTUNOK/KARS, () - KARS Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Slav Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Rus Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı'nda, 'Maslenita Bayramı' kutlandı. 'Maslenita Bayramı' Rus halkının Türk dünyasındaki Nevruz Bayramı'nı andıran kışı uğurlayıp, baharı müjdeleyen bayramı olarak biliniyor.
Rus Dili ve Edebiyatı sınıfında düzenlenen programda Rus Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Çulpan Çetin, Rusların ünlü bayramı Maslenitsa konusunda katılımcıları bilgilendirdi. Daha sonra Meslenitsa Bayramı'yla ilgili video ve slayt gösterimi eşliğinde şiirlere de yer verildi. Öğrenciler, Türk ve Rus müzikleri eşliğinde el ele, omuz omuza halaylar çekip gönüllerince eğlendiler. Doğum günü bugüne denk gelen öğrenciler için sürpriz doğum günü pastaları kesildi. Rus ve Türk yemek kültürünün de sergilendiği etkinlikte Urfa’nın çiğ köftesinden, Kars’ın sac ekmeğine kadar onlarca ürün katılımcıların beğenisine sunuldu. Maslenitsa’nın Rusya’da vazgeçilmezi tavada güneşi andıran krepleri de öğretmen ve öğrenciler kendi elleriyle pişirip yedi.
Rus Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Çulpan Çetin, bu yıl ikincisini düzenledikleri 'Maslenita Bayramı'nı geleneksel hale getireceklerini bildirdi. Amaçlarının sadece öğrencilere ders anlatmak Rusça konuşmak ve yazmak olmadığını ifade eden Çetin şunları söyledi.
"Bir dili öğrenmek istiyorsak o ülkeyi tanımak, ünlü gelenek ve göreneklerini bilmek, bayramlarını da yaşamak gerek. Rus dili olarak bizler de Rusların çok ünlü Maslenitsa Bayramı'nı kutlamayı amaç edindik. Türkiye’de nasıl ki Nevruz, baharı kutlama bayramı ise Ruslarda da Maslenitsa Bayramı yani kışı uğurlama bayramıdır. Fark şu ki bizler baharı kutluyoruz onlar kışı uğurluyorlar ve baharı karşılıyor. Burada bizim öğrencilerimizde kendi elleriyle tavada güneşi andıran krepler yapıyorlar, Rus ve Türk mutfağından örnekler sunuyorlar. Rusları, Rus kültürünü tanıtmaya çalıştık. Bu bayramı kutlamak için bölüm hocaları ve öğrenciler bir araya gelerek kendi çapımızda program düzenledik. Programa güzel olsun diye öğle zamanı kermes yaparak başlattık. Öğrencilerimiz çok güzel yiyecekler hazırladılar."

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
selim kaya 2015-03-20 12:30:15

bu ruslara hayranım. nevruzu kutladığını düşünen sağa sola saldıran magandalar bakın biraz medeniyet öğrenin, insanlar eğleniyor. dostluk var, arkadaşlık var. ya sizde ne var? şiddet nefret iki yüzlülük yalan dolan talan katliam.
lanet olsun lan size lanet olası itler, ağrıdaki geri zekalı bayramı bile sağa sola saldırmak için bahane ediyor