Saddam'ın İzmit'te Yaptırdığı Deprem Konutları Yurt Oldu

Mustafa BAĞDİKEN- Orhan UZUN/İZMİT (Kocaeli), () - İZMİT'te 17 Ağustos 1999'daki Marmara Depremi'nden sonra Irak'ın idam edilen devrik başkanı Saddam Hüseyin'in 10 milyon dolarlık petrol yardımı ile yaptırılan ve 'Saddam Deprem...

29 Ekim 2014 Çarşamba 12:32
Saddam'ın İzmit'te Yaptırdığı Deprem Konutları Yurt Oldu






Mustafa BAĞDİKEN- Orhan UZUN/İZMİT (Kocaeli), () - İZMİT'te 17 Ağustos 1999'daki Marmara Depremi'nden sonra Irak'ın idam edilen devrik başkanı Saddam Hüseyin'in 10 milyon dolarlık petrol yardımı ile yaptırılan ve 'Saddam Deprem Komutları' olarak da anılan, depremde  kiracı konumundaki evleri yıkılan depremzedelerin yerleştirildiği, Arızlı Deprem Konutları öğrenci yurduna dönüştürüldü. 
Deprem ardından dönemin Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin, 10 milyon dolarlık petrol yardımı ile depremzedelerin yerleştirileceği ve Irak adını taşıyan bir köy kurulmasını istedi. İmzalanan protokollerin ardından, Hazine'ye ait İzmit Körfezi'ne hakim Arızlı Mevkii'nde deniz manzaralı bloklar halinde toplam 237 daire inşa ettirildi. Bu konutlar, diğer deprem konutları 90-100'er metrekare olarak inşa edilmesine rağmen bunlar 120-130 metrakere olarak daha geniş yaptırıldı. Bu dairelere de, depremde kalıcı konutlardan hak sahibi olamayan ve kiracı konumunda oturdukları daireri yıkılan ancak ailelerinden en az 2 ve daha fazla kişiyi kaybetmiş aileler yerleştirildi.
Aradan geçen 5 yıl sonra Kocaeli Valiliği, buraya yerleştirilen depremzedelere "Sizin burada oturma süreniz 5 yıldı. Daireleri boşaltın" diye tabligatlar göndermeye başladı. Bu konutların da Vali Yardımcıları, İl daire Müdürleri ve Polis amir ve müdürleri için lojman olarak kullanılacağı bildirildi. Bu gelişme üzerine, depremzedeler "Bu konutlar depremzeler için yapıldı, çıkmayacağız" diyerek direniş başlattı.
Depremzedelerle polis birçok kez karşı karşıya geldi.  Kocaeli Valiliği'nin talimatıyla 2010 yılında depremzedelerin boşalttığı bazı dairelere Vali muavinleri ve aralarında Milli Eğitim Müdürünün de bulunduğu bazı bürokratlar yerleştirildi. Konutlarda bu yüzden olaylar daha da büyüdü. Bazı depremzedeler çatılara çıkarak kendilerini aşağı atmak istedi, bir depremzede de üzerine benzin döküp kendisini yaktı.

O dönem Kocaeli milletvekili olan şimdiki Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın da girişimleriyle depremzedelerle bir dizi görüşmeler yapıldı. Sonunda buradaki bloklardan sadece 4'ünde depremzedelerin oturması, diğer 13 bloğun boşaltılarak o ailelere TOKİ'nin yaptırdığı konutlardan çok düşük taksitlerle daire verilerek sorun çözüldü.  Geçtiğimiz Temmuz ayında da Kocaeli Erkek Öğrenci Yurdu olarak Gençlik Spor Bakanlığı Kredi Yurtlar Kurumu'na devredilen bloklardaki daireler bakımdan geçirildi, 3'er odalı her dairede 11'er öğrenci kalabilecek şekilde donanımı sağlandı. Dairelerde ayrıca mutfak banyo, tuvalet olmak üzere tüm odalarda anahtarlı dolaplar, yataklar, oturma sandalyesi, ders çalışma bölümleri, ortak kullanımlı buzdolabı mevcut. Ayrıca öğrencilerin ortak kullanabilecekleri çamaşır makinesi kurutma ve ütüleme bölümü de bulunuyor.
Yurt şu anda, toplam 1650 öğrenci barınacak şekilde hazır hale getirildi. Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü'nce başvurulara göre belirlenecek öğrencilerin bugünlerde buraya taşınması bekleniyor. Yurda yerleştirilecek öğrencilerin katılım yapı olarak ayda 120'şer TL ödeyecekleri de belirtildi. 

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.