Sarıkamış Şehitleri Ereğli'de Törenle Anıldı

Şafak NEGÜZEL/EREĞLİ (Zonguldak), () - KARS’ın Sarıkamış ilçesinde Osmanlı- Rus savaşı sırasında Allahuekber Dağları'nda karakışa yenik düşen 90 bin askere kışlık giysi, erzak ve mühimmat götürürken Zonguldak'ın Ereğli...

07 Kasım 2014 Cuma 15:47
Sarıkamış Şehitleri Ereğli'de Törenle Anıldı






Şafak NEGÜZEL/EREĞLİ (Zonguldak), () - KARS’ın Sarıkamış ilçesinde Osmanlı- Rus savaşı sırasında Allahuekber Dağları'nda karakışa yenik düşen 90 bin askere kışlık giysi, erzak ve mühimmat götürürken Zonguldak'ın Ereğli İlçesi açıklarında Rus donanması tarafından batırılan Bezm-i Alem, Bahr-i Ahmer ve Mithat Paşa gemilerinin mürettebatı törenle anıldı. Anmaya katılan Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, "Bu olay, donanma desteği olmayan hiçbir kara harekâtının başarılı olmayacağının ispatıdır" dedi.
Ereğli Sahil Bandı'nda bulunan Sarıkamış Deniz Şehitleri Anıtı'nda düzenlenen törende Kaymakam İbrahim Çay, Karadeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Hasan Doğan, Ereğli Belediye Başkanvekili AK Partili Reşat Latif ve Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez tarafından anıta çelenk bırakıldı. Daha sonra saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
2 yıl boyunca Genelkurmay arşivlerini tarayarak yaptığı çalışmayla 3 geminin Rus donanması tarafından batırıldığını ortaya çıkarıp, ilk kez 2007'de bu törenin düzenlenmesini sağlayan Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, gemilerin Trabzon'a ulaşması durumunda tarihin farklı şekilde yazılacağını vurgulayarak şöyle dedi:
'GEMİLER TRABZON'A ULAŞSAYDI KIRIM BU KADAR OLMAZDI'
"Bu olay, donanma desteği olmayan hiçbir kara harekâtının başarılı olmayacağının ispatıdır. Eğer bu üç gemi içinde bulunan cephane, kışlık giyecek, 2 alay asker, 2 tayyare, 4 pilot, 1 uçuş ekibi Trabzon’a gidebilseydi, belki savaşın kaderi değişmezdi, yine yenilebilirdik ama kırım bu kadar yüksek olmazdı. Çünkü gemilerde 270 personel vardı. Bu gemilerin en büyük sorunları Donanma Komutanlığı'na haber verilmeden yola çıkartılmalarıydı. Sivil gemilerdi ama hepsi askeri amaçla kullanıldı. 7 Kasım sabahı Zonguldak’ı bombalayan Rus donanması, Zonguldak açıklarından dönüp İstanbul Boğazı açıklarında mayın döşemek amacıyla yola çıktıklarında bizim gemileri batırdılar."

Konuşmaların ardından, 3 geminin maket resimleri ile gemilerdeki 221 mürettebatın isimlerinin yazılı olduğu anıt önünde hatıra fotoğrafları çekildi.
'ŞEHİTLERİN YÜZÜ HÜRMETİNE SAKATLIĞIM KALMADI'
Prof. Dr. Sönmez, törenden sonra gazetecilere uğradığı silahlı saldırıyla ilgili açıklama yaptı. Geçen yılki Sarıkamış Deniz Şehitleri Anma töreninde yanında bulunan Sarıkamış Belediye Başkanı'nın geçen 24 Ağustos'ta silahlı saldırısına uğradığını hatırlatan Sönmez, "Bir kişisel husumet. 3'üncü defa Belediye Başkanı olamamış ve 4 kurşun attı. 2'si vücuduma geldi. Allah'a bin şükür o şehitlerin yüzü hürmetine hiçbir sakatlığım kalmadı. Gördüğünüz gibi, her türlü Sarıkamış aktivitelerinde bulunuyorum, ameliyatlarıma devam ediyorum. Geçirdiğim kazadan bir mucizedir kurtulmam. Ama sakat kalmamam ayrı bir mucizedir. Ben, beni koruyan ve himaye eden şehitlere minnet ve şükranlarımı sunuyorum" diye konuştu.
Törenden sonra 3 geminin batırıldığı Ereğli açıklarında denize çelenk bırakıldı.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.