Selahattin Demirtaş, Gürsel Tekin ve Dursun Çiçek Berkin Elvan anmasında

    Özgür ALTUNCU-Yüksel KOÇ-Yaşar KAÇMAZ/İSTANBUL, () GEZİ parkı olayları sırasında polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucu yaşamını yitiren Berkin Elvan için Okmeydanı Cemevi'nde düzenlenen anma törenine...

07 Mart 2015 Cumartesi 13:37
Selahattin Demirtaş, Gürsel Tekin ve Dursun Çiçek Berkin Elvan anmasında






 

 

Özgür ALTUNCU-Yüksel KOÇ-Yaşar KAÇMAZ/İSTANBUL, () GEZİ parkı olayları sırasında polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucu yaşamını yitiren Berkin Elvan için Okmeydanı Cemevi'nde düzenlenen anma törenine HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, eşi Başak Demirtaş'la birlikte katıldı. Elvan ailesine başsağlığı dileyen Demirtaş basın mensuplarına açıklamalar yaptı. Anmaya CHP'den Milletvekili Aday Adaylığı başvurusu yapan emekli Albay Dursun Çiçek de katıldı. Çiçek, Demirtaş ve HDP heyetiyle aynı koltukta yan yana oturdu. CHP anmaya geniş bir heyetle katıldı. CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ile CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran Berkin Elvan için dağıtılan lokmadan yedi.

YASA ELEŞTİRİSİ
Berkin Elvan'ın şahsında bu ülkede katledilen bütün çocukları minnetle, rahmetle andığını söyleyen Demirtaş," 12 yıllık AKP iktidarı döneminde yüzlerce çocuk, sokaklarda katledildi. Bunların bir tanesiyle alakalı olarak bu ülkenin Başbakanı ya da Cumhurbaşkanı üzüntü ifade eden cümle kurmadı, kuramadı. Sokakta bu kadar büyük bir güvenlik gücü terörü hali hazırda uygulanırken, soruşturulmamış yüzlerce faili belli cinayet ortada dururken hükümet bununla yetinmiyor. O nedenle yeni bir güvenlik yasa paketini parlamentodan geçirmeye çalışıyor. Bu ülkenin Başbakanı, Cumhurbaşkanı hiç sıkılmadan halka yalan ifadelerle,' efendim, bu yasaya ihtiyacımız var' diyebiliyor. Bu yasa yokken geçtiğimiz 12 yılda yüzlerce kişiyi katlettiniz. Bu yasa da üstüne gelirse, Allah korusun herhalde katledilen insan sayısı binleri bulacak" diye konuştu.

İNTİKAMLA OLMAZ
Berkin'in intikamını almak gibi bir yaklaşım olmaması gerektiğini söyleyen Demirtaş , "Ama Berkin gibi evlatlarımızın böyle aleni katliamlarını durdurmak için de bu ülkede hukuku, kurumsallaşmış bir demokrasiyi hakim kılmamız lazım. Bizim arkasına sığınacağımız kavram, intikam değil, hukuk çerçevesinde hesap sormak olmalıdır. Bu hesabı da Türkiye'nin ilericileri, demokratları sorabilir ancak" dedi.

PANSUMANLA OLMAZ
Güvenlik paketinin geri çekilmesiyle ilgili taleplerini hatırlatan bir gazeteciye de yanıt veren Demirtaş," Biz paket tümden geri çekilmedikçe orda bir değişiklik oldu falan demeyeceğiz. Geri çekilecek. Komisyona gelecek. Komisyonda 4 grup oturup birlikte tartışırlar. Paketin pansumanla düzelecek bir tarafı yok. Paket deveye benziyor. Sormuşlar ya 'boynun neden eğri', ona benziyor. Neresini düzelteceğiz bu paketin?" dedi.
Demirtaş bir soru üzerine izleme komisyonu konusunda bir gelişme olmadığını da sözlerine ekledi. Bazı isimlere adaylık teklifi götürdükleri şeklindeki bir soruya da Demirtaş, "Kişilere özel bir istemle gitmedik. Toplumun vicdanı olacak isimleri belirledik" yanıtını verdi.

HDP'LİLERLE YAN YANA OTURDU
Bu arada Berkin Elvan anmasına CHP'den Milletvekili Aday Adaylığı başvurusu yapan emekli Albay Dursun Çiçek de katıldı. HDP heyetinin cemevi yönetimini ziyareti sırasında Çiçek de ordaydı. Çiçek, Demirtaş ve HDP heyetiyle yan yana oturdu.
UMARIM SIKI YÖNETİM YASASI GERİ ÇEKİLİR

"CHP'liler olarak Berkin için bir fatiha okumaya geldik"diyen CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, "Ölünün arkasından sadece Fatiha okunur, dua edilir. Berkin aynı zamanda demokrasinin, özgürlüğün ve adaletin simgesi oldu" diye konuştu. Berkin'in sadece Türkiye'de değil dünyanın dört bir yanında demokrasi ve özgürlük arayışı içinde olanlar tarafından anıldığını söyleyen Tekin, "Umut ediyorum ki, acılarımız son olur. Yaşanmış bu acılardan sonra bir sıkı yönetim yasasının tartışılması Türkiye demokrasisi açısından büyük bir eksikliktir. Umut ediyorum bizim ve diğer partilerin mücadelesiyle bu sıkı yönetim yasası geri çekilir. Aksi durumda daha çok acılarla karşı karşıya kalabiliriz" dedi.

MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ

Adalet olmadan demokrasi de olmaz barış da olmaz" diyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da "Berkin'in katilleri bir yıldır ortada yok. Ama biz katili biliyoruz. Katil Berkin'in annesini meydanlarda yuhalatanlardır"şeklinde konuştu. CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran da siyaset insanların hayatı güzelleştirmek için yapılmalı. 12 yıldır siyaset insanların hayatını kabusa çeviriyor. Berkinlerin yaşaması için mücadeleye devam edeceğiz" dedi.
Bu arada HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş anma törenine katılanların alkışları arasında Okmeydanı'ndan ayrıldı.

(FOTOĞRAF)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.