Semerci İdris Usta, Teknolojiye Direniyor

TEKNOLOJİNİN gelişmesi ile birlikte unutulmaya yüz tutan mesleklerden olan semercilik, Aydın'da 61 yaşındaki İdris Tacır tarafından yaşatılmaya çalışılıyor. Aydın'ın Dalama Mahallesi'nde dükkanında 37 yıl semer yapan ve mesleğin...

21 Kasım 2014 Cuma 10:26
Semerci İdris Usta, Teknolojiye Direniyor






TEKNOLOJİNİN gelişmesi ile birlikte unutulmaya yüz tutan mesleklerden olan semercilik, Aydın'da 61 yaşındaki İdris Tacır tarafından yaşatılmaya çalışılıyor.
Aydın'ın Dalama Mahallesi'nde dükkanında 37 yıl semer yapan ve mesleğin son temsilcilerinden olan İdris Tacır, 3 yıl önce dükkanı kapattı. Ancak, mesleğinden kopamadı. Köy köy gezen İdris usta, semer yapmayı ve tamir etmeyi sürdürdü. Ağaç iskeletleri keçeyle süsleyip, deri ile kapladıktan sonra, aralarına kamış koyarak semer haline getiren Tacir, daha sonra eline çuvaldızı alıp, üzerine çeşitli motifler işliyor. Binek ve yük hayvanlarının taşımacılıktaki yerini motorlu araçlar almaya başlayınca eskisi kadar semercilere rağbet olmamasına rağmen İdris usta mesleğini sürdürmeye kararlı. Gücü yettiği sürece semer yapmayı sürdüreceğini belirten İdris Tacır, "Eskiden bir saatimiz bile boş geçmezdi. Teknolojinin gelişmesi ile bizim işleri bitirdi. Semercilik, dünyanın en zor mesleklerinden biridir. Kollarım sürekli çalışıyor. Yorucu bir zanaattır. Gelirim, giderimi karşılamayınca dükkanımı kapattım. Şimdi seyyar olarak gezerek, semer yapıyorum. Daha çok, zeytin ve incir üretilen sarp, mahelleri tercih ediyorum. Çünkü buralarda motorlu taşıt giremeyen yerlerde halen yük taşıtmak için at, eşek besleyen köylüler var. Çine'nin Soğukoluk Köyü'de bunlardan biri. Yılın sadece 4 ayında iş yapabiliyorum. Bir zamanlar altın bilezik gibi olan semercilik para kazanmaz hale geldi. Bir günümü harcayarak yaptığım semeri ancak büyüklüğüne ve işçiliğine göre 250 ile 400 lira arasında bir fiyata satabiliyorum" dedi.

FOTOĞRAF
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.