Şiddetle mücadelede 81 ilin 'ŞÖNİM'i olacak

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında "Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezleri"nin (ŞÖNİM) yıl sonuna kadar 81 ilin tamamında açılması için çalışma başlattı.

09 Ağustos 2017 Çarşamba 13:38
Şiddetle mücadelede 81 ilin 'ŞÖNİM'i olacak






ANKARA (AA) - BURCU ÇALIK - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında 49 ilde faaliyet gösteren "Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezleri"nin (ŞÖNİM), yıl sonuna kadar 81 ilde açılması sağlanacak.

AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın talimatıyla bu yıl şiddetle mücadele kapsamında yeni uygulamalar hayata geçirilecek. Bakan Kaya'nın hastaneler bünyesinde kurulacağını açıkladığı "Kadın İzlem Merkezleri"nin (KİM) yapısı ve nasıl işleyeceğine yönelik detayları belirleyen Bakanlık, ŞÖNİM'lerle ilgili yeni yol haritasını da tamamladı.

Bu kapsamda Bakanlığa bağlı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü öncülüğünde halihazırda 49 ilde hizmet veren ŞÖNİM'lerin yıl sonuna kadar 81 ilin tamamında faaliyete geçmesi sağlanacak.

ŞÖNİM'lerde fiziksel şiddet mağdurlarına sağlanan desteklerin yanı sıra cinsel şiddet mağdurlarına travma konusunda eğitim almış uzman personel tarafından destek veriliyor. Cinsel şiddet mağdurlarının ihtiyaç ve talepleri dikkate alınarak hazırlanan raporlar doğrultusunda durumuna uygun tedbir kararları alınarak psiko-sosyal destek hizmeti sunulan merkezlerde, acil tıbbi bakım, adli muayene ve travma desteği ihtiyacı olan mağdurların ilgili sağlık birimlerinden hizmet almaları da sağlanıyor.

Mağdurlara tıbbi müdahale sürecinde hemşire ya da sağlık memuru, kollukta ve adliyede yürütülecek işlemlerde ise kurumsal hizmet birimlerinde görevli kadın meslek elemanı refakat ediyor. Ayrıca barınma ihtiyacı olan mağdurlar, ŞÖNİM tarafından ilk kabul birimine veya kadın konukevine yerleştiriliyor.

Şiddetle mücadelede "KİM" dönemi

Bakanlık, ŞÖNİM'lerin 81 ilde açılması çalışmalarının yanı sıra hastanelerde şiddet mağduru kadınlar için "Kadın İzlem Merkezi-Kriz İlk Müdahale Merkezi" veya kısa adıyla "KİM" olarak adlandırılan merkezleri de kuracak.

"KİM"lerde cinsel ve fiziksel şiddete maruz kalan kadınlar için travma desteği, tıbbi bakım ve adli süreç gibi konularda alanında uzman personel görev alacak.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.