Soma Faciasında İstenen Cezalara İtiraz

Mehmet HAKKI ÖZBAYIR-İlker KILIÇARSLAN/ MANİSA, () - MANİSA Barosu Başkanı Zeynel Balkız, Soma'da 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasıyla ilgili Soma Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan...

04 Kasım 2014 Salı 20:18
Soma Faciasında İstenen Cezalara İtiraz






Mehmet HAKKI ÖZBAYIR-İlker KILIÇARSLAN/ MANİSA, () - MANİSA Barosu Başkanı Zeynel Balkız, Soma'da 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasıyla ilgili Soma Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan fezlekenin, Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildiğini, 45 şüpheli için çeşitli cezalar istendiğini, verilecek her cezanın ölen 301 işçi sayısı ile çarpılacağını söyledi. Balkız istenen cezaları yeterli bulmadı.
Manisa Baro Başkanı Zeynel Balkız Soma Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırlayıp, Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdiği Soma Maden Faciasıyla ilgili fezlekeyi değerlendirdi. Balkız, Cumhuriyet Savcısı'nın şüphelileri 3 gruba ayırıp ilgili TCK maddelerine göre ceza istediğini söyledi. Balkız, birinci gruptaki tutuklu Can Gürkan, Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık, Ramazan Doğru, Ertan Ersoy, İsmet Adalı, Akın Çelik ve Mehmet Ali Girayçelik için olası kasıtla adam öldürmeyi düzenleyen TCK'nın 21. maddesi gereği 20 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası istendiğini bildirdi. Bu cezaların şehit sayısı olan 301 rakamı ile çarpılacağını hatırlatan Balkız ikinci grupta yeralan 8 kişilik grupta bulunan Yalçın Erdoğan, Ergün Yılmaz, Harun Gürsoy, Coşkun Derici, Harun Yılmaz, Fuat Ünal, Necati Karadeniz ve Erdem Canbaş için de bilinçli taksir sonucu birden fazla, yani 301 kişinin ölümüne neden olmakla suçlandıklarını anlattı. Balkız bu kişiler için de 2 ile 15 yıl arası hapis istendiğini, cezalarının üçte bir oranında artırılması öngörüldüğünü, alınacak her cezanın da 301 ile çarpılacağını hatırlattı.
Balkız, "Fezlekede üçüncü grupta yeralan 29 zanlı için de doğrudan doğruya tedbirsizlik ve dikkatsizlik, yani kusurla birden fazla adam öldürme suçunu işlemiş olmaları nedeniyle fezleke düzenlendi. Bunlar için de 2 yıldan 15 yıla kadar hapis ve aldıkları cezanın çarpı 301 olması istenmiş. Biz hem ikinci gruptaki hem de üçüncü gruptaki kişilere istenen cezalarla ilgili bu fezlekenin yeterli bir dikkatle ve özenle hazırlanmadığını düşünüyoruz" dedi.

İtiraz ettiği noktaların altını da çizen Balkız şu bilgileri verdi: "Maden kazasında aslında buradaki şirket görevlileri ve denetimle ilgili kamu görevlileri müfettişler ve MİGEM (Maden işleri Genel Müdürlüğü) yetkilileri kendilerine ait olan yükümlülükleri ve görevleri bildikleri halde gereğini yerine getirmemekten dolayı, bu kaza adım adım geliyorum demiş ve kaza meydana gelmiştir. Bu bakımdan bunlarla ilgili cezai yaptırım bu fezlekede yer alan maddeler değil TCK'nın 83/3 maddesindeki ceza yaptırımının uygulanması gerekirdi. Eğer mahkeme fezlekeye uyarsa bu ikinci sekiz kişilik dilimde iki yıldan 15 yıla kadar olan hapis cezasını uygulayacak, bunu bilinçli taksirle yaptığı gerekçesiyle cezayı üçte bir arttırmış olacak. Ama 83/3' e göre cezalandırması gerekirse taban ceza 10 yıldan itibaren başlayacak. 301 maden şehidi ile ilgili cezayı düşündüğümüzde en alt ceza 301x10 yıl olarak cezalandırılması gerekir. Bu nedenle biz bu fezlekedeki kişilerle ilgili hazırlanan ve istenen ceza yaptırımının yeterli miktarda olmadığını ve bu fezlekenin yeniden değerlendirilmesi gerektiğini ve sanıklardan ek savunma alınması gerektiğini düşünüyoruz. Onun için fezlekenin bütünüyle ilgili sağlıklı bir değerlendirmeyi uzmanlarla birlikte yaptıktan sonra bu fezlekeyle ilgili müracaatı hem Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı'nı hem de davanın açılacağı Akhisar Ağır ceza mahkemesine bildireceğiz."

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.