Soma sanıkları 13 Nisan'da hakim karşısında (2)- Yeniden

MANİSA'nın Soma İlçesi'nde 13 Mayıs 2014 tarihinde 301 madencinin ölümüyle sonuçlanan facianın ardından ilk duruşma, 13 Nisan'da Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılacak. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi, 8'i tutuklu 45 sanık için hazırlanan...

09 Mart 2015 Pazartesi 12:24
Soma sanıkları 13 Nisan'da hakim karşısında (2)- Yeniden






MANİSA'nın Soma İlçesi'nde 13 Mayıs 2014 tarihinde 301 madencinin ölümüyle sonuçlanan facianın ardından ilk duruşma, 13 Nisan'da Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılacak.
Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi, 8'i tutuklu 45 sanık için hazırlanan iddianameyi geçen hafta kabul etmişti. Bu gelişmeden sonra mahkeme duruşma gününü de belirledi. Sanıklar 13 Nisan'da Akhisar'da özel olarak dizayn edilen ve duruşma salonuna çevrilen Bülent Ciğeroğlu Kültür Merkezi'nde yargıç önüne çıkacak. 13 Nisan'da başlayacak duruşmalarda gün sınırlaması olmayacak. Duruşma bitene kadar cumartesi ve pazar günlerinde de yargılamaya devam edilecek. Müşteki ve diğer sanıklar için Akhisar dışındaki yerlerde bulunanlara talimat evrağı çıkartıldı. Talimat evrağı gönderilen kişiler isterlerse bulundukları yerde ifade verebilecek. İsteyenler Akhisar'daki yargılamaya katılabilecek. İfadelerden sonra ortaya çıkabilecek yeni sanıklar için ise ayrı celseler yapılacak. 436 tanıklı davada, 162 mağdur yaralı ve müşteki olarak da 487 ölen madenci yakını bulunuyor.
NE CEZA İSTENİYOR?
Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı'nda görevli Mehmet Fatih Kırbaş, Murat Saygı ve Sertaç Ekici tarafından 230 sayfalık iddianamede tutuklu 8 sanığın olası kastla öldürme suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama suçundan 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.
Tutuksuz 37 sanığın ise 'taksirle birden fazla kişinin ölümüyle birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına sebep olma' suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor. Bunlardan 25'inin cezalarının, 'bilinçli taksir' olduğu gerekçesiyle TCK'nın ilgili maddesi gereğince üçte birden yarısına kadar arttırılması talebinde bulunuluyor.
Yargı sürecini takip eden Manisa Barosu eski Başkanı Zeynel Balkız, "Adli yargılama süreci devam ediyor. Ancak burada bir eksiklik var. Danıştay Çalışma Bakanlığı'nın sorumlu kamu görevlileri için soruşturma izni vermemesini yürütmeyi durdurma kararı ile kaldırmıştı. Bu mahkeme kararının uygulanıp kamu görevlileri hakkında da soruşturma açılıp bu davaya dahil edilmelerini bekliyor ve istiyoruz" dedi.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.