Soma'da ölen madencinin dini nikahlı eşi çaresizlik içinde

Serkan ÖZDEMİR/SOMA (Manisa), () - MANİSA'nın Soma İlçesi'ndeki maden faciasında ölen 301 kişi arasında olan Ramazan Sökmen'in dini nikahlı eşi Emine Elibol, iki çocuğuyla zor günler geçiriyor. Ölen eşiyle resmi nikahı olmadığı...

26 Nisan 2015 Pazar 11:50
Soma'da ölen madencinin dini nikahlı eşi çaresizlik içinde






Serkan ÖZDEMİR/SOMA (Manisa), () - MANİSA'nın Soma İlçesi'ndeki maden faciasında ölen 301 kişi arasında olan Ramazan Sökmen'in dini nikahlı eşi Emine Elibol, iki çocuğuyla zor günler geçiriyor. Ölen eşiyle resmi nikahı olmadığı için ölüm aylığı, maddi yardım ve tazminat haklarından yararlanamayan Emine Elibol'un, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Soma faciası davasına müdahil olma talebi de geri çevrildi.
İlk eşinden boşanan 2 çocuk annesi 39 yaşındaki Emine Elibol, Soma'daki maden faciasından 11 ay önce, maden işçisi 40 yaşındaki Ramazan Sökmen ile dini nikahla  yaşamaya başladı. Ancak Ramazan Sökmen, 301 kişinin öldüğü maden faciası kurbanları arasında yer aldı. İlk evliliklerini sonlandırdıktan sonra birlikte yeni bir hayata başladığı, eşini madende yitirdiğini belirten Emine Elibol, Manisa Barosu'nun gönüllü avukatlarından Vedat Erdem aracılığıyla 'destekten yoksun kaldığı' gerekçesiyle şirket, işveren, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı aleyhine açtığı tazminat davasının sonucunu bekliyor. İlk eşinden olan iki çocuğuyla zor durumda kaldığını ve yardımlarla yaşadığını belirten Elibol, son olarak Akhisar'da görülen Soma Davası'na müdahil olma taleplerinin reddedilmesiyle gözyaşlarına boğuldu.
'YAŞAYAN BİR ÖLÜYÜZ'
Resmi nikahı olmaması nedeniyle ölüm aylığı, maddi yardım ve tazminat gibi haklardan yararlanamadığını belirten Emine Elibol şunları söyledi:

"Resmi nikahsız olmam yüzünden sadece manevi tazminat davası açtık. Davanın ikinci duruşmasına ben de katıldım, fakat baygınlık geçirdiğim için duruşmayı takip edemedim. Eşimle 11 aydır beraber yaşıyorduk. Ben onu bu kapıdan geçirip, işe gönderdim. Aynı yerde yaşıyorduk. Nasıl olur da bunu ispatladığım halde onun haklarından yararlanamıyorum? Bizim gibi imam nikahıyla yaşamak zorunda kalanları koruyan bir kanun yok. En azından aylık vermiyorlarsa devlet iş versin. Şu anda yaşayan bir ölüyüz. Madenci eşlerine para, ev, iş imkanı sağlıyorlar."
EV VE İŞ İSTİYOR
Eşinin vesikalık fotoğrafını elinden düşürmeyen Emine Elibol, geçici bir işte temizlik görevlisi olarak çalıştığını söyledi. Elibol, "Hiç bilmediğim bir memleket. Evim kira. Şu anda bana gelen yardımlarla yaşıyorum. Hayatımı öyle devam ettiriyorum. Yasal yollara başvurdum. Ancak, bu süreçte beş yıl sürer deniyor. Bu arada ben ne yapar nasıl geçinirim bilemiyorum. Çocuklarımla başımı sokacak bir ev istiyorum. Kalıcı bir iş istiyorum" dedi.
Ölen madenci eşlerinin yararlandığı haklarından kendisinin de yararlanması için Başbakanlık İletişim Merkezi'ne (BİMER) de başvurduğunu belirten Elibol, ancak cevap gelmediğini söyledi. 

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.