Suriyeli kadınlarının sorunları masaya yatırıldı

MERSİN İl Müftülüğü'nce 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle düzenlenen konferansta, Suriyeli kadınların sorunları konuşuldu. Muğdat Camii'ndeki konferansa Mersin Müftüsü Ali Melek, Konya İl Müftü Yardımcısı Saliha Bilgiç,...

09 Mart 2015 Pazartesi 18:36
Suriyeli kadınlarının sorunları masaya yatırıldı






MERSİN İl Müftülüğü'nce 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle düzenlenen konferansta, Suriyeli kadınların sorunları konuşuldu.
Muğdat Camii'ndeki konferansa Mersin Müftüsü Ali Melek, Konya İl Müftü Yardımcısı Saliha Bilgiç, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırma Vakfı'ndan Yavuz Güçtürk ve Suriyeli öğrenci Rezan Ebu Salih konuşmacı olarak katıldı. İl Müftüsü Ali Melek, 2011'de Suriye'de çıkan iç savaş dolayısıyla yaklaşık 7 milyon insanın evini, barkını bırakıp ülkesini terk etmek zorunda kaldığını, bu 7 milyon insanın 3 milyonunun komşu ülkelere sığındığını söyledi. Geri kalanların Suriye içerisinde daha sakin bölgelere göç etmek zorunda bırakıldığını anlatan Müftü Melek, "İnsanlar savaşın acımasızlığı karşısında kendileri için daha güvenli bölgelere geçtiler. Suriyeliler en fazla bizim ülkemize geldiler. Çünkü devletimiz ve milletimiz gelenlere misafir oldular ve kapısını, gönlünü açtı. Şu gerçeği de göz ardı etmemek gerekir. Gideceği ülkede ne kadar misafirperverlik görse de vatanından, yaşamaya alıştığı toprağından ayrılmış olmak hiç de kolay değildir. Özellikle çocuklarıyla göç etmek durumunda kalan kadınlar için başka bir ülkede yaşamak daha da zordur. Farklı bir dili anlamaya çalışmakla birlikte sosyokültürel ortama yabancı olma durumu onları etkilemesi muhakkaktır. Ülkelerinden göç eden kadınların gittikleri yerlerde zamanının çoğunu kapalı mekanlarda geçirmeleri, bulundukları ülkenin dilini öğrenememeleri ve çalışma hayatına katılamama sebebiyle ciddi uyum sorunu yaşamaları kaçınılmazdır" diye konuştu.
Melek, Türkiye'deki Suriyeliler'in yüzde 75'inin kadın ve çocuk olduğunu, onlara daha çok sahip çıkılması gerektiğini anlattı.
Müftü Melek'in yaptığı açılış konuşmasından sonra panelistler tarafından sunumlar yapılarak, Suriyeli kadınların sorunları masaya yatırılıp çözüm yolları üzerinde tartışıldı.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.