Suriyeli kızlardan 'Kızları okutun' çağrısı

Türkiye'de eğitimini sürdüren Suriyeli kızlar, Dünya Kız Çocukları Günü'nde, kızların mutlaka okuması gerektiği çağrısını yaptı.

11 Ekim 2017 Çarşamba 13:52
Suriyeli kızlardan 'Kızları okutun' çağrısı






ANKARA (AA) - Türkiye'de eğitimini sürdüren Suriyeli kızlar, kız çocuklarının okutulması gerektiğine dikkati çekti.

Suriyeli kızlar, 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü'nde, AA muhabirine erken evlilik ve eğitim konusunda açıklamalarda bulundu.

Suriyeli 29 yaşındaki Hatice Thakmani, 2005'te Suriye'de başladığı Türk Dili ve Edebiyatı öğreniminin ardından kazandığı bursla yüksek lisans yapmak için 2010'da Türkiye'ye geldiğini anlattı.

Suriye'de iç savaşın çıkması üzerine ülkesine dönemediğini ve Türkiye'de kaldığını ifade eden Thakmani, Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneğinde (SGDD) 2 yıldır tercüman olarak çalıştığını söyledi. Türkiye'ye ilk geldiği zamanlar zorluklar yaşadığını dile getiren Thakmani, ailesinin bu süreçte kendisine çok destek olduğunu söyledi.

"Hepimiz zorluklar karşısında dayanışmayı öğrenmeliyiz"

Türkiye'de kendisini geliştirerek iyi bir tercüman olmak istediğini aktaran Thakmani, şunları kaydetti:

"Yaptığım tercümanlık işiyle dezavantajlı durumda olanlara yardımcı oluyorum. Dernek bünyesinde kitap çevirmenliği, editörlük gibi yayıncılık işleri de yapıyorum. Yaptığım işi seviyorum. Başkalarına yardımcı olmak, insanların karşısına çıkan zorlukları aşmaları için bir şeyler yapmak bana iyi hissettiriyor. Hepimiz zorluklar karşısında dayanışmayı, zorluklarla mücadele etmeyi öğrenmeliyiz. Hayat hiç kimse için kolay değil. Hele yurdundan uzak kalmış sığınmacılar için hiç kolay değil. Ben üniversitede öğrendiklerimle, çalışmalarımla daha güçlü oldum."

"Erken yaşta evliliklere kesinlikle karşıyım"

İki yıl önce evlendiğini, aşkı da Türkiye'de bulduğu için mutlu olduğunu söyleyen Thakmani, Dünya Kız Çocukları Günü dolayısıyla verdiği mesajda, "Kız çocukları okumalı. Ailelerin de kız çocuklarını maddi ve manevi olarak desteklemeleri gerekiyor. Erken yaşta evliliklere kesinlikle karşıyım. Umarım aileler böyle bir hataya düşmezler. Kız çocuk, erkek çocuk ayrımcılığı yapmazlar. Ben babamın desteğiyle tek başıma okumaya Türkiye'ye geldim. Keşke her baba benim babam gibi olsa da kız çocuğuna destek çıksa." ifadelerini kullandı.

"Okulu bitirdikten sonra iyi bir işe girmek istiyorum"

Suriye'daki iç savaştan kaçarak aileleriyle birlikte 2014 yılında Türkiye'ya gelen Baraa Haskal (23) ve Aya Haskal (19) kardeşler ise eğitimin önemine işaret etti.

Yıldırım Beyazıt Üniversitesinde iktisat okuduğunu anlatan Baraa Haskal, Suriye'de başladığı üniversite eğitimini iç savaş nedeniyle yarıda bırakmak zorunda kaldığını aktardı.

Türkiye'ye geldiklerinde en çok dil konusunda sıkıntı yaşadıklarını belirten Baraa Haskal, "Türkçeyi burada öğrendim. Bir ay önce evlendim. Eşim de Türk. Burada çok mutluyum. İnşallah Suriye'de savaş biterse sık sık ziyaret edeceğim. Okulu bitirdikten sonra iyi bir işe girmek istiyorum." şeklinde konuştu.

Baraa Haskal, ailelerin kız çocuklarını erken yaşta evlendirmemesi gerektiğini belirterek, "Aileler kız çocuklarını mutlaka okutsunlar. Biz ülkemizde savaş çıkacağını nerden bilebilirdik. İyi ki okumuşuz. Bugün eğitimimize burada devam edebiliyoruz. İşimiz olduğunda da kendi ayaklarımızın üzerinde durabileceğiz."dedi.

Aya Haskal da Mamak Anadolu İmam Hatip Lisesi son sınıf öğrencisi olduğunu, Türkiye'de bazı sıkıntılar yaşadıklarını ancak zaman içinde "İyi ki gelmişim." dediğini belirterek, "Türkçeyi evde çalışarak öğrendik. Kursa gitmedik. İnternetten çeviri yaparak, komşularla konuşarak geliştirdik. Okul bittikten sonra da tercümanlık yapmak istiyorum." diye konuştu.

Haskal, erken yaşta evliliğin hata olacağını, ailesinin de kendileriyle aynı fikirde olduğunu dile getirdi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.