Tarihi Sivas Kongresi binasının restorasyonunda sona yaklaşıldı

MİLLİ Mücadele yıllarında Sivas Kongresi'ne ev sahipliği yapan ve 2013 yılının Nisan ayında restorasyona alınan Atatürk Kongre ve Etnoğrafya Müzesi'nde süren restorasyon çalışmalarının 2015 yılı sonunda tamamlanması planlanıyor. Cumhuriyet'in...

06 Temmuz 2015 Pazartesi 18:46
Tarihi Sivas Kongresi binasının restorasyonunda sona yaklaşıldı






MİLLİ Mücadele yıllarında Sivas Kongresi'ne ev sahipliği yapan ve 2013 yılının Nisan ayında restorasyona alınan Atatürk Kongre ve Etnoğrafya Müzesi'nde süren restorasyon çalışmalarının 2015 yılı sonunda tamamlanması planlanıyor.
Cumhuriyet'in temellerinin atıldığı 4 Eylül 1919'da yapılan Sivas Kongresi'ne ev sahipliği yapan o dönemin Sivas Lisesi, günümüzün Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi, 10 Ocak 2011'de imzalanan protokol ile Milli Saraylar Daire Başkanlığı'na devredildi. 123 yıllık tarihi bina, daha sonra İl Özel İdare Müdürlüğü bünyesinde açılan ihale ile 2013 yılının Nisan ayında restorasyona alındı. Ancak buradaki çalışmalar, Milli Saraylar Bilim Kurulu'nun müzeyle ilgili hazırlanan son projeyi onaylamaması nedeniyle durduruldu. Yaklaşık 1 yıllık aksamadan sonra bu yıl restorasyon çalışmaları yeniden başlatıldı. Müzedeki restorasyon çalışmalarını inceleyerek buradaki yetkililerden çalışmalar hakkında bilgi alan Sivas Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan, "Hakikaten bir önceki ziyaretimizle bugünkü ziyaretimiz arasında çok ciddi bir mesafe katedildi. Hem mevsimin müsaade etmesi, hemde müteahhidin önünü açtığımız zaman ciddi işlerin çıktığını görmüş bulunuyoruz. Sivaslıların 2 yıldır kongre binasının üzerindeki brandayı görmekten yorulduğunu biliyoruz. İnşallah bayramdan sonra dış cephe tamamen açılacak, branda kaldırılacak" dedi.
Binanın restorasyonu için 3 yıldır yoğun emek sarf ettiklerini ancak çalışmalarının çeşitli sebepler nedeniyle aksadığını belirten Ayhan, şu an çok hızlı bir şekilde devam ettiklerini ve projede emeği olan AK Parti Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz'ın TBMM başkanı olmasına sevindiklerini, artık kendisinini projenin sahibi olduğunu ifade etti. TBMM Başkanı Yılmaz'ın Sivas açısından ciddi bir şans olduğunu belirten Ayhan, "Bundan sonra işlerimizin gerek ödenek noktasında, gerek teknik detay, gerekse onayı aşamalarında sayın başkanımın ilgilenip, destek olacağından hiç şüphem yoktur. Şimdiden çok büyük bir mesafe kat edeceğimizi söylemek istiyorum" dedi.
Şu anda teşhir tanzim detayları ile beraber ihale sürecine başlanacağını ifade eden Ayhan, yıl sonunda kongre binasını bitireceklerini, Sivas'a milli iradenin ruhuna uygun bir müze kazandıracaklarını söyledi.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.