TAV'dan 9 ayda 163 milyon avro kar

- TAV Havalimanları, bu yılın 9 ayında 87 milyon yolcuya hizmet verdi - Şirket, yıl sonu ciro ve kar beklentilerini yukarı yönlü revize etti - TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Şener: - "TAV tarihinde elde ettiğimiz en yüksek çeyreklik ciro, FAVKÖK ve net karı bu çeyrekte elde ettik" - "Türkiye'de faaliyet gösterdiğimiz havalimanları yolcu sayılarında kuvvetli bir büyüme başladı"

24 Ekim 2017 Salı 19:26
TAV'dan 9 ayda 163 milyon avro kar






İSTANBUL (AA) - TAV Havalimanları, bu yılın 9 ayında 2016'nın aynı dönemine göre yüzde 49 artışla net karını 163 milyon avroya çıkardı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, TAV Havalimanları, bu yılın 9 ayında 87 milyon yolcuya hizmet verdi ve 163 milyon avro kar elde etti.

TAV Havalimanları'nın konsolide cirosu, 2017'nin 9 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 artarak 854 milyon avroya ulaştı. Şirket, yıl sonu ciro ve kar beklentilerini de yukarı yönlü revize etti.

Açıklamada görüşlerine yer verilen TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, 2017'nin, havacılık sektörünü bir seneden uzun bir süredir etkisi altına alan gelişmeler sonrası toparlanma yılı olduğunu belirtti.

Şener, Türkiye'de faaliyet gösterdikleri havalimanları yolcu sayılarında kuvvetli bir büyüme başladığını, böylece İstanbul Atatürk Havalimanı şehir çıkışlı dış hat yolcu trafiğinin ilk 9 ayda yüzde 6 büyüme gösterdiğini kaydetti.

Ankara Esenboğa Havalimanı'nın 2016 sonunda başlayan yeni uçuş noktalarının etkisiyle dış hatlarda yüzde 35 artış sergilediğini belirten Şener, Gürcistan'ın bu dönemde Rusya, BDT, Orta Doğu ve İsrail trafiğindeki artışla birlikte yüzde 44 büyüdüğünü, Medine'nin de göz alıcı büyümesine yüzde 20 ile devam ettiğini vurguladı.

Wizzair'in Üsküp'e konuşlandırdığı dördüncü uçakla birlikte Makedonya'nın da yüzde 12’lik büyüme kaydettiğini bildiren Şener, 9 aylık verilerine ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

"İlk 9 ayı avro bazında yüzde 5 ciro, yüzde 12 FAVKÖK ve yüzde 49 net kar artışı ile tamamladık. Ciro ve FAVKÖK artışı, beklentilerimizin üstünde geldiği için sene başında açıkladığımız bu kalemlerdeki yatay seyir beklentilerimizi yukarı doğru revize ettik. TAV tarihinde elde ettiğimiz en yüksek çeyreklik ciro, FAVKÖK ve net karı bu çeyrekte elde ettik. Sene sonu için avro bazında yüzde 1-3 arası ciro ve yüzde 6-8 arası FAVKÖK artışı bekliyoruz. Bu yıl yaptığımız toplam 35 milyon avroluk yatırımın 17 milyon avrosu ile Gürcistan’ın terminal kapasitesini artırdık. Gürcistan’ın ilk 9 aydaki yüzde 44’lük yolcu büyümesi bu yatırımımızın ne kadar isabetli olduğunu gösteriyor.

Suudi Arabistan’da 3 yeni havalimanını -Yanbu, Qassim ve Hail- işletmeye hak kazandık. Küba’da işleteceğimiz havalimanlarıyla ilgili görüşmelerde önemli mesafe kaydettik. ATÜ ve BTA, yeni işletme noktaları için hazırlanıyor. Bilişim şirketimiz TAV Teknoloji, Körfez bölgesinde birçok ihale kazandı. Bugün itibarıyla TAV markası altında 15 ülkede yolcu salonu işletiyoruz. Bu ülkelerin arasında ABD, Şili, Almanya, İsviçre ve Kenya’yı ana faaliyet coğrafyamız dışında ülkeler olarak sayabiliriz."

Şener, üçüncü çeyrekte Akfen Holding’in yüzde 8 seviyesinde TAV Havalimanları hissesinin Groupe ADP tarafından satın alındığını, uluslararası yatırımcıların da Tepe ve Sera’nın toplam yüzde 3,6’lık hissesini satın aldığını, böylece TAV’ın halka açıklık oranının yüzde 44,3’e yükseldiğini, bu işlemlerle hem Groupe ADP hem de uluslararası yatırımcıların, TAV’a güvenlerini tekrar ifade etmiş olduğunu belirtti.

Şener, "TAV Havalimanları, önümüzdeki dönemde Groupe ADP’nin faaliyet gösterdiğimiz ana coğrafyalardaki genişleme aracı olacak." ifadesini kullandı.


Anahtar Kelimeler:
TAV
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.