Teknede Termik Santral Tepkisi

HATAY'ın İskenderun İlçesi'nde Çevre Koruma Derneği Şube Başkanı Barış Sönmez, teknede düzenlediği basın toplantısıyla İskenderun Körfezi'ne yapılması planlanan termik santrallere tepki gösterdi. Çevre Koruma Derneği İskenderun...

22 Ekim 2014 Çarşamba 17:36
Teknede Termik Santral Tepkisi






HATAY'ın İskenderun İlçesi'nde Çevre Koruma Derneği Şube Başkanı Barış Sönmez, teknede düzenlediği basın toplantısıyla İskenderun Körfezi'ne yapılması planlanan termik santrallere tepki gösterdi.
Çevre Koruma Derneği İskenderun Şube Başkanı Barış Sönmez ile üyelerin bulunduğu gezinti teknesinde termik santrallerin çevreye verdiği zararı sinevizyon gösterisiyle anlatıldı. Tekneye davet ettiği gazetecilere açıklamalarda bulunan Başkan Barış Sönmez, İskenderun Körfezi'nde toplam 13 termik santral yapılmasının planlandığını bunun 3'ünün tamamlanarak üretime geçtiğini söyledi. Sönmez, İskenderun'dan başlayıp Yumurtalık bölgesine kadar olan alan içerisinde 4-5 kilometre aralıklarla termik santrallerin yapılacağını bunun da çevreye onarılmaz hasarlara yol açacağını anlattı. Sönmez, "İskenderun Körfezini tehdit eden 13 termik santrali yatırımı ile karşı karşıyayız. Planlanan bu 13 santralden maalesef 3'ü yapılmış ve faaliyete geçmiş durumda. Anayasanın bize verdiği sağlıklı çevrede yaşama hakkımız var. Bu konuda Anayasamızın bize vermiş olduğu yetkiden dolayı bütün insanlar çevreye zarar veren yatırımlara karşı duyarlı olmaya davet ediyorum" dedi.
Termik santrallerin kurulduğu ve planlananların bulunduğu bölgede yetişen narenciyenin Türkiye'nin yüzde 25'ini karşıladığına dikkat çeken Sönmez, "Kömürü taşıyabileceğiniz her yerde termik santral kurabilirsiniz. Ama her yerde narenciye üretemezsiniz. Türkiye narenciye ihtiyacının yüzde 25'ini karşılayan bir bölge Avrupa'da olsa bırakın kirli santrallerin yapılmasını çok akılcı çevreye zarar vermeyecek yatırımlar yaparlar. Biz bu gidişle 20-30 yıl sonra portakalı elmayı ithal ederiz. Körfezde 755 plaka sahibi büyük küçük balıkçı teknesi var. Onlar içinde bu santraller ciddi bir tehlike. Ayrıca baca külleri ormanın içine depolayacaklar. Bu baca külünün içinde ağır metaller var. Bunlardan daha tehlikelisi radyasyon var."
Sönmez, körfeze kurulan termik santraller için ÇED iptali davaları açtıklarını, bunlardan olumlu sonuç beklediklerini de sözlerine ekledi.

FOTOĞRAFLI

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.