'Temiz denizde yüzmeyi kaplumbağalara borçluyuz'

Prof. Dr. Kaska, "Denizanaları sudaki planktonlarla beslendiği için kirlenmenin başladığı durgun sularda ürer. Dolayısıyla bizim temiz denizlerde yüzmemizi deniz kaplumbağalarının denizanalarını yemelerine borçluyuz diyebiliriz." dedi.

04 Ekim 2017 Çarşamba 13:30
'Temiz denizde yüzmeyi kaplumbağalara borçluyuz'






MUĞLA-Osman Akça

Muğla'daki Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, AA muhabirine yaptığı açıklamada, deniz kaplumbağalarının ekosistemdeki rollerini daha iyi tanımaya başladıklarını belirterek, deniz kaplumbağalarının yengeç ve balık gibi denizdeki et ürünlerini yediklerini, etçil beslendiklerini söyledi.

Deniz kaplumbağalarının denizanalarını da yiyen ana canlılardan biri olduğuna dikkati çeken Kaska, şu değerlendirmede bulundu:

"Denizanaları sudaki planktonlar ve küçük canlılarla beslendiği için kısmen kirlenmenin başladığı durgun sularda daha çok ürer. Dolayısıyla bizim temiz denizlerde yüzmemizi deniz kaplumbağalarının o bölgedeki denizanalarını yemelerine borçluyuz diyebiliriz. Eğer bir bölgede fazla denizanası bulunmuyorsa bilin ki orada deniz kaplumbağaları bizim için adeta önceden gidip o ortamdaki denizanalarını temizlemiş demektir."

Kaska, kirliliğin bulunduğu bölgenin kendileri için uygun ortama sahip olması durumunda, deniz kaplumbağalarının denizanalarını yiyebileceklerini dile getirdi.

Sulungur Gölü'nden tuttukları denizanalarını, doğadaki etçil 5 kaplumbağa türünden biri olan caretta carettalara vererek test yaptıklarını anlatan Kaska, şunları kaydetti:

"Doğada 7 tür deniz kaplumbağası var. Bunlardan iki cinsi otçul, diğer 5'i ise et obur. Etçil deniz kaplumbağaları, kirliliğin olduğu yer küçük bir alansa, denizanalarının beslenmesi için kullanılabilir. Biz bunu test amaçlı Sulungur Gölü'nden tuttuğumuz iki Avustralya benekli denizanasını havuzumuza attık ve kaplumbağa da afiyetle yedi. Dolayısıyla eğer deniz kaplumbağaları, o bölgedeki denizanalarını yiyebilecek bir ortam oluşması durumunda o denizanalarını yiyeceklerdir ama burada ne kadar çoğalmışlar, ne kadarını deniz kaplumbağaları yiyebilir? Buna ilişkin bir hesaplama ve araştırma yaparak, bunu düşünmek lazım."

Deniz kaplumbağalarının, denize atılan plastik poşetleri denizanası sanarak yediğini dile getiren Kaska, bunun da hayvanların ölümüne yol açtığını anlattı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.