Trakya’da Cumhuriyet Bayramı Kutlamaları

29 EKİM Cumhuriyet Bayramı, Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli’de düzenlenen törenlerle kutlandı. Sağanak yağmur nedeniyle Edirne ve Tekirdağ’da törenler spor salonlarında yapılırken, eğlenceler ve akşam resepsiyonları Karaman’daki...

29 Ekim 2014 Çarşamba 14:11
Trakya’da Cumhuriyet Bayramı Kutlamaları






29 EKİM Cumhuriyet Bayramı, Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli’de düzenlenen törenlerle kutlandı. Sağanak yağmur nedeniyle Edirne ve Tekirdağ’da törenler spor salonlarında yapılırken, eğlenceler ve akşam resepsiyonları Karaman’daki maden kazası nedeniyle iptal edildi.
Edirne’de sabah saatlerinde etkisini gösteren sağanak yağmurla birlikte Talatpaşa Caddesi’ndeki törenler iptal edilerek Mimar Sinan Spor Salonu’na alındı. Resmi geçit törenine katılacak öğrencilerden 4’er kişi alınarak otobüslerle salona getirildi. Ayrıca törendeki Halk Oyunları ekiplerinin gösterileri ve eğlencelerde Karaman’daki maden kazası nedeniyle iptal edildi. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Hidayet Arı, Edirne Belediye Başkanı CHP’li Recep Gürkan, Mimar Sinan Kapalı Spor salonundaki törenlerde tribünleri tek tek dolaşarak halkın ve öğrencilerin bayramını kutladı.
Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Samsun’da başlayan mücadelenin kısa sürede bütün dünyaya meydan okuyarak Cumhuriyet’in temellerini attığını ifade ederek, "Bugün bütün yürekler aynı heyecanla çarpıyor. Sadece Edirne’nin bayram alanını dolduranlar değil, yurdun dört bir yanında herkes yeni bir Cumhuriyet Bayramı’na daha ermenin coşkusu yaşıyor. 91 yıldır süren bir heyecanının her sene daha coşkuyla yaşanması bizin için en büyük mutluluklardan biridir. Cumnuriyet’e giden yolu hepimiz biliyoruz. Mustafa Kemal’in önderliğinde başlayan milli mücadele hareketinin dayandığı en temel kuvvet, şüphesiz Anadoluluğudur. 19 Mayıs 1919’da Samsun’da başlayan bu mücadele kısa sürede adeta bütün dünyaya meydan okuyarak Cumhuriyet’in temellerini atmıştır. Bu zorlu mücadele o dönemde sömürülen bütün dünya ülkeleri için de umut ışığı olmuştur" diye konuştu.
Konuşmaların ardından Cumhuriyet Bayramı nedeniyle düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri Vali Şahin ve diğer protokol üyeleri tarafından verildi. Törenler öğrenci ve askeri grupların salondaki resmi geçit töreniyle sona erdi. Askeri sancağın geçişi sırasında tribünlerdekiler ayağa kalkarak ellerindeki Türk bayraklarını salladı.
Açık havadaki törenlerin sağanak yağmur nedeniyle iptal edilmesinin ardından salona gelen Edirne Sosyal Bilimler Lisesi öğrencilerinden Gülce Küspüllü ise üzüntülü olduklarını söyledi. Yağmur ıslanmalarına aldırmadıklarını belirten Püsküllü, "Yağmur nedeniyle törenlerin salona alınması kötü oldu. O kadar çalıştık. Şu anda ıslanıyoruz ama Atatürk’ün çocuklarıyız biz. O savaşı ne zorluklarla kazanmış, bizim yağmurda ıslanmamız hiçbir şey ifade etmiyor" diye konuştu.
Edirne Valiliği, Karaman’daki maden kazası nedeniyle 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resepsiyonunu iptal etti.
KEŞAN’DA EĞLENCELER İPTAL EDİLDİ
Edirne’nin Keşan İlçesi’ndeki kutlamalar Cumhuriyet Meydanı’nda yapıldı. Buradaki törene, Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Halil Tamer Gedik, Keşan Belediye Başkanı CHP’li Mehmet Özcan, CHP Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli, siyasiler, askeri erkan, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Protokolün halkın bayramını kutlamasının ardından saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı söylendi. Programda bulunan halk oyunları gösterisi ise Karaman'ın Ermenek İlçesi'ne bağlı Pamuklu Köyü yakınlarındaki maden ocağında meydana gelen kaza nedeniyle iptal edildi. Tören, öğrenci, asker ve askeri araçların geçişiyle son buldu.
KIRKLARELİ’DEKİ TÖRENLER
Kırklareli’ndeki törenler, Vilayet Meydanı’nda Vali Esengül Civelek, 55’inci Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Bekir Koçak, Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu’nun yanı sıra çok sayıda vatandaşın katılımıyla yapıldı. Vali Cilevek ve diğer protokol üyeleri tören aracıyla halkın ve askerin bayramını kutladı. Vali Esengül Civelek, Maden kazası nedeniyle çok üzüldüğünü ifade ederek, "Temennimizin madende mahsur kalan vatandaşlarımızın sağ olarak kurtarılması diliyorum. Bugün Cumhuriyet'in ilanının 91’nci yıldönümünü kutlamanın onurunu ve gururunu yaşıyoruz. Başta Cumhuriyetimizin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere silah arkadaşlarını, canlarını feda ederek bu topraklar vatan yapan aziz şehitlerimizi, gazilerimizi rahmetle ve saygıyla anıyoruz" diye konuştu.
Konuşmaların ardından Cumhuriyet Bayramı nedeniyle düzenlenen yarışmalarda dereceye girenlere ödülleri verilirken, tören öğrencilerin ve askeri grupların resmi geçit töreniyle sona erdi. Kırklareli Valiliği de maden kazası nedeniyle yapılacak olan Cumhuriyet resepsiyonun iptal edildiğini açıkladı.
TEKİRDAĞ’DAKİ TÖRENLER
Tekirdağ’daki Cumhuriyet Bayramı törenleri de sağanak yağmur nedeniyle İsmet İnönü Kapalı Spor Salonu’nda yapıldı. Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, Tekirdağ Garnizon Komutanı Tuğgeneral Halil Erkek, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Kadir Albayrak salondaki vatandaşların bayramlarını kutladı. Törende Cumhuriyet Bayramı nedeniyle düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verilirken, konuşmaların ardından tören öğrencilerin geçişiyle sona erdi. Tekirdağ’da Süleymanpaşa Belediyesi’nin düzenleyeceği Suzan Kardeş konseri Karaman’daki maden kazası nedeniyle iptal edildi.
ÇORLU’DAKİ TÖRENLER
Tekirdağ'ın Çorlu İlçesi'ndeki törenler ise Atatürk Meydanı'nda yapıldı. Kaymakam Levent Kılıç, 5'inci Kolordu Komutanı Korgeneral Tahir Bekiroğlu ve Çorlu Belediye Başkanı CHP'li Ünal Baysan halkın ve öğrencilerin bayramını kutladı. Yağmura rağmen açık havadaki törenler devam ederken, bazı öğrenciler ıslanmamak için flamanın altına gizlendi. Tören, öğrenci ve askeri grupların resmi geçidinin ardından sona erdi.

FOTOĞRAFLI
 TRAKYA’DA 29 EKİM TÖRENLERİ

Engin ÖZMEN-Ali Can ZERAY-Ünsal YÜCEL-Ruhan YALÇIN-Mehmet YİRUN-ALİ Ümit ÜLKER/EDİRNE, TEKİRDAĞ, KIRKLARELİ,

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.