'türk Tespih Sanatı' Paneline Yunan Konuklar

Oktay ENSARİ/KAYSERİ () - TÜRK kültüründe önemli bir yere sahip tespih, Erciyes Üniversitesi'nde (ERÜ), dünyadaki iki tespih müzesinden Komboloi'nin iki Yunan yöneticisinin de katılacağı panelde konuşulacak. Bilimsel ve kültürel...

04 Kasım 2014 Salı 13:29
'türk Tespih Sanatı' Paneline Yunan Konuklar






Oktay ENSARİ/KAYSERİ () - TÜRK kültüründe önemli bir yere sahip tespih, Erciyes Üniversitesi'nde (ERÜ), dünyadaki iki tespih müzesinden Komboloi'nin iki Yunan yöneticisinin de katılacağı panelde konuşulacak. Bilimsel ve kültürel bir etkinlik olan Türk Tespih Sanatı tarihi, süreç içerisinde bu sanata gönül verenlerin gözünden tartışılacak ve bir de tespih sergisi açılacak.
20–21 Kasım 2014 tarihleri arasında Kayseri’de, Erciyes Üniversitesi Rektörlüğü Kültür ve Sanat Komisyonunun 'Türk Tespih Sanatı' başlıklı etkinliği düzenlenecek. ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, ''İki gün sürecek olan bu etkinlik, milli kültürümüzde önemli yere sahip tespih sanatının araştırmacıları, koleksiyoncular, ustalar, meraklılar ve bu sanata ilgi duyan sanatseverleri buluşturacak olan bilimsel ve kültürel bir etkinliktir. Günümüze dek bazı dünya dinlerinde çok sayıda tartışmaları yenerek, kimi zaman önemsenmeyerek, kimi zaman yasaklanarak, kimi zaman ise takip edilerek dışlanmasına rağmen tespih günümüze dek işlevlerini koruyarak yaşayabilmiştir. Yaşadıkça da yüce yaradanın aşkıyla sanatçılar ve ustalar tarafından büyük bir tutkuyla işlenmiş, şekillenmiş, ilhamın desteğiyle en kamil şeklini alana dek çeşitli örnekleriyle ortaya çıkmıştır. Çeşitli dinlerde duaların sayımında bir alet olarak kullanılmakta olan tespih, Hindu, Budist, Hıristiyan ve Müslüman geleneklerinde yaygın biçimde kullanılmaktadır. Günümüz popüler literatüründe tanımında kimi zaman 'maçoluğun göstergesi', kimi zaman bir 'süs eşyası' daha sonra ise 'çoğu zaman da dinleri sembolize etmesiyle' işlevleri sıralanan tespih yalnız bir nesne gibi algılanmamalı; tarihi işlevleri, dünya dinlerinde yeri ve bir sanata dönen güzelliği göz ardı edilmemelidir. Her tanesi dua eşliğinde yüreğin, dilin ve elin birleşimiyle yaradanın birliğine, büyüklüğüne ve rahimliliğine şahadet etmiş, insanlık tarihinin çok eski zamanlarına dayanan geçmişiyle gelmiş geçmiş çoğu araçlara meydan okumuş, her dinde kendi gönül ve inanç dünyası doğrultusunda hizmete ve ibadete yönlenmiştir. Tespih tüm dinlerde dini bir vecibeyi yerine getirmekle mükelleflendirilmiş bir araç olarak manevi değeri, misyonu yüklenmiştir. Bugün tarihe yolculuk yaparak tespihin ne zaman, nerede, hangi amaçlarla kullanılmaya başlandığına, gelmiş geçmiş onca zaman içerisinde neleri yaşadığına ve neleri yaşattığına, bir çekirdek tanesinden bir şaheser seviyesindeki sanat mucizesine kadar örneklerinden bahseden bir etkinliğe Erciyes Üniversitesi ev sahipliği yapmaktadır'' dedi.
YUNAN TESPİH MÜZESİNİN 2 YÖNETİCİSİ DE KATILIYOR 
Osmanlı’dan günümüze değerli ustaları ve meraklılarıyla dini, manevi ve milli kimliklere yansıyan tespih sanat yönüyle bugünün çağdaş temsilcileri ile irdelenecek. Sempozyuma Türkiye'de tespih koleksiyonculuğunu bir kitapla sevenleriyle buluşturan Neziroğlu koleksiyonu koordinatörü Aydın Menderes Orkun, 50 yılı aşkın süredir tespihin sanatı yönüyle araştıran, Türk Tespih Sanatı'nı inceleyen ve  'Duâ Taneleri:Tesbih' kitabı yazarı ve belgeselinin yapımcısı Necip Sarıcı, Hacettepe Üniversitesi Halk Bilimi Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Şirin Yılmaz Özkarslı, 'Türk Tesbih Sanatı - The Art of Turkish Prayer Beads'' belgeselinin yapımcıları Gülçün Bozkurt Bal ve Emiran Bal, Yunanistan’ın Nafplion şehrinde bulunan dünyadaki iki tespih müzesinden biri olan Komboloi müzesinin müdürü Rallou Gromitsari ve yönetici asistanı Eleni Evangelinou, 'Sabırla Selamete Tane Tane' kitabının yazarı Dr. Hakan Tekin konuşmacı olarak katılacak.
Etkinliğin açılışı 20 Kasım saat 13.00 Erciyes Üniversitesi Sabancı Kültür Sitesi Konferans salonunda, tespih sergisi ise aynı tarihte ve devam eden gün boyunca Sabancı Kültür Sitesi sergi salonunda yapılacak. Sergi süresince Türk Tesbih Sanatı - The Art of Turkish Prayer Beads ve Dua Taneleri: Tespih belgeselleri izletisi, şu ana kadar Türkiye’de yayınlanan tespihle ilgili kitaplar, Türk ve dünya kültüründe önemli ressamların eserlerine konu olan tespihle ilgili resimlerin örnekleri sergilenecek ve üniversitenin Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü'nün klasik Türk Müziği konseri olacak.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.