Türkiye 'Dünya Turizm Örgütü-UNESCO' toplantısının ev sahibi olacak

Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş, 2018 yılında Dünya Turizm Örgütüyle UNESCO'nun ortak yıllık toplantısının Türkiye'de yapılacağını belirtti.

12 Aralık 2017 Salı 17:04
Türkiye 'Dünya Turizm Örgütü-UNESCO' toplantısının ev sahibi olacak






ANKARA (AA) - Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (BMDTÖ) ile UNESCO'nun ortak yıllık toplantısının, gelecek yıl Türkiye'de yapılacağını bildirdi.

Kurtulmuş, BMDTÖ ve UNESCO tarafından Umman'ın başkenti Maskat'ta düzenlenen "Sürdürülebilir Kalkınma için Kültür ve Turizm" temalı ikinci BMDTÖ/UNESCO Konferansı esnasında TRT Haber'e yaptığı açıklamada, şehirlerin nasıl korunacağına ilişkin ana temaların konferansta konuşulduğunu aktardı.

Bu açıdan Kudüs'ün korunmasının önemine vurgu yapan Kurtulmuş, "Kudüs'ün çok kültürlü, çok dinli tarihi kimliğinin ve asırlardır Müslümanların, Hristiyanların, Yahudilerin oradaki bir arada yaşama kültürünün, tarihi mirasın, geleneklerin, kazanımların, geleneklerin yok edilmemesi gerekir." değerlendirmesini yaptı.

Kurtulmuş, bu kapsamda Türkiye'nin girişimleriyle konferansın sonuç bildirgesinde Kudüs'ün korunması noktasında ifadelerin yer aldığını belirterek, "Kudüs'ün çok dinli, kültürlü kimliğinin korunması için uluslararası camianın üzerine çok büyük sorumluluklar düşmektedir, anlamında ifadeleri konferansın sonuç bildirgesine koydurtmayı başardık. İnşallah böylece bu kadar önemli bir uluslararası toplantıda Kudüs'ün İslami kimliğinin de korunması zarureti, uluslararası camianın üzerine bir sorumluluk olarak verilmiş oldu." dedi.

"Böyle bir konuyu gündeme getirmek bizim vazifemizdi"

Bakan Kurtulmuş, ay sonunda görevi bırakacak olan DTÖ Genel Sekreteri Talep Rifai ile Umman Turizm Bakanına Kudüs'le ilgili hassasiyetlerinden dolayı teşekkürlerini iletti.

Kudüs'ün sonuç bildirgesinde yer almasının çok önemli olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye olarak böyle bir konuyu gündeme getirmek bizim vazifemizdi. Biz de böylece kendi sorumluluğumuzu yerine getirmiş olduk. Bu bildirilerin belki siyasi bir sonucu yok ama gündeme gelmiş olmasının dünya kamuoyunun, uluslararası camianın, sadece İslam ülkelerinin değil, Dünya Turizm Örgütü ve UNESCO'nun üyesi olan ülkelerin de Kudüs'ün çok kimlikli, çok dinli yapısının korunması konusunda duyarlı olduğunu göstermesi bakımından önemlidir.

BMDTÖ-UNESCO ortak yıllık toplantısı

Numan Kurtulmuş, konferans kapsamında çok sayıda ikili görüşme gerçekleştirildiğini belirterek, "Bizim için toplantının bir önemli kazanımı da 2018 yılında Dünya Turizm Örgütüyle UNESCO'nun ortak yıllık toplantısı Türkiye'de yapılacak." şeklinde konuştu.

Uluslararası toplantılarda aktif bir şekilde yer almanın sonuç verdiğine dikkati çeken Kurtulmuş, gelecek yıl Türkiye'de gerçekleştirilecek toplantının, 2019'da da Japonya'da yapılacağını bildirdi.

Kurtulmuş, "Türkiye önümüzdeki yıl çok önemli bir uluslararası tanıtım etkinliğini de yapmış olacak. Sadece bu ülkelerin bakanlarını Türkiye'ye davet etmek değil, onlar vasıtasıyla Türkiye turizminin, kültürel zenginliğinin, çeşitliliğinin dünyaya tanıtılması bakımından da bizim için bulunmaz bir fırsat olacak. Bunu da en iyi şekilde değerlendireceğiz." dedi.

Muhabir: Burcu Çalık

Son Güncelleme: 10.02.2020 17:21
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.