Türkiye tarımıyla ilgili iki farklı tablo çizildi

Utku BOLULU / İZMİR, () - İZMİR'de, 'Gıda Ar-Ge Proje Pazarı' açılışında konuşan Ekonomi Bakanı Yardımcısı Adnan Yıldırım ve İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Türkiye tarımıyla ilgili iki farklı...

21 Nisan 2015 Salı 15:37
Türkiye tarımıyla ilgili iki farklı tablo çizildi






Utku BOLULU / İZMİR, () - İZMİR'de, 'Gıda Ar-Ge Proje Pazarı' açılışında konuşan Ekonomi Bakanı Yardımcısı Adnan Yıldırım ve İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Türkiye tarımıyla ilgili iki farklı tablo çizdi. Yıldırım tarım ihracatının son 10 yılda 6 kat arttığını, tarımsal gayri safi yurtiçi hasıla açısından 11'incilikten yedinciliğe yükseldiğini savunurken, Kestelli ise 2014 yılında tarım sektörünün yükselen kurun da etkisiyle 5 milyar dolar daraldığını, Türkiye'deki yüksek enflasyon ve yüksek işsizliğin temel gerekçeleri arasında tarımdaki gerilemenin geldiğini söyledi.
Ege İhracatçı Birlikleri'nin düzenlediği '3'üncü Gıda Ar-Ge Proje Pazarı' sürdürülebilirlik ve rekabetçilik için inovasyon temasıyla Swissotel Büyük Efes Oteli toplantı salonunda başladı. Proje yarışmasına katılan 450 projeden 60'ı, etkinlik kapsamında sergilendi. Projelerin sektördeki firmalarla buluşması gerçekleşti. Proje Pazarı etkinliğinin açılışında, Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım'ın Türkiye tarımındaki gelişmeleri öne çıkaran rakamların yer aldığı konuşmasına karşın, İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli, tarım sektöründe 2014 yılında yaşanan daralma, gerileme, tarım arazilerindeki azalma gibi sorunlara dikkat çekti.
YILDIRIM: 2023 HEDEFİ İLK BEŞE GİRMEK
Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, son 10 yılda tarım sektörü açısından sevindirici gelişmeler yaşandığını, Türkiye'nin tarımsal gayri safi yurtiçi hasıla açısından bakıldığında dünyada 11'incilikten yedinciliğe yükseldiğini, Avrupa'da ise birinciliğe çıktığını söyledi. Yıldırım şöyle konuştu:
"Tarım ihracatımız 2004 yılındaki 6 milyar dolarlık değeri 10 yılda 3 katına çıkararak, 2014 yılında 18 milyar dolara ulaşmış ve toplam ihracatımızdan yüzde 11.4 pay almıştır. Tarım sektöründe ihracat yapan firma sayısı 2004 yılında 4 bin 194 iken 2014 yılında yüzde 55'lik bir artışla 6 bin 500'e yükselmiştir. Bugün tarım sektörü toplam 193 ülkeye ihracat gerçekleştiren bir sektör konumundadır. Bu başarı kendiliğinden gelmiş bir başarı değildir. Bu başarı çiftçisi, sanayicisi, ihracatçısı, bürokratı, dernekleri ile tarım sektörü ailesine aittir."

Dünyadaki toplam ihracatın 18 trilyon dolar olduğunu, bunun yaklaşık 1.5 trilyon dolarlık kısmının tarım sektörüne ait olduğunu belirten Yıldırım şöyle devam etti:
"Her 100 dolarlık ihracatın 8 dolardan fazlası tarım sektörüne ait bulunmaktadır. Ülkemizin 2023 yılı tarım vizyonu; tarımsal ekonomik büyüklük açısından dünyanın ilk 5 ülkesi içerisinde yer almak, 150 milyar dolar tarımsal hasıla ile 40 milyar dolar tarım ihracatına ulaşmaktır. 40 milyar dolarlık hedefimize ulaşma çabamızda siz gıda sanayicilerinden aldığımız cesaret bizim en büyük desteğimiz olacaktır."
BAKANLIK DESTEK VERİYOR
Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım Bakanlık tarafından markalaşmaya, yurtdışında ofis mağaza açmaya yönelik devlet desteği sağladıklarını, Türkiye'deki firmaların ürünlerinin dünyada bilinirliğinin artmasına destek olduklarını söyledi. 

KESTELLİ: TÜRKİYE TARIM ARAZİLERİNİN YÜZDE 10.4'NÜ KEYBETTİ
İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli ise etkinlik kapsamında yöneticisi olduğu panelde tarımla ilgili bazı tespitler yaptı. Kestelli, mevcut üretim ve tüketim alışkanlıklarıyla devam edilirse, 2050 yılında bugünkü refahın yakalanması için 2.5 dünya gerektiğini söyledi. Tarımın sürdürülebilirliği sorununun, bugün insanlığın maruz kaldığı en yakıcı tehditlerden biri olduğunu belirten Kestelli şunları kaydetti:
"Ekilebilir alanların genişleme olanakları çok kısıtlı ve ancak doğal alanlar ile yabani hayat ortamlarının yok edilmesiyle elde edilebiliyor. 1980'den 2011'e kadar dünya nüfusu yüzde 55 artarken, ekilebilir tarım arazilerindeki artış sadece yüzde 5 olmuş. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre son 10 yılda Türkiye, tarım arazilerinin yüzde 10.4'ünü kaybetti. Tarımsal üretimi artırmanın tek yolu birim alandan daha çok ürün alınması, yani verimin artırılmasıdır."
TARIMDA DARALMA
Türkiye'de geçen yıl ekonomi yüzde 2.9 büyürken, tarım sektörünün 2014 yılını yükselen kurun da etkisiyle, 5 milyar dolarlık bir daralmayla 57 milyar dolar hacme düşerek tamamladığına dikkat çeken Kestelli, "Bugün Türkiye'de yüksek enflasyonun da, yüksek işsizliğin de temel gerekçeleri arasında, tarımdaki bu gerileme gösteriliyor. Türkiye, bu yapısal sorunlarının da etkisiyle, tarımda sürdürülebilirliğe, hassasiyeti en yüksek olması gereken ülkelerden biridir" diye konuştu.
ÇEVRE- GIDA BAĞLANTISI
İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Sırrı Aydoğan, Ege Bölgesi gibi tarım ve hayvancılığın en ileri olduğu bölge olduğunu söyledi. Aydoğan, "Tarım varsa gıda var. Dünyada çevre ve gıda sorunu var. Bu ikisi birbirine çok bağlıdır. Çevreyi korumazsanız gıda sağlıksız olur. Ar-Ge ise gıda için çok önemli. Ülkenin önünü açmak için bu çalışmalar gereklidir" dedi.
AR-GE VE İNNOVASYON
3'üncü Gıda Ar-ge Proje Pazarı Yürütme Kurulu Başkanı Birol Celep ise yarışmaya 450 projenin katıldığını, akademisyen ve sanayicilerden oluşan jürinin yaptığı değerlendirmede 60 projenin sergilenmeye değer bulunduğunu açıkladı. Projelerin ilgili sektör firmalarıyla buluşmasını dilediklerini belirten Celep şöyle dedi:
"Önemli olan tüketicinin benimsediği katma değeri olan ürünlerdir. Ar-Ge ve inovasyon burada öne çıkmaktadır. Pahalı olmasına karşın ülkeler destekliyor. İstiyoruz ki bu projeler ışığında yeni ürünler ortaya çıksın. Satılsın ve kar sağlansın, istihdam yaratsın. Küresel pazarda da şirket ve ülkelerin rekabet gücü artsın." 
Konuşmaların ardından Bakan Yardımcısı Yıldırım, sergilenmeye değer bulunan projelerin sahiplerine plaket ve başarı belgelerini verdi. Firma temsilcileri de projeleri inceledi.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.