"veri Eksikliği Türkiye'yi İnsani Gelişmişlikte Geride Bıraktı"

CUMHURBAŞKANLIĞI Başdanışmanı Mustafa İsen, Türkiye'deki veri eksikliğinin ülkenin imajına zarar verdiğini söyledi. Bu nedenle Türkiye'nin insani gelişmişlik raporlarında geri sıralarda gösterildiğini belirten İsen, ülkenin...

01 Kasım 2014 Cumartesi 09:49






CUMHURBAŞKANLIĞI Başdanışmanı Mustafa İsen, Türkiye'deki veri eksikliğinin ülkenin imajına zarar verdiğini söyledi. Bu nedenle Türkiye'nin insani gelişmişlik raporlarında geri sıralarda gösterildiğini belirten İsen, ülkenin bunu hak etmediğini açıkladı.
Antalya'nın turizm merkezi Belek'te düzenlenen UNESCO Türkiye Milli Komisyonu'nun (UTMK) 2'inci Büyük Buluşması toplantısına katılan Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mustafa İsen, veri eksikliğinin Türkiye'nin imajına zarar verdiğini bildirdi. Türkiye'nin yakın yıllara kadar eğitim, bilim, kültür, sanat ve sosyal politikaları konusunda veri oluşturmada ve bu verileri dünyadaki ilgili kurumlara aktarmada gerekli hassasiyeti gösteremediğini belirten İsen, "Bundan dolayıdır ki, insani gelişmişlik raporlarında şahsen beni çok rahatsız eden, asla Türkiye'nin de hak etmediği bir yer olan konumlarda gösteriliyordu. Realiteyi de bildiğim için söylüyorum. Geçen yıla kadar insani gelişmişlik raporlarında Türkiye 91'inci sıradaydı" dedi.
GÖSTERİLEN KONUMDAN DAHA İYİYİZ
Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği konumundan da hareketle Türkiye'de ilgili bazı birimlerin harekete geçirildiğini de anlatan İsen, pek çok kurumun da bu işin farkına varmaya başlamasıyla Türkiye'nin konumunun değişme sürecine girdiğini söyledi. İsen, "Geçen yıl bunu çok tartışmadı Türkiye. Türkiye, bu çalışmalar sayesinde 23 puan birden atlayarak insani gelişmişlik noktasında 69'uncu sıraya geldi. Ben bunun da Türkiye'nin hak ettiği bir konum olduğu kanaatinde değilim. Yaklaşık 10-15 puan daha aşağıya inmesi gerekir. Eğer sağlıklı veriler aktarabilirsek" diye konuştu.
EĞİTİMDE BATI AVRUPA İLE AYNI
Milli Eğitim Bakanlığı'nın özel bir birim kurarak, veri aktarımını gerçekleştirdiğini belirterek veri aktarımı konusunda Milli Eğitim'i örnek gösteren İsen, "Milli Eğitim Bakanlığı'nın verilerine göre Batı Avrupa ülkeleriyle aşağı yukarı aynı seviyelerdeyiz. Ben öbür alanlarda da benzer bir yapının olduğunu düşünüyorum. Veri toplama ve veri aktarma meselesine daha büyük bir hassasiyet göstermek gerekiyor" dedi.
5'İNCİ SINIF ÜLKE GÖSTERİLİYOR
Konuşmasında “Türkiye'nin unu var, şekeri var, hatta helvası var. Ama güzel helvamızı dünyaya sergileyememek gibi bir durumumuz da var" diyen İsen, bu durumun da Türkiye'nin imajını olumsuz etkilediğini söyledi. İsen, şöyle konuştu:
"Sadece imajı değil, her şeyi olumsuz etkiliyor. Çünkü insanlar insani gelişmişlik raporuna bakıyor. Karşımızda işte beşinci sınıf bir ülke var gibi algılıyor. Durum böyle değil. Bunun düzeltilmesi gerekiyor. Bunun farkına Türkiye vardı."

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.